ČEZ obdržel tři nabídky na dostavbu jaderné elektrárny Dukovany

Energetická společnost ČEZ obdržela tři nabídky na stavbu nového jaderného bloku v Dukovanech. Zájem mají podle očekávání francouzská společnost EDF, jihokorejská firma KHNP a severoamerický Westinghouse. ČEZ nyní nabídky zanalyzuje a bude o nich s uchazeči dál jednat. Finální nabídky by zájemci měli podat do konce září příštího roku.

Jaderná elektrárna Dukovany

Dnes o tom informovala společnost ČEZ, která má tendr na starosti. Konkrétní podmínky nabídek firma neuvedla. Nový blok by měl být dokončen do roku 2036.

Projekt by měl být největší investicí České republiky v novodobé historii, podle zástupců vlády i ČEZ má nový reaktor stát asi 160 miliard Kč v cenách z roku 2020. Přesná cena bude známa až po ukončení soutěže.

"Vnímáme, že uchazeči mají silný zájem o stavbu nového jaderného zdroje v České republice. Od zahájení tendru v březnu tohoto roku vidíme pečlivou přípravu od všech uchazečů. Sestavili silné týmy na tuto zakázku, měli řadu upřesňujících dotazů, absolvovali návštěvu dukovanské lokality,“ uvedl dnes člen představenstva a ředitel divize nová energetika ČEZ Tomáš Pleskač.

Úvodní nabídky jsou podle ČEZ podkladem pro nadcházející vyjasňování technických a komerčních parametrů. Pro samotný výběr dodavatele však sloužit ještě nebudou. "Finální nabídky očekáváme na konci září příštího roku. Poté nabídky vyhodnotí firma Elektrárna Dukovany II ze skupiny ČEZ a následně hodnotící zprávu předloží ke schválení státu. Předpokládáme, že smlouvy budou finalizovány v roce 2024," doplnil Pleskač.

Do analýzy prvních nabídek uchazečů se zapojí také stát. "Moji kolegové prověřují referenční projekty všech uchazečů po celém světě a staráme se také o to, abychom zajistili co nejširší zapojení českého průmyslu do realizace projektu," uvedl dnes ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN).

Francouzská EDF, jihokorejská KHNP a severoamerický Westinghouse projevovaly zájem o stavbu v Dukovanech už dříve, jejich nabídky tak nejsou překvapením. Stát si od nich už před zahájením aktuálního tendru vyžádal vyplnění bezpečnostních dotazníků. Cílem bylo zhodnotit všechny potenciální dodavatele a získat informace potřebné pro zajištění bezpečnostních zájmů. V minulosti se hovořilo také o zájmu ruské společnosti Rosatom a čínské firmy CGN. Ty se však nakonec stát z bezpečnostních důvodů rozhodl do tendru nepozvat.

"Jsme hrdí na to, že máme příležitost rozšířit naši dlouhodobou podporu jaderného průmyslu v České republice. Při pokračujícím směřování Česka k bezpečnější, čistší a jistější energetické budoucnosti je naše technologie AP1000 bezkonkurenční v rozsáhlé a bezpečné dekarbonizaci elektrické sítě," řekl dnes k podání nabídky prezident divize Energy Systems společnosti Westinghouse David Durham.

Česko má v současnosti šest jaderných bloků ve dvou elektrárnách. Dva bloky, každý o výkonu přibližně 1000 megawattů (MW), jsou v jihočeském Temelíně. Čtyři menší bloky s výkonem 510 MW stojí v Dukovanech na Třebíčsku.

Jaderné elektrárny produkují zhruba třetinu veškeré elektřiny vyrobené v Česku. Loni dodaly Dukovany a Temelín do přenosové soustavy 30,73 terawatthodiny (TWh) elektřiny, meziročně o tři procenta více. Téměř tak vyrovnaly dosud rekordní rok 2013, kdy oba české jaderné zdroje vyrobily 30,75 TWh energie.

Zájemci o stavbu chtějí spolupracovat s českým průmyslem

Uchazeči o stavbu nového jaderného reaktoru v Dukovanech chtějí do projektu úzce zapojit i český průmysl. Využívat zároveň chtějí své zkušenosti ze svých projektů po celém světě. Při prezentaci své nabídky to dnes uvedla francouzská společnost EDF a následně také severoamerická firma Westinghouse. Další zájemce, kterým je jihokorejská firma KHNP, svou nabídku na dotaz ČTK zatím nekomentoval. Zapojení českých firem bude podle ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkely (za STAN) jedním z cílů při jednáních s uchazeči.

Energetická společnost ČEZ obdržela na stavbu nového dukovanského bloku celkem tři nabídky, a to od EDF, Westinghouse a KHNP. ČEZ nyní nabídky zanalyzuje a bude o nich s uchazeči dál jednat. Finální nabídky by zájemci měli podat do konce září příštího roku. Konkrétní podmínky nabídek ČEZ neuvedl. Zájemci zároveň podali nabídky na opce na další blok v Dukovanech a na stavbu třetího a čtvrtého bloku v Temelíně. Tyto nabídky jsou ovšem nezávazné a ČEZ už dříve deklaroval, že nebudou mít vliv na současné výběrové řízení o připravovaném bloku v Dukovanech.

Francouzská EDF do tendru nabídla technologii EPR1200. Podle firmy jde o technologii koncipovanou tak, aby vyhovovala českým potřebám. Společnost chce využít své zkušenosti z jiných projektů, například ve Francii nebo Velké Británii. Podle ní navíc francouzský jaderný program vykazuje vůči tomu českému v Dukovanech i Temelíně řadu podobnosti, což nabízí příležitosti k synergiím obou programů.

EDF chce svou nabídku opřít o silné zapojení českého dodavatelského řetězce. Využít přitom plánuje své zkušenosti z praxe, kdy například při stavbě ve Velké Británii měly tamní dodavatelé zastoupení 64 procent. "Není důvod, proč by to v ČR nemohlo být podobné nebo lepší. Snaha o co největší zapojení ČR je postavená na reálném základě. Řada českých firem má zkušenosti s dodávkami pro francouzské jaderné elektrárny," řekl dnes ředitel české pobočky EDF Nuclear Czechia Roman Zdebor. Francouzská společnost už podle něj má v Česku vytipováno 200 společností.

Severoamerická firma Westinghouse chce nový blok v Česku postavit společně s americkou společností Bechtel Nuclear Power Company. Do tendru společnost nabídla technologii reaktoru AP1000. Tu nedávno vybralo pro své připravované jaderné elektrárny Polsko, aktuálně se dokončují také dva bloky v USA, další stojí například v Číně nebo na Ukrajině.

"Jsme hrdí na to, že máme příležitost rozšířit naši dlouhodobou podporu jaderného průmyslu v České republice. Při pokračujícím směřování Česka k bezpečnější, čistší a jistější energetické budoucnosti je naše technologie AP1000 bezkonkurenční v rozsáhlé a bezpečné dekarbonizaci elektrické sítě," sdělil ČTK prezident divize Energy Systems společnosti Westinghouse David Durham v tiskové zprávě. Také Severoameričané deklarovali, že chtějí spolupracovat s českým jaderným průmyslem, už dříve k tomu firma podepsala s řadou tuzemských podniků memoranda.

Jihokorejská společnost KHNP dnes zatím svou nabídku nekomentovala. Už dříve firma avizovala, že pro český projekt uvažuje o reaktoru se svou technologií APR1000 o výkonu 1000 megawattů. Společnost zároveň už loni uzavřela předběžnou dohodu s asi 160 českými firmami, které by chtěla zapojit do projektu Dukovan.

Projekt by měl být největší investicí České republiky v novodobé historii, podle zástupců vlády i ČEZ má nový reaktor stát asi 160 miliard Kč v cenách z roku 2020. Přesná cena bude známa až po ukončení soutěže. Nový blok by měl být dokončen do roku 2036.

Fialova vláda uvalila sankce na lidi z proruské skupiny působící v Česku

27.03.2024 17:32 Vláda se ve středu rozhodla uvalit sankce na trojici subjektů z proruské sítě, která se pokoušela…

BIS za účasti prezidenta zhodnotila bezpečnostní situaci

26.03.2024 12:59 Petr Pavel v úterý jako první prezident od dob Václava Havla navštívil sídlo Bezpečnostní…

Zemanův stav se zlepšuje, propuštění z nemocnice se ale nechystá

25.03.2024 15:50 Hospitalizace exprezidenta Miloše Zemana v pražské Fakultní nemocnici Motol pokračuje. Lékaři v…

Česko eviduje další úmrtí člověka nakaženého černým kašlem

25.03.2024 11:42 V České republice letos zemřel druhý člověk, který byl nakažen černým kašlem. Zemřelá pacientka…

Zemana přeloží na standardní pokoj. Hospitalizace pokračuje

22.03.2024 11:10 Bývalý prezident Miloš Zeman je už přes týden hospitalizován v pražské Fakultní nemocnici Motol.…

Za několik dní začne platit letní čas. Kdy přeřídit hodinky?

20.03.2024 21:44 Na dnešní den 20. března připadl den jarní rovnodennosti, po meteorologickém tak začalo i…

Zeman je stabilizovaný, v pátek by ho mohli přeložit

20.03.2024 19:16 Exprezident Miloš Zeman, který po operaci zůstává v pražské Fakultní nemocnici Motol, je při vědomí…

Zemanův zdravotní stav se nemění, uvedla nemocnice

19.03.2024 14:08 Zdravotní stav bývalého prezidenta Miloše Zemana se v noci z pondělí na úterý nezměnil. Zeman od…

Počasí: Meteorologové varují před nočním mrazem

19.03.2024 12:32 Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v úterý vydal novou výstrahu před mrazem ve vegetačním…

Zeman je při vědomí, hospitalizace bude pokračovat

18.03.2024 14:10 Lékaři v pondělí zhodnotili zdravotní stav exprezidenta Miloše Zemana, který od minulého týdne leží…

Související:

Nejnovější