Dánské úřady počítají s možností, že do země přijde až 100.000 uprchlíků

Dánské úřady počítají s možností, že do země přijde až 100.000 uprchlíků z Ukrajiny. Řekl to dnes ministr pro migraci a integraci Mattias Tesfaye. Minulý týden země schválila zákon o dočasné ochraně, který zmírnil dánskou azylovou politiku, jež patří k nejpřísnějším v Evropské unii. To uvítaly organizace na ochranu práv uprchlíků, které ale kritizují přísnější přístup k jiným skupinám migrantů, například Syřanům.

Obyvatelé Ukrajiny opouští kvůli válce zemi

Minulý týden dánský parlament schválil zákon o dočasné ochraně uprchlíků z Ukrajiny, který těmto lidem usnadňuje pobyt na dánském území a zapojení do místního trhu práce. Podobné zákony schválily i další unijní země.

Podle některých je přístup dánské vlády k Ukrajincům v ostrém kontrastu s dosavadní azylovou politikou. "Za posledních 20 let jsme vybudovali jednu z nejvíce represivních migračních a azylových politik v Evropě," řekl agentuře EFE šéf dánské odnože organizace ActionAid Tim Whyte. Aktivisté bojující za ochranu práv uprchlíků připomínají, že Dánsko bylo první unijní zemí, která začala vracet do vlasti Syřany, protože část země považuje za bezpečné místo.

Vláda tvrzení o odlišném přístupu neodmítá. "To, co odlišuje konflikt (na Ukrajině) od těch ostatních je, že se nachází v našem sousedství, a proto máme mimořádnou odpovědnost," uvedla premiérka Mette Frederiksenová. Tento týden lidskoprávní organizace a některé levicové strany svolaly protest za rovný přístup k uprchlíkům.

Až 200.000 Ukrajinců očekává také sousední Švédsko. Tamní vláda proto zpřísňuje kontroly na hranicích. Doklady totožnosti se budou od pondělí kontrolovat na trajektech, které často z Polska využívají ukrajinští uprchlíci. Vláda ale musela odložit záměr obnovit kontroly na pozemní hranici. Návrh sklidil ostrou kritiku, protože by ztížil cestování pendlerům.

Z Ukrajiny k dnešnímu dni uprchlo před ruskou invazí přes čtyři miliony lidí, většinou žen a dětí. Převážná část z nich míří do Polska, které eviduje na svém území podle UNHCR přes dva miliony Ukrajinců.

V rámci Evropy jde o nejrychlejší uprchlickou krizi od druhé světové války. Podle serveru The Guardian to uvedl Filippo Grandi, komisař Úřadu Vysokého komisaře Organizace spojených národů pro uprchlíky.

Řada zemí kvůli krizi uprchlíkům otevřela své hranice. Do Česka za první měsíc ruské invaze přišlo přes 300 tisíc lidí z Ukrajiny a stát schválil zákony, které jim mají usnadnit přístup k práci, zdravotnímu pojištění a ke studiu.

I v Německu dostanou uprchlíci z Ukrajiny ihned povolení k pobytu i k práci a ukrajinské děti mohou okamžitě nastoupit do škol. Dánsko také přijalo zákon, který umožní uprchlíkům z Ukrajiny začít pracovat, chodit do školy a pobírat sociální dávky, a to prakticky ihned po příjezdu do země.

Podobně i Polsko umožní uprchlíkům z Ukrajiny legálně pracovat nebo získat sociální a zdravotní pojištění. Některé země, jako Maďarsko, ale svůj přístup k lidem z Ukrajiny teprve přehodnocují a na plánu, jak se vyrovnat s potenciálním nárůstem migrace, budou teprve pracovat.

Témata: Dánsko | uprchlíci

Ruské ztráty na Ukrajině vyčíslila BBC. Padly desítky tisíc vojáků

18.04.2024 10:43 Během konfliktu na Ukrajině zahynulo už přes 50.000 příslušníků ruské armády. Uvedla to ve středu…

Rusko se Krymu ani Donbasu nevzdá, prohlásil Fico

17.04.2024 13:22 Slovenský premiér Robert Fico prohlásil, že Rusko nikdy nevrátí Ukrajině anektovaný poloostrov Krym…

Došly nám rakety, přiznává Zelenskyj po zásahu elektrárny pro Kyjev

16.04.2024 15:15 Rusko dokázalo zničit důležitou elektrárnu dodávající elektrickou energii do Kyjeva, protože…

Opozice jde po Netanjahuovi. S pomocí Gance chce sesadit jeho vládu

16.04.2024 11:01 Lídr izraelské opozice Jair Lapid vyzval ministry vlády národní jednoty Bennyho Gance a Gadiho…

Izrael by dnes mohl přikročit k odvetě za íránský útok

15.04.2024 19:34 Izraelská reakce na víkendový íránský útok může přijít už dnes, napsal americký deník Wall Street…

Zelenskyj si kvůli sílícím ruským útokům stěžuje na obcházení sankcí

15.04.2024 10:48 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli vyzval Západ, aby učinil další kroky proti…

Medvěd na Slovensku dnes zranil dva turisty

14.04.2024 20:01 Dnes došlo ve středoslovenském pohoří Poľana k incidentu, kdy medvěd zranil dva turisty. Na místě…

Írán: Noční útok dosáhl všech svých cílů

14.04.2024 13:39 Náčelník štábu íránských ozbrojených sil Mohammad Bagheri dnes uvedl, že noční útok "dosáhl všech…

Netanjahu oznámil, že jeho zemi se podařilo odrazit íránský útok

14.04.2024 11:37 Izraelský premiér Benjamin Netanjahu oznámil, že jeho zemi se podařilo odrazit íránský útok. IDF…

Írán provedl odvetný útok na Izrael, vypustil desítky bezpilotních dronů a…

14.04.2024 08:45 Televizní vysílání v sobotu večer ukázalo, že Íránské Revoluční gardy provedly odvetný útok na…

Související:

Nejnovější