Další průšvih Agrofertu: Dvě jeho firmy musí vrátit dotace

Dvě dceřiné společnosti holdingu Agrofert musí vrátit dotace, které byly určené malým a středním podnikům. Soudní rozhodnutí se týká firem SPV Pelhřimov a Agro Plchov, celkem jde zhruba o 383.000 korun. Soud kvůli stejné věci řeší ještě žaloby na ZS Vilémov a Zeos Brnířov.

Agrofert

Informuje o tom server iROZHLAS. Do února 2017 vlastnil Agrofert tehdejší premiér a předseda hnutí ANO Babiš, kvůli zákonu o střetu zájmů své akcie vložil do svěřenských fondů.

Žalobu na všechny čtyři firmy podal v únoru Podpůrný a garanční rolnický a lesnický fond. Peníze jim poskytl na podporu pojištění hospodářských plodin a zvířat. Po loňské prověrce ale fond zjistil, že některým dceřiným firmám Agrofertu vyplatil dotaci neoprávněně. Podle vedení fondu nesplňovaly statut malých a středních firem.

Společnost SPV Pelhřimov tak musí vrátit 375.124 korun, Agro Plchov pak 8470 korun. "Jsme přesvědčeni, že jsme postupovali v souladu se zákonem, probíhající kauzy však nekomentujeme," sdělil serveru mluvčí Agrofertu Pavel Heřmanský.

Kvůli stejné věci jsou vedena ještě tři soudní řízení, která se týkají jiných dvou firem Agrofertu. Proti společnosti ZS Vilémov podal fond dvě žaloby. Jednu soud zamítl, druhé vyhověl jen částečně. V obou případech se fond odvolal. Na ZEOS Brnířov mířila jedna žaloba, které také soud vyhověl jen částečně. I v tomto případě podá fond odvolání.

Server upozorňuje, že jelikož nechce Agrofert starší problematické dotace vrátit, nemá většina jeho firem nárok na nové. Žadatel nesmí mít nedoplatky vůči státu či konkrétním institucím, mezi které patří i Podpůrný a garanční rolnický a lesnický fond. "Pokud jde o společnost Agrofert, tak velká část dceřiných společností v současné době nemůže z důvodu nesplnění podmínek čerpat podpory v rámci našich programů," řekl serveru již dříve předseda fondu Josef Kučera.

Holding Agrofert sdružuje téměř 200 firem. Působí v chemickém průmyslu, zemědělství a potravinářství. Kromě toho vlastní také lesnické společnosti, podniká i v segmentu pozemních technologií a technice, logistice, dopravě či v médiích.

Evropská komise letos v listopadu rozhodla, že Česko může požádat Evropskou unii o proplacení dotací pro Agrofert, které byly dosud zablokované kvůli auditnímu prověřování střetu zájmů bývalého premiéra Babiše (ANO). Výjimkou jsou dvě dotace podniku Cerea a jedna dotace firmě Fatra.

Témata: Agrofert | dotace

Související:

Nejnovější