Ruské ostřelování má za den přinejmenším tři oběti, uvedl Kyjev

Nejméně tři ukrajinští civilisté zahynuli a více než dvě desítky byly zraněny při ruském ostřelování za uplynulý den. S odvoláním na kancelář ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského o tom dnes informovala agentura AP. Podle gubernátora Dněpropetrovské oblasti Valentyna Rezničenka rusové útočili z raketometů Grad na město Nikopol, které se nachází nedaleko Záporožské jaderné elektrárny.

Následky ostřelování Charkova ruskou invazní armádou

Poškodili přitom několik obytných budov a industriálních zařízení, řekl šéf oblastní správy.

Kyjev a Moskva se v posledních dnech vzájemně obviňují z ostřelování největší atomové elektrárny v Evropě. Šéf proruské oblastní správy Jevhen Balickyj (rusky Jevgenij Balickij) dnes uvedl, že úřady v Záporožské jaderné elektrárně posílí systém protivzdušné obrany. Zároveň podle AP sdělil, že elektrické vedení a poškozené bloky elektrárny byly opraveny. "Elektrárna funguje normálně," řekl Balickyj.

Východoukrajinský Charkov Rusové za poslední den ostřelovali podle AP čtyřikrát, přičemž poškodili část infrastruktury. Střepiny také poničily dvoupodlažní dům, který nemá nic společného s vojenskou infrastrukturou, uvedl dříve na svém webu list Ukrajinska pravda.

O víkendu Rusko pokračovalo v posilování obrany na jihu Ukrajiny a ruské síly dál útočily na ukrajinské pozice v Doněcké oblasti. Nejúspěšnější za posledních 30 dní byli Rusové při útoku směrem k městu Bachmut, ale i tak se Rusku za tuto dobu podařilo postoupit jen o deset kilometrů, uvedlo dnes britské ministerstvo obrany ve své pravidelné zprávě shrnující nejnovější poznatky britských zpravodajských služeb.

V ostatních sektorech Donbasu, kde se Rusko pokoušelo prorazit, jeho síly za toto třicetidenní období nezískaly více než tři kilometry, což je téměř jistě výrazně méně, než Moskva plánovala. Navzdory tomu, že Rusko v těchto oblastech nadále intenzivně využívalo dělostřelectvo, nebylo schopno shromáždit bojeschopnou pěchotu v dostatečném počtu, aby zajistilo výraznější postup, dodalo britské ministerstvo.

Nezměněná zůstává podle informací ukrajinských médií situace na severozápadě země. Ozbrojené síly Běloruska pokračují v posilování ochrany bělorusko-ukrajinské hranice v Brestské a Homelské oblasti a hrozba raketových a leteckých úderů nepřítele z území a vzdušného prostoru Běloruské republiky přetrvává, uvedl dnes ráno generální štáb ukrajinské armády.

Ukrajinské letectvo a raketové a dělostřelecké jednotky pokračují v úspěšných útocích na muniční sklady, ostrou munici a vojenskou techniku ruských okupantů, uvádí Kyjev. V důsledku ztrát se nepřátelské speciální jednotky zdráhají jít do boje na mnoha frontách a dopouštějí se sabotáží, dodal generální štáb ukrajinské armády.

Mluvčí ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov mezitím ve svém pravidelném denním hlášení mimo jiné uvedl, že ruská armáda zničila muniční sklad u města Umaň ve střední části Ukrajiny, kde bylo podle něj 300 raket do amerických systémů HIMARS a množství munice pro americké houfnice M777.

Konašenkov dnes dále podle agentury TASS tvrdil, že na Ukrajině v současné době bojuje kolem 2000 zahraničních vojáků. "Za téměř čtyři týdny - od 8. července do 5. srpna - se počet žoldnéřů na Ukrajině v důsledku útočných akcí ruských ozbrojených sil a jednotek lidových milicí Doněcké a Luhanské republiky snížil z 2741 na 2192," uvedl mluvčí s odkazem na samozvané proruské útvary na východě Ukrajiny.

Podobná prohlášení jednotlivých stran konfliktu nelze obvykle bezprostředně nezávisle ověřit.

Putin oslavil volební triumf i se soupeři na Rudém náměstí v Moskvě

18.03.2024 21:24 Ruský prezident Vladimir Putin v pondělí slavil své vítězství v prezidenských volbách, které…

Česko eviduje první letošní oběť černého kašle

18.03.2024 18:57 Černý kašel má v Česku letos první oběť, vyplývá z dnes zveřejněných statistik Státního zdravotního…

Americký list upravil titulek. Česko už není postsovětským satelitem

18.03.2024 17:06 Americký deník Wall Street Journal po vlně příspěvků na sociálních sítích upravil titulek článku, v…

KLDR cvičně odpálila další rakety krátkého doletu

18.03.2024 11:49 Severokorejská diktatura v pondělí odpálila několik raket krátkého doletu, informoval o tom její…

Putin má jistý další mandát. Ve volbách získal přes 87 procenta

18.03.2024 09:13 Ruský prezident Vladimir Putin bude ve funkci dalších šest let. Volilo ho přes 87 procent lidí,…

Netanjahu: Izraelská armáda podnikne ofenzívu na Rafah i přes mezinárodní…

17.03.2024 17:38 Izraelská armáda podnikne plánovanou ofenzívu na město Rafah na jihu Gazy, které je baštou Hamásu,…

Volby v Rusku dnes končí. Zatím odvolilo 65 procent lidí

17.03.2024 13:49 Celostátní účast voličů v ruských prezidentských volbách v neděli ve 12:50 moskevského času (10:50…

Americké úřady začaly vyšetřovat společnost Meta kvůli drogám

17.03.2024 11:59 Americké úřady začaly vyšetřovat společnost Meta v souvislosti s nezákonným prodejem drog, k němuž…

Macron tvrdí, že na Ukrajině zřejmě bude nutná pozemní operace proti Rusku

17.03.2024 09:30 Francouzský prezident Emmanuel Macron se obává, že na Ukrajině bude možná "v určitém okamžiku"…

Šéf OSN odsoudil Rusko za pořádání prezidentských voleb v částech Ukrajiny

16.03.2024 21:51 Generální tajemník OSN António Guterres odsoudil Rusko za pořádání prezidentských voleb v částech…

Související:

Nejnovější