Česko připravuje další zdravotnickou pomoc Ukrajině, uvedl Lipavský

Ministerstvo zahraničí připravuje další zdravotnickou pomoc Ukrajině ve výši deseti milionů korun. Na tiskové konferenci po dnešním jednání krizového štábu ministerstva zahraničí to řekl ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti). Ministerstvo podle něj zřizuje dvě pracovní skupiny, jedna se bude zabývat vyhodnocováním situace na Ukrajině, druhá humanitární pomocí a její přípravou.

Ministerstvo zahraničí

Dnes nebo v pondělí chce úřad vydat aktualizované doporučení k cestování na Ukrajinu, jeho znění úřad dopracovává. Ministr opětovně Čechy vyzval, aby do země necestovali. Varoval také před dezinformacemi o Ukrajině.

Ministr po zasedání krizového štábu, který se sešel k ukrajinské krizi potřetí, řekl, že úřad pečlivě zvažuje všechny možné scénáře a vyhodnocuje jejich pravděpodobnost. "Samozřejmě průběžně komunikujeme i se všemi našimi partnery," dodal.

Apeloval na české občany, aby byli opatrní vůči dezinformacím, které se týkají situace na Ukrajině. "Jsme svědky, že Ruská federace produkuje celou řadu falzifikovaných informací, vytváří scénáře, které by jí umožnily nějakým způsobem ospravedlnit případnou ruskou agresi vůči Ukrajině," uvedl. Za součást dezinformací označil například informaci z tohoto týdne, že Rusko začalo stahovat část svých jednotek od hranic s Ukrajinou. Ve skutečnosti podle něj naopak vojáků přibylo, podle dostupných informací se jejich počet blíží 200.000.

Ministerstvo podle něj ještě dnes nebo v pondělí vydá aktualizované cestovní doporučení. Úředníci jeho text nyní dopracovávají, Lipavský ho proto blíže nekomentoval. Vyzval ale Čechy, aby na Ukrajinu necestovali. Pokud v zemi jsou, měli by zvážit urychlený návrat, protože přibývá leteckých společností, které omezují lety na Ukrajinu. V systému Drozd, do kterého se mohou registrovat cestovatelé, ministerstvo eviduje 114 českých občanů, kteří aktuálně pobývají na Ukrajině. Úřad je s nimi v kontaktu.

Uvedl, že ministerstvo zahraničí připravuje další projekt humanitární pomoci, bude do výše deseti milionů korun. "Bude se opět jednat o zdravotnickou humanitární pomoc. Již to finalizujeme. Až bude vše podepsáno a připraveno, budeme o tom informovat," dodal. O humanitární pomoci mluvit dnes v České televizi také premiér Petr Fiala (ODS). Pokud by se podle něj humanitární situace na Ukrajině zhoršila, mohla by následovat další humanitární pomoc za asi 100 milionů korun, řekl.

Česká ambasáda v Kyjevě zůstává i nadále podle Lipavského otevřená a na místě zůstává například konzul, aby byla dostupná konzulární činnost.

Naposledy krizový štáb ministerstva zahraničí zasedal v pondělí. Od té doby napětí na východě Ukrajiny stále stoupá a západní země se obávají rozsáhlého válečného konfliktu. Česká diplomacie opakovaně vyzvala k mírovému a diplomatickému řešení. Rusko vyzvala, aby přestalo situaci eskalovat.

Ministerstvo již před týdnem varovalo české občany, aby necestovali na Ukrajinu a do Běloruska. Čechům, kteří v těchto zemích jsou, úřad doporučil zvážit jejich opuštění. Zpřísnil také činnost ambasády a konzulátu. Už dříve z Kyjeva odcestovali rodinní příslušníci pracovníků ambasády. Na velvyslanectví podle pondělního vyjádření náměstka ministra zahraničí a vedoucího pracovní skupiny k situaci ve východní Evropě Martina Dvořáka (STAN) zůstalo přes 20 pracovníků, na generálním konzulátu ve Lvově zhruba 30. Konzulát by měl být posílen o další čtyři zaměstnance.

Během pátečního Speed Marathonu policie zaznamenala tisíce dopravních…

23.04.2024 20:36 Během pátečního celostátního bezpečnostního opatření dopravní policie zaznamenala celkem 2166…

Bývalý hradní kancléř Mynář čelá obžalobě kvůli dotaci na penzion

23.04.2024 08:22 Státní zástupce podal obžalobu proti bývalému hradnímu kancléři Vratislavu Mynářovi v souvislosti s…

Pavel hodlá pokračovat v jednáních o důchodové reformě

22.04.2024 21:10 Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost…

Ferimu potvrdil odvolací soud tříletý trest za znásilnění

22.04.2024 14:43 Exposlanec Dominik Feri půjde na tři roky do vězení za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o…

Případ Vrbětice se blíží do závěru. Policejní vyšetřování finišuje

21.04.2024 18:41 Policie by v květnu mohla uzavřít vyšetřování explozí v muničních skladech ve Vrběticích. Ministr…

Andrej Babiš se rozchází se svou manželkou Monikou

19.04.2024 19:20 Předseda hnutí ANO a někdejší premiér Andrej Babiš se rozchází se svou manželkou Monikou.

Do letošních eurovoleb se hlásí 30 uskupení

19.04.2024 17:44 Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského…

Slováci vybrali peníze pro českou iniciativu na nákup munice pro…

18.04.2024 21:50 Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro…

Fiala a Rakušan zradili ČR, řekl Babiš na schůzi k migračnímu paktu

18.04.2024 13:02 Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší…

Česko bude nadále podporovat firmy vyvážející zboží na Ukrajinu

17.04.2024 21:58 Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na…

Související:

Nejnovější