ČNB podle očekávání ponechala úrokovou sazbu na sedmi procentech

Bankovní rada České národní banky (ČNB) dnes ponechala základní úrokovou sazbu na sedmi procentech. Pro zachování sazeb na úrovni, která platí od června, hlasovalo pět členů bankovní rady, dva navrhovali zvýšení o půl procentního bodu. Stabilita sazeb je v souladu s očekáváním analytiků. Guvernér ČNB Aleš Michl ale zdůraznil, že rada je připravena sazby zvýšit, zejména pokud vzroste riziko poptávkové inflace. O snížení sazeb se podle něj vůbec nehovořilo.

Česká národní banka

Michl po jednání rady zopakoval závazek ČNB bojovat proti inflaci, dokud neklesne ke dvěma procentům. V listopadu činila 16,2 procenta, což bylo méně, než v listopadu odhadovala centrální banka. Guvernér ale upozornil, že je to důsledek metodiky započítání úsporného tarifu na energie. "V lednu tento efekt vyprchá a inflace se přiblíží 20 procentům," upozornil. Na této úrovni by podle něj mělo tempo růstu cen kulminovat a v následujících měsících inflace zpomalí.

Domácí poptávkové tlaky podporující inflaci se podle Michla zmírňují, když klesá spotřeba domácností, oslabuje realitní a hypoteční trh a reálné mzdy se snižují. Proti externí nákladové inflaci by mohlo působit hospodářské ochlazení v zahraničí. Michl ale zároveň upozornil, že proinflačním rizikem zůstává expanzivní fiskální politika a možnost rychlého růstu mezd. Nejistotou dalšího vývoje potom je očekávané lednové přecenění zboží a služeb či další vývoj konfliktu na Ukrajině.

Dnešní rozhodnutí bankovní rady bylo v souladu s předpokladem trhu. Obchodní ředitel společnosti Ebury Tomáš Kudla řekl ČTK, že bankovní rada ČNB potvrdila svou dlouhodobou strategii udržování stability sazeb. Toto rozhodnutí bylo podle něj vzhledem k dlouhodobé rétorice členů bankovní rady a vzhledem k vážným známkám zpomalení české ekonomiky široce očekávané. "Mohlo by se tak zdát, že sazby v Česku už jsou na svém vrcholu. Stále však existuje reálná šance, že ČNB bude muset své sazby na některém z příštích zasedání zvýšit," dodal.

Bankovní rada dnes také potvrdila svůj dřívější závazek, že bude i nadále bránit nadměrným výkyvům kurzu koruny.

Koruna dnes v reakci na rozhodnutí téměř vůbec nereagovala, upozornil analytik XTB Štěpán Hájek. Ani výnosy českých státních dluhopisů nevykazují reakci, forwardové kontrakty jsou také bez větších výkyvů, doplnil analytik Raiffeisenbank David Vagenknecht.

Témata: ČNB

Související:

Nejnovější