ČR evakuovala ve třech letech 195 osob z Afghánistánu

Výběr informací kolem evakuace českých občanů a afghánských spolupracovníků ČR z Kábulu (v pražských Kbelích přistál třetí evakuační letoun z Kábulu):

Další letadlo v pořádku v Praze. V Kábulu je chaos a zmatek, ale podařilo se nám sednout a pak bezpečně s lidmi odletět. Už jsme na cestě zpátky pro další. (19.8.2021, Praha).

- Ministr zahraničí Jakub Kulhánek (ČSSD) 14. srpna rozhodl kvůli bojům radikálního hnutí Tálibán s vládními vojsky o okamžitém stažení českých diplomatů z Kábulu na místní mezinárodní letiště. Stalo se tak na základě informací spojenců a na doporučení českého velvyslance. Opatření se týkalo dvou českých diplomatů. Diplomati byli na letiště přemístěni pod ochranou jednotky vojenské policie.

- Týž den po mimořádném večerním jednání předsednictva Bezpečnostní rady státu (BRS) uvedli premiér Andrej Babiš (ANO), ministr zahraničních věcí Jakub Kulhánek (ČSSD) a ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO), kteří se zúčastnili jednání, že ČR z Afghánistánu evakuuje kromě českých diplomatů i místní zaměstnance velvyslanectví, a to včetně jejich rodin. Od Tálibánu by jim hrozila smrt. Česko přemístí i tlumočníky pomáhající české armádě, kteří o to požádali. Již koncem července vláda schválila program pomoci tlumočníkům, kteří pracovali ve prospěch české armády v Afghánistánu, a jejich rodinám. Program předpokládá finanční pomoc i možnost azylu.

- V neděli 15. srpna ministerstvo obrany oznámilo, že evakuaci zajistí česká vojenská letadla. Bližší podrobnosti zůstaly kvůli bezpečnosti tajné. Islamistické hnutí Tálibán prakticky ovládlo celou zemi včetně Kábulu.

- V neděli krátce po 23:00 z Kábulu odstartovalo první české vojenské letadlo se 46 Čechy a místními spolupracovníky s rodinami. Na letišti v pražských Kbelích letadlo přistálo v pondělí ráno. Ministr vnitra a vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) uvedl, že vzhledem k rapidně se zhoršující situaci na kábulském mezinárodním letišti považuje odlet českého letadla za zázrak.

- Další evakuační letadlo z Prahy odstartovalo v pondělí po 11:00. Po mezipřistání v Baku evakuační speciál přistál v Kábulu, odkud odletěl, opět přes Baku, v úterý odpoledne. Do Česka dopravil 87 pasažérů - Čechy, Afghánce a dva Poláky; Čechů bylo podle premiéra Babiše 16. Na palubě byli velvyslanec Jiří Baloun, vojáci a místní spolupracovníci s rodinami. Ve dvou letech tak evakuační speciál dopravil do Česka 133 lidí, evakuováni byli všichni čeští zaměstnanci diplomatického zastoupení. Armáda dnes vyslala do Afghánistánu třetí evakuační letoun. Letoun dorazil do Prahy kolem 22:00 a na jeho palubě bylo 62 pasažérů, včetně čtyř Afghánců, o jejichž přepravu požádalo Českou republiku Slovensko. ČR tak evakuovala ve třech letech z Afghánistánu 195 osob.

- Ministr vnitra Hamáček k akci řekl, že evakuované Afghánce čeká deset dnů karantény. Premiér Babiš uvedl, že o integraci evakuovaných Afghánců chce mluvit, až se rozhodnou, zda chtějí zůstat v ČR. Armáda napsala na twiteru, že afghánským tlumočníkům nepomáhá jenom s evakuací, ale v Česku pro ně zajišťuje ubytování, stravování, zdravotní péči a psychologickou podporu.

- Čeští vojáci Afghánistán opustili již dříve poté, co NATO v dubnu oznámilo odchod ze země. Posledních 12 českých vojáků s materiálem z alianční mise se vrátilo 30. června. Podle dostupných informací v zemi zůstala jen jednotka vojenské policie Kamba, která měla za úkol střežit českou ambasádu.

- Své občany i afghánské spolupracovníky evakuují i další země, nejvíce Spojené státy. Od obnovení provozu z kábulského mezinárodního letiště za necelé dva dny odletělo nejméně 62 evakuačních letů, téměř 20 z nich zajistily Spojené státy. Na palubě strojů několika zemí bylo podle agentury Reuters přibližně 5000 diplomatů, členů ochranky, humanitárních pracovníků a Afghánců.

- Spojené státy z Kábulu za uplynulých 24 hodin vypravily 18 letů, na jejich palubě bylo 2000 lidí, včetně 325 Američanů, uvedl Pentagon. Američané chtějí ze země evakuovat pět až devět tisíc lidí denně. Na letišti v Kábulu nyní působí 4500 příslušníků americké armády, v horizontu několika dní by jich mělo být 6000, uvedl armádní zdroj.

- Francie podle agentury AFP z Kábulu odvezla 216 lidí, většinou Afghánců, do Paříže by měli dorazit dnes večer.

- Británie dnes uvedla, že dosud evakuovala 2052 Afghánců a 306 britských občanů. Za poslední den ze země odvezla zhruba 700 lidí. Další speciály Londýn do Kábulu teprve vysílá. Británie chce v příštích letech poskytnout azyl až 20.000 Afgháncům.

- Turecko z Afghánistánu evakuovalo 42 svých občanů, Německo od neděle odvezlo 500 lidí. Z Afghánistánu odletělo také evakuační letadlo slovenské armády, detaily přesunu mají být zveřejněny na čtvrteční tiskové konferenci.

- Španělsko se chystá z Kábulu odvézt celkem 500 až 600 lidí. Pro Španěly a Afghánce zatím poslal Madrid tři letadla do Spojených arabských emirátů. První z nich už vyzvedl asi 50 až 100 osob v Kábulu a přepravuje je do Dubaje. Do Španělska bude také převezeny podle nynějších odhadů asi čtyři stovky lidí, kteří v Afghánistánu spolupracovali s institucemi Evropské unie. Španělsko jim poskytne dočasnou mezinárodní ochranu, než se rozhodne, které země EU si je převezmou. Části z nich udělí azyl Španělsko.

- Italská armáda přivezla dnes na římské letiště z Afghánistánu dalších 86 lidí, ve skupině je několik Italů, personál institucí EU a NATO a Afghánci, kteří spolupracovali s koaličními jednotkami, a jejich rodiny. Už v pondělí takto přivezl letoun italské armády 20 lidí.

- Přesun svých zaměstnanců z Afghánistánu do Kazachstánu dnes oznámila Organizace spojených národů, která má v zemi 300 zahraničních zaměstnanců a 3000 místních spolupracovníků. Evakuace se týká asi stovky z nich.

- Šéf unijní diplomacie Josep Borrell v úterý po mimořádné schůzce ministrů zahraničí zemí EU řekl, že prioritou je evakuace pracovníků EU a afghánských pomocníků z Kábulu. Později Borrell oznámil, že bylo vydáno zhruba 400 víz pro afghánské pracovníky delegací a misí EU. Výslovně Borrell poděkoval Španělsku, Francii a Itálii za jejich podporu evakuačního úsilí.

- Polsko evakuovalo z Afghánistánu prvních zhruba 50 lidí. Mezi evakuovanými je jeden polský občan, ostatní jsou lidé, kteří spolupracovali s polskou vojenskou nebo diplomatickou misí v zemi.

Zemřel zakladatel ODS Miroslav Macek

01.05.2024 16:03 Miroslav Macek se narodil 7. prosince 1944 v Litomyšli a po absolvování lékařské fakulty Univerzity…

Češi byli s členstvím v EU nejvíce nespokojeni během migrační krize

01.05.2024 12:15 V dobách migrační krize v roce 2016 panovala největší míra nespokojenosti s členstvím Česka v…

Vláda schválila návrh zákona o reformě penzí. Věk odchodu do důchodu…

30.04.2024 14:41 Premiér Petr Fiala oznámil, že vláda schválila návrh zákona obsahující reformu penzí. Tato reforma…

Jurečka: Bez důchodové reformy hrozí buď výrazné snížení důchodů nebo…

30.04.2024 12:06 Bez důchodové reformy hrozí v budoucnosti buď výrazné snížení výše důchodů nebo zvýšení daní.…

Pavel podepsal úpravu pravidel pro partnerství stejnopohlavních párů

29.04.2024 18:50 Prezident Petr Pavel v pondělí podepsal novelu občanského zákoníku, která od ledna 2024 zavádí nová…

Pavel vzal na vědomí rozhodnutí ANO neúčastnit se jednání

29.04.2024 08:49 Prezident Petr Pavel bere na vědomí rozhodnutí opozičního hnutí ANO neúčastnit se jednání o…

Abbás: Spojené státy jsou jedinou zemí, která může zastavit invazi do…

28.04.2024 14:54 Palestinský prezident Mahmúd Abbás v neděli vyjádřil přesvědčení, že Spojené státy jsou jedinou…

Lipavská v Maďarsku označil ruský imperialismus za největší hrozbu

26.04.2024 13:40 Podle šéfa české diplomacie Jana Lipavského je ruský imperialismus největší hrozbou pro bezpečnost…

Piráti odmítají návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné

25.04.2024 21:43 Piráti jednoznačně odmítají návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné. Podle nich je…

Fialova vláda se promění. Končí ministryně Langšádlová

25.04.2024 08:51 Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi,…

Související:

Nejnovější