ČEZ se obává o dodávky jaderného paliva pro české jaderné elektrárny

Za hlavní potenciální rizika pro Skupinu ČEZ kvůli ruské invazi na Ukrajinu lze považovat zejména dopady situace a uvalených sankcí na zajištění dodávek jaderného paliva pro české jaderné elektrárny, zajištění údržby výrobních zařízení, zajištění nákupu plynu pro koncové zákazníky a plnění závazků obchodních společností z titulu uzavřených komoditních kontraktů.

ČEZ

Skupina ČEZ jako subjekt kritické infrastruktury přijala veškerá bezpečnostní opatření, řekl dnes na tiskové konferenci předseda představenstva Daniel Beneš.

Skupina ČEZ podle něj intenzivně vyhodnocuje potenciální dopady konfliktu včetně důsledků návazných sankcí, které byly uvaleny na Rusko a které mohou negativně ovlivnit evropskou energetiku včetně podnikání Skupiny ČEZ. Veškeré závazky externích subjektů, které jsou potenciálně ohrožené riziky spojenými se situací na Ukrajině a protiruskými sankcemi, se dosud plní.

Zásoba takzvaných palivových souborů se podle Beneše liší v Dukovanech a Temelíně. V Dukovanech je zásoba vyšší, a to zhruba na tři roky, Temelín má zásoby asi na dva roky. Palivo pro Dukovany je podle Beneše specifické, schopnost dodat takto specifický výrobek od jiného dodavatele než ruského není tak vysoká, uvedl. Palivo v Temelíně je podle něj možné nahradit palivem od jiného než ruského výrobce jednodušeji. "Pokud se situace zhorší, máme dostatek času na to, abychom si tento specifický výrobek nechali vyrobit u jiných dodavatelů," uvedl Beneš.

Témata: ČEZ

Průměrná mzda loni nominálně stoupla, ale reálně poklesla

05.03.2024 15:34 Průměrná mzda činila v loňském roce 43 341 korun, v meziročním srovnání byla o více než tři tisíce…

Související:

Nejnovější