Covidové subvarianty BA.4 a BA.5 jsou odolné vůči protilátkám z očkování i nemoci

Subvarianty omikronu BA.4 a BA.5 jsou odolnější proti protilátkám vyvinutým u lidí, kteří prodělali covid-19 nebo proti němu byli plně očkováni a nechali si dát i posilovací dávku. Vyplývá to z nového výzkumu lékařské fakulty Harvardovy univerzity, o němž dnes informovala zpravodajská stanice CNN.

Ilustrační foto

Přesto se ale očekává, že dosud poskytované očkování chrání proti vážnému průběhu onemocnění. Výrobci vakcín pracují na nových látkách, které mají vyvolat silnější imunitní odpověď u nových variant koronaviru.

Autor nové studie Dan Barouch sdělil, že se v případě nákaz subvariantami BA.4 a BA.5 prokázala třikrát nižší ochrana protilátkami získanými očkováním a proděláním infekce, než tomu bylo u subvariant BA.1 a BA.2.

"Výsledky naznačují, že tyto nové subvarianty omikronu pravděpodobně způsobí nárůst infekce v dobře proočkované populaci a mezi lidmi s přirozenou imunitou proti BA.1 a BA.2. Přesto je ale pravděpodobné, že imunita získaná očkováním poskytne značnou ochranu proti vážnému onemocnění při nákaze subvariantami BA.4 a BA.5," napsal Barouch ve studii, kterou otiskl tento týden odborný časopis New England Journal of Medicine.

Harvardská studie tak potvrzuje předchozí výsledky z výzkumu Columbijské univerzity. Její autoři dospěli k závěru, že subvarianty BA.4 a BA.5 odolají protilátkám u jedinců s dokončeným očkováním a posilující dávkou, což by znamenalo zvýšení rizika onemocnění u naočkované populace.

Americké Středisko pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) odhaduje, že protilátky proti koronaviru, který způsobuje onemocnění covid-19, má více než 94 procent Američanů starších 16 let a získali je buď z očkování, proděláním infekce nebo obojím.

Na BA.4 a BA.5 připadlo minulý týden v USA 35 procent nových případů nákazy koronavirem, o týden dříve to bylo 29 procent. Obě subvarianty se označují za nejrychleji se šířící ze všech dosavadních. Očekává se, že v USA, Británii a zbytku Evropy budou v příštích týdnech převládat.

V ČR tvoří nyní subvarianty omikronu BA.4 a BA.5 více než polovinu případů koronaviru. V Portugalsku je to 75 procent případů, v Británii polovina a v Izraeli asi 42 procent. V ČR počty nových případů covidu-19 klesaly od začátku března, znovu stoupat začaly na přelomu května a června.

Související:

Nejnovější