ČEZu za pololetí násobně vzrostou tržby i zisk, očekávají analytici

Analytici očekávají, že energetické společnosti ČEZ vzrostou za letošní první pololetí meziročně tržby, zisk před úroky, daní a odpisy (EBITDA) i čistý zisk. Meziroční růst očekávají i za samotné druhé čtvrtletí. Výsledky ovlivní především vysoké ceny elektřiny. ČEZ zveřejní hospodářské výsledky za první pololetí v úterý 9. srpna.

ČEZ

Analytik J&T Banky Milan Lávička očekává, že ČEZ dosáhne za první pololetí očištěného čistého zisku 34,2 miliardy korun, meziročně trojnásobek. Tržby podle jeho odhadů vzrostou o 27 procent na 138 miliard korun. Zisk EBITDA podle odhadů J&T vzroste meziročně téměř dvojnásobně na 61,4 miliardy.

"Cena elektřiny (roční kontrakt v Německu) v průběhu reportovaného čtvrtletí pokračovala ve výrazném růstu a ze 190 eur (asi 4685 Kč) za megawatthodinu (MWh) na konci března se dostala až téměř na 300 euro (asi 7400 Kč) ke konci června," uvedl Lávička.

Za samotné druhé čtvrtletí očekává Lávička růst čistého zisku více než 2,5násobek na 7,5 miliardy korun, zisk EBITDA podle něj vzroste o polovinu na 17,7 miliardy a tržby se meziročně zvýší o 26 procent na 62 miliard. "ČEZ v prvním čtvrtletí zaúčtoval zisk 3,5 miliardy z přecenění některých derivátů a 4,3 miliardy Kč z prodeje emisních povolenek na posílení likvidity na pokrytí maržových požadavků energetické burzy. Tyto mimořádné zisky však budou ve zbytku roku, včetně druhého čtvrtletí, eliminovány a opět rozpouštěny do nákladů, což negativně ovlivní reportovaná čísla," uvedl Lávička.

Růst za druhé čtvrtletí očekává také analytik Komerční banky Bohumil Trampota. Tržby ČEZ podle něj meziročně vzrostly asi o čtvrtinu na 61,2 miliardy korun. "Jedním ze základních tahounů bude cena elektřiny. Zatímco loni ČEZ prodával průměrně za lehce nad 50 eur (asi 1230 Kč) za MWh, letos je to asi dvojnásobek. Tahounem bude výrobní sektor v čele s jadernými elektrárnami. Navíc loni hospodaření ještě obsahovalo příspěvek bulharských aktiv, která byla prodána na konci června 2021 a v letošních výsledcích se neobjeví," uvedl Trampota. Čistý zisk čeká na úrovni 9,2 miliardy, tedy více než trojnásobně vyšší.

Analytici očekávají, že ČEZ letos už podruhé aktualizuje své odhady hospodaření na letošní rok. "Cena elektřiny, včetně futures kontraktů na další roky, se posunula výrazně výše, než byla v květnu, kdy management naposledy upravoval výhled hospodaření, což by nahrávalo dalšímu zvýšení výhledu," uvedl Lávička.

Čistý zisk skupiny ČEZ loni byl 9,9 miliardy korun, meziročně o 81 procent více. Po očištění o mimořádné vlivy zisk naopak klesl meziročně o tři procenta na 22,3 miliardy korun. ČEZ vlastní ze 70 procent stát prostřednictvím ministerstva financí, zbytek drží soukromí akcionáři.

Témata: ČEZ

Související:

Nejnovější