Čeští hokejisté prohráli se Švýcarskem, připsali si nejhorší výsledek na OH

Čeští hokejisté prohráli v předkole play off na olympijských hrách v Pekingu se Švýcarskem 2:4, poprvé v historii nepostoupili do čtvrtfinále a připsali si nejhorší výsledek na turnaji pod pěti kruhy od rozdělení Československa. Po gólu Lukáše Kloka v 11. minutě sice vedli, ale pak se čtyřikrát prosadili Švýcaři. Čtyři minuty před koncem ještě snížil Roman Červenka, více zdramatizovat duel ale český tým nedokázal.

Hokej, ilustrační foto

Svěřenci trenéra Filipa Pešána se s olympiádou rozloučili s bilancí dvou výher - po nájezdech a v prodloužení - a dvou porážek. Zatímco po český výběr olympiáda končí, Švýcaři se ve středu utkají ve čtvrtfinále s Finskem.

Opakování vzájemného souboje ze základní skupiny bylo v úvodu opatrné. V 7. minutě dokázal Sedlák dorazit puk za brankovou čáru po Krejčího akci, rozhodčí však přerušili hru dříve, než stihl český útočník zakončit.

O čtyři minuty později Češi vedli, Genoniho ve švýcarské brance prostřelil od modré Klok. Ve 14. minutě byl ale vyloučen Kovář, který při vstřelené brance vzorově bránil gólmanovi soupeře ve výhledu, a Švýcaři v přesilové hře vyrovnali. Po šťastné přihrávce Thürkaufa zakončoval do prázdné branky Ambühl.

Jen o třináct sekund později Švýcarsko vedlo. K Hollensteinově zblokované střele se nejrychleji dostal Mottet a překonal Hrubce podruhé.

Český tým mohl vyrovnat v početní výhodě, faul Fory ale nepotrestal. Pešánův výběr se tlačil do útoku, obětavě hrající Švýcaři spoléhali na rychlé protiútoky. A na přesilové hry. Ve 28. minutě byl vyloučen Jeřábek a Malgin přiblížil své mužstvo k postupu mezi osmičku nejlepších týmů turnaje.

Snížit se snažit individuálně Smejkal, Genoniho však nepřekonal. Pešán do hry zapojil sedmého obránce Skleničku i třináctého útočníka Lence, od třetí třetiny se navíc rozhodl změnit složení elitních dvou formací. I proto, že ze hry vypadl zraněný Sobotka.

Švýcaři ale podpořeni dvoubrankovým vedením pozorně bránili a nepouštěli soupeře do výraznějších příležitostí. Genoni navíc chytal spolehlivě. Definitivu na české vyřazení a švýcarský postup dal pět minut před koncem kapitán Diaz, jenž prostřelil Hrubce od mantinelu.

Češi následně riskovali bez brankáře a při hře šest na čtyři kapitán Červenka snížil, i přes pokračující power play ale další gól přidat nedokázali.

Témata: hokej

Související:

Nejnovější