Čína obhajuje nárůst výdajů na obranu, jiné země se nemají cítit ohroženy

Čínský parlament se na letošním zasedání, které začne v neděli, chystá schválit i více peněz pro armádu. Mluvčí shromáždění to dnes obhajoval i zodpovědností Číny coby velmoci a ujišťoval, že jiné země tím nejsou ohroženy, uvedla agentura DPA.

Čínská armáda

Poslanci zvolí i nové vedení země a podle odborníků bude i dalších pět let v čele státu prezident Si Ťin-pching, kterému je teď 69 let. Změny v dalších vysokých funkcích, včetně premiérské, jen upevní jeho moc.

Zasedání téměř 3000 poslanců Všečínského shromáždění lidových zástupců (VSLZ) v pekingském Paláci lidu trvá většinou zhruba týden. Hlasování o rozsáhlých změnách ve vedení státu a vlády, která se konají jednou za deset let, bývají na závěr zasedání.

Ještě před začátkem zasedání čínské vedení obhajovalo očekávané výrazné posílení výdajů na armádu. Obranný rozpočet bude podle DPA předložen už v neděli na začátku plenárního zasedání. V době hrozeb vůči demokratickému Tchaj-wanu, sporných územních nároků, které Peking uplatňuje ve Východočínském a Jihočínském moři, a soupeření se Spojenými státy očekává například berlínský institut čínských studií Merics nárůst armádního rozpočtu o více než sedm procent.

Mluvčí shromáždění Wang Čchao dnes ještě žádná čísla neuvedl. "Za nárůstem výdajů na obranu není pouze nutnost reagovat na komplexní výzvy pro bezpečnost, ale i nutnost dostát odpovědnosti coby velmoci," řekl Wang. "Vojenská modernizace Číny jiné země neohrožuje," dodal.

Čínský obranný rozpočet se zvyšoval už v uplynulých letech více než celkové výdaje, například loni o 7,1 procenta. Nárůst byl většinou také vyšší než růst hrubého domácího produktu (HDP). Oficiální rozpočet na obranu je přitom podle expertů jen částí skutečných výdajů, protože mnohé náklady v čínské armádě pokrývají jiné rozpočty.

Pokud jde o změny ve vedení země a politických a dalších institucích, očekává se, že budou znamenat konec generace vůdců považovaných za spíše proreformní, ať už je to odcházející premiér Li Kche-čchiang nebo vicepremiér Liou Che. Jejich místa obsadí převážně spojenci prezidenta Si Ťin-pchinga. Ten si už v říjnu zajistil bezprecedentní třetí pětileté funkční období jako generální tajemník vládnoucí komunistické strany.

Dosavadní premiér Li Kche-čchiang v neděli zasedání poslanců zahájí přednesením své poslední zprávy o práci vlády. Sedmašedesátiletý politik, který byl premiérem dvě funkční období, by měl ještě vytyčit cíl hospodářského růstu na letošní rok, a to o pět procent nebo o něco více, očekávají podle médií pozorovatelé. Loňský cíl byl 5,5 procenta, ale ekonomika sužovaná až do prosince politikou nulové tolerance vůči covidu-19 vzrostla jen o tři procenta. Drastická protipandemická opatření vláda zrušila až po masových protestech.

Novým premiérem se podle pozorovatelů zřejmě stane bývalý šéf komunistické strany v Šanghaji Li Čchiang. Ten je blízkým spojencem prezidenta Sia a nyní druhým nejvýše postaveným členem Komunistické strany Číny.

OSN mluví o globální tragédii s jídlem. Lidstvo plýtvá potravinami

28.03.2024 11:27 V roce 2022 skončila každý den ve světových domácnostech miliarda porcí jídla v odpadkovém koši,…

Rusko na Česko nezaútočií, prohlásil Putin před piloty

28.03.2024 09:14 Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou…

Vláda schválila další příspěvek na dodávky munice Ukrajině

27.03.2024 20:02 Prezenční studenti v doktorském studijním programu na vysoké škole by měli mít zákonem garantovaný…

Rusové nestojí o pomoc s vyšetřováním teroru u Moskvy

27.03.2024 15:24 Rusko nepotřebuje pomoc Západu při vyšetřování útoku v koncertním sále Crocus City Hall u Moskvy.…

Na Slovensku zastřelili medvěda, který se vydal do města

27.03.2024 13:09 Třicetitisícové slovenské okresní město Liptovský Mikuláš si může oddechnout. Ministr životního…

NATO uvažuje o sestřelování ruských raket nad svým územím

27.03.2024 10:45 NATO zvažuje možnost, že by sestřelovalo ruské rakety, které se přiblíží k hranicím…

Zelenskyj vyměnil šéfa RNBO Danilova

26.03.2024 21:50 Ředitele ukrajinské Rady národní bezpečnosti a obrany (RNBO) Olexije Danilova byl odvolán z funkce…

Moskevský soud prodloužil vazbu pro novináře Gershkoviche

26.03.2024 18:18 Déle než rok stráví ve vazbě v Rusku americký novinář Evan Gershkovich. Moskevský městský soud mu v…

Rusko se nepouští ukrajinské stopy. V pozadí teroru prý jsou i Američané a…

26.03.2024 15:40 Navzdory slovům prezidenta Vladimira Putina, že páteční teroristický útok v koncertní síni u Moskvy…

Orbánovo Maďarsko čelí podezření, že skrývá Bolsonara

26.03.2024 10:02 Bývalý brazilský prezident Jair Bolsonaro byl nedávno dva dny hostem na maďarském velvyslanectví v…

Související:

Nejnovější