Chladné počasí v Česku má dopad na topnou sezónu. Někde už začala

Některé teplárny v chladnějších oblastech Česka začaly v minulých dnech kvůli nízkým venkovním teplotám topit ještě před zahájením topné sezony, které připadá na začátek září.

Topení v bytě

ČTK to dnes řekl mluvčí Teplárenského sdružení ČR (TS ČR) Pavel Kaufmann. Průměrná denní teplota za celou Českou republiku ve dnech 26. až 30. srpna byla podle něj 12,4 stupně Celsia a kromě Prahy byla ve všech regionech pod 13 stupni, což je hranice pro zahájení vytápění v období po 1. září.

Sdružení připomnělo, že vytápění v létě je možné v případě souhlasu nejméně dvou třetin konečných spotřebitelů, v případě bytových domů domácností, pokud to vyžadují venkovní teploty a připouští to technické a zásobovací podmínky - tj. není omezena činnost pracemi na zdroji, distribuční soustavě, ve výměníkové stanici či rozvodech v zásobovaných objektech.

"Taková situace nastala právě letos na konci srpna," řekl dnes ředitel TS ČR Martin Hájek. "Podle našeho průzkumu si již vytápění na uplynulý víkend vyžádali odběratelé například v Liberci, Mariánských Lázních či Ostrově," dodal. Podle sdružení tradičně začínají teplárny s vytápěním nejdříve na západě Čech a ve vyšších polohách.

"Spíše pravidlem než výjimkou bývá přerušení vytápění po chladném začátku září s nástupem teplého babího léta ještě během září. V roce 2018 průměrná denní teplota v ČR klesla trvale pod 13 stupňů až 24. září, předloni začala první vlna ochlazení 7. září a loni první dlouhodobější pokles teplot, který by naplnil podmínky pro vytápění, přišel až 25. září. Letos předpověď naznačuje, že se někde začne topit už začátkem září, ale pak se opět oteplí a vytápění přeruší do dalšího trvalejšího ochlazení," uvedl Kaufmann.

Podmínku o souhlasu konečných spotřebitelů řada tepláren podle sdružení s odběrateli řeší ještě před zahájením letní přestávky, jelikož v době prázdnin bývá obtížné sehnat potřebné množství domácností. "Pokud někdo na vytápěném okruhu nechce mít teplé radiátory, stačí, když si správně nastaví termoregulační hlavici, kterou mají být osazena všechna topná tělesa v bytových domech, aby radiátor netopil," řekl Kaufmann.

Více než polovina domácností v domech s moderními domovními předávacími stanicemi přímo napojenými na soustavy zásobování teplem pak podle něj může začít s přitápěním podle vlastního uvážení kdykoliv. "Do jejich domů je totiž teplo dodáváno celoročně a podle nastavení domovní předávací stanice se z něho jen ohřívá voda nebo i topný okruh pro vytápění domu," dodal.

TS ČR dlouhodobě uvádí, že průměrná čtyřčlenná domácnost v bytovém domě v Česku ročně spotřebuje na vytápění bytu a ohřev vody 25 gigajoulů (GJ) tepla. Při průměrné cena tepla v Česku kolem 600 Kč/GJ se tak průměrná roční platba domácností pohybuje kolem 15.000 korun. Podle šetření Českého statistického úřadu se náklady na vytápění a ohřev vody podílejí na celkových spotřebních vydáních domácností zhruba šesti procenty.

Témata: počasí | energetika

Počasí: Meteorologové varovali před silným větrem v části Česka

28.03.2024 13:30 Velikonoce má podle předpovědi doprovázet velmi teplé počasí, ve čtvrtek jim ale bude předcházet…

Počasí: Meteorologové vydali výstrahy před mrazem a větrem

25.03.2024 13:35 V Česku se bude v tomto týdnu oteplovat, ale ještě nadcházející noc může být mrazivá. Příslušnou…

Teplé jarní počasí pokračuje. Poprvé bylo přes 20 stupňů

15.03.2024 21:37 Meteorologové v Česku letos poprvé naměřili teplotu nad 20 stupňů. Nejtepleji bylo v pátek v…

Počasí: Nová výstraha před větrem. Udeří i na dalších místech

10.03.2024 12:00 Nejen v sobotu, ale také dnes trápí některé oblasti v Česku silný vítr. Meteorologové v průběhu…

Počasí: Silný vítr hrozí dnes i zítra, varovali meteorologové

09.03.2024 13:15 Česko během probíhajícího víkendu potrápí silný vítr. Během sobotního dopoledne začala platit…

Na jihu Čech udeřilo zemětřesení, epicentrum bylo na Písecku

07.03.2024 15:16 Česko zasáhlo ve čtvrtek před polednem zemětřesení o síle téměř čtyř stupňů, jehož epicentrum bylo…

Počasí: V noci bude mrznout, varují meteorologové

07.03.2024 13:03 Mrazivé počasí ještě neřeklo poslední slovo, ačkoliv už začalo meteorologické jaro. Český…

Zima, jaká tu mockrát nebyla. Byla druhá nejteplejší za více než 60 let

05.03.2024 12:50 Uplynulá zima v Česku byla druhá nejteplejší a nejsrážkovější od roku 1961, kdy meteorologové…

Víkendové počasí: Nová výstraha před povodňovými jevy

24.02.2024 13:09 Meteorologové v sobotu upřesnili platnou výstrahu před povodňovými jevy, nově se týká menší oblasti…

Počasí: Meteorologové nově varují i před sněžením

23.02.2024 14:39 Meteorologové v pátek upřesnili výstrahy před vydatnými srážkami a povodňovými jevy a přidali…

Související:

Nejnovější