Česko stály vakcíny proti covidu šest miliard, další jsou objednané

Za vakcíny proti covidu-19 ministerstvo zdravotnictví jejich výrobcům zaplatilo od zahájení očkování do konce letošního listopadu více než šest miliard korun. Vyplývá to z přehledu zaplacených faktur ministerstva. Od začátku očkování 27. prosince loňského roku zdravotníci aplikovali už více než 15 milionů dávek vakcíny.

Vakcína proti nemoci covid-19, ilustrační foto.

Téměř stejný počet vakcín by měl podle mluvčího ministerstva zdravotnictví Ondřeje Jakoba dorazit v příštím roce. Na dotaz ČTK uvedl, že objednáno je prozatím 14,7 milionu dávek.

Jako první se v Česku začalo očkovat vakcínou od firmy Pfizer/BioNTech, o té doby tvoří přes 80 procent všech podaných dávek (12,5 milionu). Lidé dostali také asi 1,25 milionu dávek od firmy Moderna, přes 880.000 dávek od AstraZeneca. Kolem 404.000 lidí bylo očkováno jednodávkovou vakcínou Janssen od firmy Johnson & Johnson.

"Budou docházet především vakcíny Pfizer, potažmo Moderna. Jsou i objednávky od Janssenu a AstraZeneca, ale u té, vzhledem k situaci a zájmu, jaký je, spíše budeme směřovat do mechanismu darů do jiných zemí," řekl k tomu v rozhovoru s ČTK před svým odchodem bývalý ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Očkování vakcínami AstraZeneca (AZ) a Janssen se v ČR utlumilo, u AZ kvůli malému zájmu po podezřeních souvisejících se vznikem krevních sraženin a u Janssenu poté, co studie ukázaly rychlý pokles protilátek.

Podle Vojtěcha je na příští rok objednané navíc 100.000 dávek zatím neschválené vakcíny Sanofi a 370.000 dávek vakcíny Novavax, kterou Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) schválila v pondělí. Nejdříve v květnu by pak podle něj mohla být vakcína Valneva.

"Výrobci zejména mRNA vakcín hovoří o tom, že by se upravovaly na omikron. Ale tady zatím ještě máme velmi kusé informace," dodal Vojtěch. Jeho slova potvrdil na poslední jednání vlády i nástupce Vlastimil Válek (TOP 09). Vláda podle něj chce vyhodnotit, jestli se budou vakcíny upravovat, do konce ledna. V polovině února pak chce i podle toho upravit Vojtěchem předloženou vyhlášku o povinném očkování pro lidi nad 60 let a vybrané profese jako jsou zdravotníci nebo uniformované sbory.

Za první rok očkování bylo spotřebováno přes 15 milionů dávek vakcín, dalších 14,7 milionu je objednáno ještě pro příští rok. V prvním čtvrtletí jde o 5,1 milionu, ve druhém 5,5 milionu a ve třetím 4,1 milionu. "Čtvrtý kvartál je v řešení. Upozorňujeme však, že údaje o objednaných vakcínách jsou orientační a budou se měnit," dodal mluvčí resortu Jakob.

Česko tak bude mít s největší pravděpodobností víc vakcín, než využije. Už letos jich část darovalo dalším zemím. "Pamatuji si, jak jsem byl velmi kritizován, že jsem neobjednal maximum možného od AstraZenecy. Já jsem tehdy říkal, že nechci sázet vše na jednu kartu. Chtěl jsem rozložit riziko, což se nakonec ukázalo jako správné," řekl Vojtěch, který resort vedl na začátku epidemie v březnu loňského roku, resort opustil v září a nastoupil znovu letos v květnu. Po jeho odchodu vedl ministerstvo Roman Prymula, u začátku očkování pak byl ministr Jan Blatný. Po něm resort ještě krátce vedl Petr Arenberger.

Feriho čeká v dubnu odvolací jednání soudu

28.03.2024 19:41 V dubnu se k soudu vrátí případ bývalého poslance Dominika Feriho, který byl obviněn ze znásilnění.…

Zemanův stav se nadále zlepšuje, odhad termínu propuštění ale nezná

28.03.2024 17:06 Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle…

Fialova vláda uvalila sankce na lidi z proruské skupiny působící v Česku

27.03.2024 17:32 Vláda se ve středu rozhodla uvalit sankce na trojici subjektů z proruské sítě, která se pokoušela…

BIS za účasti prezidenta zhodnotila bezpečnostní situaci

26.03.2024 12:59 Petr Pavel v úterý jako první prezident od dob Václava Havla navštívil sídlo Bezpečnostní…

Zemanův stav se zlepšuje, propuštění z nemocnice se ale nechystá

25.03.2024 15:50 Hospitalizace exprezidenta Miloše Zemana v pražské Fakultní nemocnici Motol pokračuje. Lékaři v…

Česko eviduje další úmrtí člověka nakaženého černým kašlem

25.03.2024 11:42 V České republice letos zemřel druhý člověk, který byl nakažen černým kašlem. Zemřelá pacientka…

Zemana přeloží na standardní pokoj. Hospitalizace pokračuje

22.03.2024 11:10 Bývalý prezident Miloš Zeman je už přes týden hospitalizován v pražské Fakultní nemocnici Motol.…

Za několik dní začne platit letní čas. Kdy přeřídit hodinky?

20.03.2024 21:44 Na dnešní den 20. března připadl den jarní rovnodennosti, po meteorologickém tak začalo i…

Zeman je stabilizovaný, v pátek by ho mohli přeložit

20.03.2024 19:16 Exprezident Miloš Zeman, který po operaci zůstává v pražské Fakultní nemocnici Motol, je při vědomí…

Zemanův zdravotní stav se nemění, uvedla nemocnice

19.03.2024 14:08 Zdravotní stav bývalého prezidenta Miloše Zemana se v noci z pondělí na úterý nezměnil. Zeman od…

Související:

Nejnovější