Ruské ostřelování má za den přinejmenším tři oběti, uvedl Kyjev

Nejméně tři ukrajinští civilisté zahynuli a více než dvě desítky byly zraněny při ruském ostřelování za uplynulý den. S odvoláním na kancelář ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského o tom dnes informovala agentura AP. Podle gubernátora Dněpropetrovské oblasti Valentyna Rezničenka rusové útočili z raketometů Grad na město Nikopol, které se nachází nedaleko Záporožské jaderné elektrárny.

Následky ostřelování Charkova ruskou invazní armádou

Poškodili přitom několik obytných budov a industriálních zařízení, řekl šéf oblastní správy.

Kyjev a Moskva se v posledních dnech vzájemně obviňují z ostřelování největší atomové elektrárny v Evropě. Šéf proruské oblastní správy Jevhen Balickyj (rusky Jevgenij Balickij) dnes uvedl, že úřady v Záporožské jaderné elektrárně posílí systém protivzdušné obrany. Zároveň podle AP sdělil, že elektrické vedení a poškozené bloky elektrárny byly opraveny. "Elektrárna funguje normálně," řekl Balickyj.

Východoukrajinský Charkov Rusové za poslední den ostřelovali podle AP čtyřikrát, přičemž poškodili část infrastruktury. Střepiny také poničily dvoupodlažní dům, který nemá nic společného s vojenskou infrastrukturou, uvedl dříve na svém webu list Ukrajinska pravda.

O víkendu Rusko pokračovalo v posilování obrany na jihu Ukrajiny a ruské síly dál útočily na ukrajinské pozice v Doněcké oblasti. Nejúspěšnější za posledních 30 dní byli Rusové při útoku směrem k městu Bachmut, ale i tak se Rusku za tuto dobu podařilo postoupit jen o deset kilometrů, uvedlo dnes britské ministerstvo obrany ve své pravidelné zprávě shrnující nejnovější poznatky britských zpravodajských služeb.

V ostatních sektorech Donbasu, kde se Rusko pokoušelo prorazit, jeho síly za toto třicetidenní období nezískaly více než tři kilometry, což je téměř jistě výrazně méně, než Moskva plánovala. Navzdory tomu, že Rusko v těchto oblastech nadále intenzivně využívalo dělostřelectvo, nebylo schopno shromáždit bojeschopnou pěchotu v dostatečném počtu, aby zajistilo výraznější postup, dodalo britské ministerstvo.

Nezměněná zůstává podle informací ukrajinských médií situace na severozápadě země. Ozbrojené síly Běloruska pokračují v posilování ochrany bělorusko-ukrajinské hranice v Brestské a Homelské oblasti a hrozba raketových a leteckých úderů nepřítele z území a vzdušného prostoru Běloruské republiky přetrvává, uvedl dnes ráno generální štáb ukrajinské armády.

Ukrajinské letectvo a raketové a dělostřelecké jednotky pokračují v úspěšných útocích na muniční sklady, ostrou munici a vojenskou techniku ruských okupantů, uvádí Kyjev. V důsledku ztrát se nepřátelské speciální jednotky zdráhají jít do boje na mnoha frontách a dopouštějí se sabotáží, dodal generální štáb ukrajinské armády.

Mluvčí ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov mezitím ve svém pravidelném denním hlášení mimo jiné uvedl, že ruská armáda zničila muniční sklad u města Umaň ve střední části Ukrajiny, kde bylo podle něj 300 raket do amerických systémů HIMARS a množství munice pro americké houfnice M777.

Konašenkov dnes dále podle agentury TASS tvrdil, že na Ukrajině v současné době bojuje kolem 2000 zahraničních vojáků. "Za téměř čtyři týdny - od 8. července do 5. srpna - se počet žoldnéřů na Ukrajině v důsledku útočných akcí ruských ozbrojených sil a jednotek lidových milicí Doněcké a Luhanské republiky snížil z 2741 na 2192," uvedl mluvčí s odkazem na samozvané proruské útvary na východě Ukrajiny.

Podobná prohlášení jednotlivých stran konfliktu nelze obvykle bezprostředně nezávisle ověřit.

Rusové se nepouštějí ukrajinské stopy. Nesmyslná propaganda, reagují…

28.03.2024 21:55 Rusové ve čtvrtek prohlásili, že pachatelé teroristického útoku v koncertní síni Crocus City Hall u…

OSN mluví o globální tragédii s jídlem. Lidstvo plýtvá potravinami

28.03.2024 11:27 V roce 2022 skončila každý den ve světových domácnostech miliarda porcí jídla v odpadkovém koši,…

Rusko na Česko nezaútočií, prohlásil Putin před piloty

28.03.2024 09:14 Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou…

Vláda schválila další příspěvek na dodávky munice Ukrajině

27.03.2024 20:02 Prezenční studenti v doktorském studijním programu na vysoké škole by měli mít zákonem garantovaný…

Rusové nestojí o pomoc s vyšetřováním teroru u Moskvy

27.03.2024 15:24 Rusko nepotřebuje pomoc Západu při vyšetřování útoku v koncertním sále Crocus City Hall u Moskvy.…

Na Slovensku zastřelili medvěda, který se vydal do města

27.03.2024 13:09 Třicetitisícové slovenské okresní město Liptovský Mikuláš si může oddechnout. Ministr životního…

NATO uvažuje o sestřelování ruských raket nad svým územím

27.03.2024 10:45 NATO zvažuje možnost, že by sestřelovalo ruské rakety, které se přiblíží k hranicím…

Zelenskyj vyměnil šéfa RNBO Danilova

26.03.2024 21:50 Ředitele ukrajinské Rady národní bezpečnosti a obrany (RNBO) Olexije Danilova byl odvolán z funkce…

Moskevský soud prodloužil vazbu pro novináře Gershkoviche

26.03.2024 18:18 Déle než rok stráví ve vazbě v Rusku americký novinář Evan Gershkovich. Moskevský městský soud mu v…

Rusko se nepouští ukrajinské stopy. V pozadí teroru prý jsou i Američané a…

26.03.2024 15:40 Navzdory slovům prezidenta Vladimira Putina, že páteční teroristický útok v koncertní síni u Moskvy…

Související:

Nejnovější