Čínská armáda informovala, že úspěšně splnila úkoly v okolí Tchaj-wanu

Čínská armáda dnes uvedla, že po zhruba týdnu cvičení v okolí Tchaj-wanu "úspěšně splnila různé úkoly", napsala agentura Reuters. Východní velení čínské armády na sociální síť Weibo oznámilo, že bude situaci v Tchajwanském průlivu i nadále sledovat, pravidelně hlídkovat a pokračovat ve výcviku, aby byla armáda bojeschopná.

Čínská armáda, ilustrační fotografie.

Prohlášení armády může znamenat potenciální konec několika dní "vojenských her", ale také signál, že Peking bude na ostrov nadále vyvíjet tlak, píše Reuters. Čína zahájila vojenská cvičení ve čtvrtek v reakci na návštěvu americké předsedkyně Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiové na demokratickém ostrově.

Zdroje obeznámené se situací uvádějí, že čínské lodě i bojová letadla byly i ve středu aktivní poblíž dělicí linie v Tchajwanském průlivu. Cvičení chtěl Peking původně ukončit v neděli, o víkendu oznámil jejich prodloužení až do poloviny srpna.

Do Číny dnes odletěl jeden z předních představitelů tchajwanské hlavní opoziční strany Kuomintangu. Její zástupci uvedli, že šlo o plánovanou cestu, při které se má setkat s tchajwanskými podnikateli a v Pekingu nemá naplánovaná žádná oficiální jednání.

"I v tento moment Kuomintang stále trval na tom, že do Číny pojede a zklame náš lid," okomentovala cestu prezidentka Tchaj-wanu Cchaj Jing-wen.

Nancy Pelosiová byla nejvýše postavenou americkou představitelkou, která Tchaj-wan navštívila od konce 90. let minulého století. Čína, která ostrov pokládá za svou rebelující provincii, v reakci na její cestu přijala rozsáhlé protiamerické sankce a v okolí ostrova zahájila vojenská cvičení, o kterých v úterý tchajwanský ministr zahraničí řekl, že jsou "přípravou na invazi".

Čína již dříve uvedla, že pokud se Tchaj-wan pokusí vyhlásit nezávislost, kterou drtivá většina světových států neuznává, nebude váhat použít vojenskou sílu k obnovení kontroly nad ostrovem.

USA Tchaj-wan také neuznávají, udržují s ním ale čilé obchodní vztahy, a to i na vojenské úrovni.

Londýn si kvůli agresivitě vůči Tchaj-wanu předvolal čínského velvyslance

Londýn si kvůli agresivitě Pekingu vůči Tchaj-wanu předvolal čínského velvyslance Čeng Ce-kuanga. Britská ministryně zahraničí Liz Trussová žádala, aby diplomat vysvětlil chování Číny po návštěvě americké předsedkyně Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiové na ostrově, který si Peking nárokuje. O předvolání informovala agentura Reuters. Čínská ambasáda krok odsoudila a označila ho jako vměšování do vnitřních záležitostí Pekingu.

"V posledních měsících jsme svědky stále agresivnějšího chování a rétoriky Pekingu, které ohrožují mír a stabilitu v regionu," uvedla Trussová v prohlášení citovaném agenturou Reuters. "Spojené království naléhavě vyzývá Čínu, aby veškeré spory řešila mírovými prostředky, bez hrozby silou nebo nátlaku či jejich použití," dodala.

"Tchaj-wan je neoddělitelnou součástí území Číny. Žádná cizí země, včetně Spojeného království, nemá právo vměšovat se do vnitřních záležitostí Číny," uvedla na twitteru čínská ambasáda v Londýně. Velvyslanec Čeng Ce-kuang na setkání s vysoce postavenými britskými představiteli proto podle velvyslanectví "rozhodně odmítl a důrazně odsoudil nezodpovědnou rétoriku britské strany o legitimní a nezbytné reakci Číny na návštěvu předsedkyně Sněmovny reprezentantů USA na Tchaj-wanu".

Pelosiová byla nejvýše postavenou americkou představitelkou, která Tchaj-wan navštívila od konce 90. let minulého století. Čína, která ostrov pokládá za svou rebelující provincii, v reakci na její cestu přijala rozsáhlé protiamerické sankce a v okolí ostrova zahájila vojenská cvičení, o kterých v úterý tchajwanský ministr zahraničí řekl, že jsou "přípravou na invazi".

Čína již dříve uvedla, že pokud se Tchaj-wan pokusí vyhlásit nezávislost, kterou drtivá většina světových států neuznává, nebude váhat použít vojenskou sílu k obnovení kontroly nad ostrovem.

Ukrajina v noci na pátek čelila masivnímu vzdušnému útoku

29.03.2024 12:25 Ukrajina v noci na pátek čelila masivnímu vzdušnému útoku, při kterém protivzdušná obrana…

Rusové se nepouštějí ukrajinské stopy. Nesmyslná propaganda, reagují…

28.03.2024 21:55 Rusové ve čtvrtek prohlásili, že pachatelé teroristického útoku v koncertní síni Crocus City Hall u…

OSN mluví o globální tragédii s jídlem. Lidstvo plýtvá potravinami

28.03.2024 11:27 V roce 2022 skončila každý den ve světových domácnostech miliarda porcí jídla v odpadkovém koši,…

Rusko na Česko nezaútočií, prohlásil Putin před piloty

28.03.2024 09:14 Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou…

Vláda schválila další příspěvek na dodávky munice Ukrajině

27.03.2024 20:02 Prezenční studenti v doktorském studijním programu na vysoké škole by měli mít zákonem garantovaný…

Rusové nestojí o pomoc s vyšetřováním teroru u Moskvy

27.03.2024 15:24 Rusko nepotřebuje pomoc Západu při vyšetřování útoku v koncertním sále Crocus City Hall u Moskvy.…

Na Slovensku zastřelili medvěda, který se vydal do města

27.03.2024 13:09 Třicetitisícové slovenské okresní město Liptovský Mikuláš si může oddechnout. Ministr životního…

NATO uvažuje o sestřelování ruských raket nad svým územím

27.03.2024 10:45 NATO zvažuje možnost, že by sestřelovalo ruské rakety, které se přiblíží k hranicím…

Zelenskyj vyměnil šéfa RNBO Danilova

26.03.2024 21:50 Ředitele ukrajinské Rady národní bezpečnosti a obrany (RNBO) Olexije Danilova byl odvolán z funkce…

Moskevský soud prodloužil vazbu pro novináře Gershkoviche

26.03.2024 18:18 Déle než rok stráví ve vazbě v Rusku americký novinář Evan Gershkovich. Moskevský městský soud mu v…

Související:

Nejnovější