Česko úplně uzavře vzdušný prostor aerolinkám z Ruska

Česká republika od půlnoci na neděli úplně uzavře vzdušný prostor aerolinkám z Ruska. Dosud směla letadla nad územím ČR přelétat. České televizi to sdělil ministr dopravy Martin Kupka (ODS), následně informaci uvedl na twitteru a v tiskové zprávě.

Ilustrační foto

ČR již o půlnoci z pátku na sobotu zakázalo provoz všech ruských leteckých dopravců na svém území. Omezení se týkala linek, které by létaly na tuzemská letiště. Zároveň Rusko dnes uzavřelo vzdušný prostor pro letecké dopravce z České republiky, Polska a Bulharska.

"Stupňujeme opatření proti ruské agresi na Ukrajině. S platností od půlnoci uzavíráme pro všechna letadla ruských dopravců vzdušný prostor nad ČR. Navazujeme na páteční rozhodnutí, kterým jsme zakázali ruským leteckým společnostem přistávat a vzlétat z našeho území, a na rozhodnutí z půlky týdne, kdy jsme přestali povolovat ruské nepravidelné lety do České republiky," uvedl v tiskovém prohlášení Kupka.

V České televizi upozornil, že jde zřejmě o poslední krok v leteckém provozu, protože další možná opatření již ani nejsou k dispozici. "Přestali jsme dávat povolení pro nepravidelné lety, pak jsme zakázali vzlety a přistání pro všechny lety a nyní zavíráme vzdušný prostor," dodal.

Na uzavření vzdušného prostoru pro ruská letadla se dohodli Litva, Lotyšsko a Estonsko. Rovněž Polsko nebo Bulharsko uzavřely svůj vzdušný prostor pro ruská letadla. Británie hned ve čtvrtek, v den zahájení ruské invaze, s okamžitou platností zakázala strojům ruské letecké společnosti Aeroflot přistávat na svém území. V reakci na to pak Moskva zakázala britským aerolinkám vstup do ruského vzdušného prostoru, který je přitom důležitý pro letecké spojení mezi Evropou a Asií. Rovněž Polsko zavřelo pro ruská letadla svůj vzdušný prostor.

Litva uzavřela Rusku vzdušný prostor, Rusko nevpustí aerolinky z Česka

Litva se dnes přidala k zemím, které po invazi na Ukrajinu uzavírají vzdušný prostor pro ruská letadla. Zákaz začne platit od dnešních 23:00, informovala vláda. Pro ruská letadla se tím značně ztíží přelety do enklávy Kaliningrad, která leží mezi Litvou a Polskem, upozornila agentura Reuters. Rusko dnes uzavřelo vzdušný prostor pro letecké dopravce z České republiky, Polska, Bulharska a Rumunska, což je reakce na předchozí rozhodnutí těchto zemí vůči ruským dopravcům.

"V souvislosti s nikoliv přátelskými rozhodnutími leteckých úřadů Bulharska, Polska a Česka se od 26. února 2022 od 15:00 hodin moskevského času (13:00 SEČ) pro letecké dopravce těchto států a/nebo v nich registrované (společnosti) zavádí omezení letů do míst v Rusku, včetně tranzitních letů přes ruský vzdušný prostor," informovala ruská federální agentura pro leteckou dopravu Rosaviacija. "Lety z těchto zemí lze uskutečnit pouze na základě zvláštního povolení vydaného Rosaviacijí nebo ruským ministerstvem zahraničí," dodal úřad.

Později agentura na seznam zemí, jejichž dopravci dostali zákaz létat do Ruska, přidal také Rumunsko.

Kromě Litvy nejspíš vzdušný prostor pro ruská letadla brzy uzavřou i zbylé pobaltské země Lotyšsko a Estonsko, uvedl litevský ministr dopravy Marius Skuodis. "Od rána připravujeme dokumenty pro naše vlády, které o nich budou hlasovat. Náš plán je učinit tento krok společně," napsal Skuodis na facebooku.

Británie hned ve čtvrtek, v den zahájení ruské invaze, s okamžitou platností zakázala strojům ruské letecké společnosti Aeroflot přistávat na svém území. V reakci na to pak Moskva zakázala britským aerolinkám vstup do ruského vzdušného prostoru, který je přitom důležitý pro letecké spojení mezi Evropou a Asií.

V Česku se řítil vlak bez strojvedoucího po trati. Nakonec vykolejil

02.05.2024 17:20 Vlak bez personálu i cestujících se v úterý samovolně rozjel ze stanice. Jízda jednotky Regionova…

Pohonné hmoty mají zlevňovat kvůli poklesu cen ropy

02.05.2024 14:05 Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení…

Policisté našli pohřešovanou dívku z Ústí nad Labem mrtvou

02.05.2024 12:45 Smutná zpráva ve čtvrtek přišla z Ústeckého kraje. Pohřešovaná patnáctiletá dívka z Ústí nad Labem…

Zemřel zakladatel ODS Miroslav Macek

01.05.2024 16:03 Miroslav Macek se narodil 7. prosince 1944 v Litomyšli a po absolvování lékařské fakulty Univerzity…

Češi byli s členstvím v EU nejvíce nespokojeni během migrační krize

01.05.2024 12:15 V dobách migrační krize v roce 2016 panovala největší míra nespokojenosti s členstvím Česka v…

Vláda schválila návrh zákona o reformě penzí. Věk odchodu do důchodu…

30.04.2024 14:41 Premiér Petr Fiala oznámil, že vláda schválila návrh zákona obsahující reformu penzí. Tato reforma…

Jurečka: Bez důchodové reformy hrozí buď výrazné snížení důchodů nebo…

30.04.2024 12:06 Bez důchodové reformy hrozí v budoucnosti buď výrazné snížení výše důchodů nebo zvýšení daní.…

Pavel podepsal úpravu pravidel pro partnerství stejnopohlavních párů

29.04.2024 18:50 Prezident Petr Pavel v pondělí podepsal novelu občanského zákoníku, která od ledna 2024 zavádí nová…

Pavel vzal na vědomí rozhodnutí ANO neúčastnit se jednání

29.04.2024 08:49 Prezident Petr Pavel bere na vědomí rozhodnutí opozičního hnutí ANO neúčastnit se jednání o…

Abbás: Spojené státy jsou jedinou zemí, která může zastavit invazi do…

28.04.2024 14:54 Palestinský prezident Mahmúd Abbás v neděli vyjádřil přesvědčení, že Spojené státy jsou jedinou…

Související:

Nejnovější