Čínská letadla a lodě překročily linii dělící průliv mezi Tchaj-wanem a Čínou, Tchaj-wan nasadil stíhačky

Čínská letadla a válečné lodě dnes opakovaně podle Tchaj-peje překračovaly "medián" dělící průliv mezi Tchaj-wanem a pevninskou Čínou, když Peking pokračoval v rozsáhlém vojenském cvičení zahájeném při asijské cestě šéfky americké Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiové. Čínské ministerstvo obrany podle agentury Reuters oznámilo, že provádí manévry severně, jihozápadně a východně od Tchaj-wanu.

Čínská armáda

Tchajwanská armáda vyslala letadla, lodě a rozmístila pozemní raketové systémy, aby situaci monitorovaly, uvedlo ostrovní ministerstvo obrany.

Reuters označuje probíhající manévry za bezprecedentní eskalaci napětí. Čínská armáda ve čtvrtek mimo jiné vypálila 11 balistických raket Tung-feng do vod kolem Tchaj-wanu. Japonské ministerstvo obrany, které cvičení sleduje, uvedlo, že vícero raket přeletělo nad Tchaj-pejí a že pět z nich dopadlo do výlučné ekonomické zóny Japonska.

Vojenské aktivity Pekingu dnes Tchaj-pej označila za "vysoce provokativní". Později ministerstvo obrany sdělilo, že do manévrů v citlivém Tchajwanském průlivu se zapojilo 68 čínských letounů a 13 lodí, z nichž některé překračovaly "mediánovou linii" dělící průliv. Nejmenovaný tchajwanský zdroj Reuters uvedl, že pomyslnou hranici překročilo asi 20 letadel a deset lodí čínského námořnictva.

Střední linie, která prochází Tchajwanským průlivem, je podle nepsaných pravidel dělicí čárou mezi námořním a vzdušným prostorem Číny a Tchaj-wanu. Vytyčena byla během studené války ve snaze oddělit sféry dvou znepřátelených stran a předejít konfrontacím, napsala agentura AFP. Peking podle ní v momentech zvýšeného napětí opakovaně posílal lodě za tuto linii a během posledních dvou let čínští představitelé opakovaně prohlásili, že z jejich pohledu nikdy neexistovala.

Peking vyslal bojová letadla přes tuto linii podle Tchaj-peje už v předchozích dnech. Dnes tchajwanské ministerstvo obrany počínání odsoudilo a podotklo, že Čína vážně poškodila status quo v oblasti.

Peking přistoupil k eskalaci poté, co do Tchaj-peje přes opakovaná čínská varování dorazila Pelosiová, která se stala nejvýše postavenou návštěvou z USA od začátku tisíciletí. Čína krok ostře odsoudila a zanedlouho zahájila vojenské cvičení s ostrou střelbou v blízkosti ostrova.

Dnes čínské ministerstvo obrany oznámilo, že provádí letecké a námořní manévry ve třech směrech od břehů Tchaj-wanu s cílem "otestovat společné bojové schopnosti jednotek". Cvičení zahájené ve čtvrtek podle Pekingu potrvá do konce víkendu.

Čína demokratický Tchaj-wan navzdory jeho nezávislému postavení považuje za vzbouřeneckou provincii a součást svého území, cestu Pelosiové proto vnímá jako provokaci a snahu Tchaj-peje o utvrzení samostatnosti. Pelosiová dnes v Tokiu prohlásila, že její cesta nebyla zaměřena na změnu statu quo na Tchaj-wanu nebo v regionu. Zároveň řekla, že Spojené státy nedovolí Pekingu, aby Tchaj-wan izoloval tím, že bude bránit americkým představitelům v cestování na tento ostrov.

USA chtějí situaci kolem Tchaj-wanu uklidnit, řekl Blinken podle zdroje Reuters

Spojené státy chtějí uklidnit situaci kolem Tchaj-wanu po "nehorázně provokativní" reakci Pekingu na návštěvu šéfky Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiové. Na ministerském zasedání Sdružení zemí jihovýchodní Asie (ASEAN) to podle nejmenovaného zdroje agentury Reuters řekl šéf americké diplomacie Antony Blinken. Podle AP se dnes Blinken setkal i s protějšky z Ruska a Číny.

Peking tento týden spustil rozsáhlá vojenská cvičení a mimo jiné vypálil několik raket do vod kolem Tchaj-wanu. Ostrov, který si čínská vláda nárokuje, přestože je po desetiletí řízen nezávisle, předtím v podobě Pelosiové přijal nejvýše postavenou návštěvu z USA za posledních 25 let, což Peking má za nepřijatelné. Washington mezitím zdůrazňuje, že si nepřeje žádnou změnu "statu quo" v oblasti Tchajwanského průlivu.

Blinken dnes Čínu obvinil, že se snaží zastrašit nejen Tchaj-wan, ale i jeho sousedy, píše s odvoláním na "západního činitele" Reuters. Washington podle ministra zahraničí nadále stojí za svými partnery a spojenci. Mezi ty lze řadit i Tchaj-wan, byť s ním USA nemají formální diplomatické vztahy.

Blinken vystupoval na schůzce ministrů zahraničí ASEAN, které se účastní i šéfové diplomacií partnerských zemí, včetně USA, Ruska, KLDR či Austrálie. Agentura AP uvádí, že americký ministr zahraničí se při dnešním jednání setkal se svými protějšky z Ruska a Číny Sergejem Lavrovem a Wang Iem. "Blinken, který do místnosti vstoupil jako poslední, se na Lavrova ani nepodíval, když usedal na své místo o několik židlí vedle, stejně jako na Wanga, který byl usazený o kousek dál u stejného stolu jako Lavrov," píše AP.

Tchaj-wan nasadil stíhačky, skoro 50 čínských letadel překročilo dělicí linii

Tchaj-wan dnes vyslal stíhačky, aby varovaly 49 čínských letadel před vstupem do jeho vzdušné obranné zóny, uvedlo podle agentury Reuters tamní ministerstvo obrany. Všechna čínská letadla pak krátce překročila střední linii Tchajwanského průlivu, tedy neformální hranici dělící obě strany. Tu překročily i čínské lodě, a Tchaj-pej proto uvedl do pohotovosti i námořnictvo a protivzdušnou obranu.

Peking, jehož ozbrojené síly nyní v okolí Tchaj-wanu provádí rozsáhlé manévry, bojová letadla přes tuto linii vyslal podle Tchaj-peje už v předchozích dnech. Dnes tchajwanské ministerstvo obrany takové počínání odsoudilo a podotklo, že Čína vážně poškozuje status quo v oblasti.

Peking se rozhodl vyostřit napětí v oblasti poté, co do Tchaj-peje přes opakovaná čínská varování dorazila šéfka americké Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová a stala se tak nejvýše postavenou návštěvou z USA od začátku tisíciletí. Čína krok ostře odsoudila a zanedlouho zahájila vojenské cvičení s ostrou střelbou v blízkosti ostrova.

Dnes čínské ministerstvo obrany oznámilo, že provádí letecké a námořní manévry ve třech směrech od břehů Tchaj-wanu s cílem "otestovat společné bojové schopnosti jednotek". Cvičení zahájené ve čtvrtek podle Pekingu potrvá do konce víkendu.

Izrael připravuje ofenzivu v Rafáhu. Civilisté půjdou do stanů

24.04.2024 18:35 Izrael se podle tamních médií brzy chystá provést ofenzivu do města Rafáh na jihu Pásma Gazy, kde…

Fico skoncoval s RTVS. Nahradí ji televize a rozhlas pod novým názvem a…

24.04.2024 16:18 Vláda slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) ve středu schválila kritizované změny fungování…

Šojgu má problém. Náměstek ruského ministra měl brát úplatky

24.04.2024 14:01 Ruskem otřásá korupční aféra na nejvyšších místech. Moskevský soud ve středu poslal do vazby…

Hackeři napadli ČTK a zveřejnili výmysl o atentátu na Pellegriniho

23.04.2024 15:08 Zpravodajský web České noviny, který provozuje tisková agentura ČTK, se v úterý stal terčem…

Izrael připravuje evakuaci Rafahu v Gaze. Ofenziva do města se zřejmě blíží

23.04.2024 12:33 V období sílícího napětí mezi Izraelem a Íránem se izraelská armáda chystá na evakuaci…

Ukrajina může v sebeobraně útočit i na ruské území, říká Stoltenberg

22.04.2024 09:07 Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg prohlásil po zasedání Rady NATO-Ukrajina v Bruselu, že…

Írán touží po obnovení jednání o jaderné dohodě

21.04.2024 21:49 Írán je navzdory tomu, že Američané pomáhali Izraeli s obranou při nedávném íránském útoku, v…

Rusové tvrdí, že na Ukrajině dobyli další vesnici

21.04.2024 15:58 Rusko v neděli prostřednictvím ministerstva obrany prohlásilo, že příslušníci jeho armády dobyli…

ISW: Rusko může vystupňovat útoky, než přijde americká pomoc

21.04.2024 12:32 Rusko může při vojenských operacích na Ukrajině zohlednit schválené poskytnutí další pomoci z USA,…

Navalná varovala před nevypočitatelným Putinem. Může prý sáhnout po…

21.04.2024 10:17 Vdova Julija Navalná varovala před „nevypočitatelným“ ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Podle…

Související:

Nejnovější