Dánsko zvažuje, že pošle Ukrajině stíhačky F-16

Dánské úřady oznámily, že jsou připraveny poslat stíhačky F-16 na Ukrajinu, nicméně k tomu dojde pouze v případě, že Spojené státy, které vyrábějí tato letadla, přesun techniky schválí. Uvedl to ministr obrany Troels Lund Poulsen, informovalo Radio 4.

F-16

Ministr obrany navrhl, aby byl na dánském území organizován výcvik ukrajinských pilotů na stíhačkách F-16. Podle něj plán vypracovaný společně s Nizozemskem počítá s výcvikem Ukrajinců na dánské letecké základně Skrydstrup, která se nachází v jižním Jutsku, kde jsou umístěny dánské stíhačky.

Dánsko má 43 stíhaček F-16, z nichž 30 je v aktivním provozu. Nyní je ale nahrazuje moderními stíhačkami F-35 a starší stroje je ochotno dát Ukrajině. "Ukrajina potřebuje letadla. Více než kdy jindy, pokud chtějí vyhrát. To se týká i dánských stíhaček F-16," řekl Poulsen.

Spojené státy ale už dříve naznačily, že nebudou spojencům bránit v dodání amerických stíhaček F-16 na Ukrajinu. Uvedla to televize CNN s tím, že americká administrativa se chystá povolit reexport stíhaček oficiálně, žádost o to ale zatím nedostala.

O moderní stíhačky F-16 Ukrajina žádá už řadu měsíců. Umožnily by jí mířit na ruské letouny a  armáda by k tomu nemusely využívat drahé rakety systémů Patriot. Podle CNN byl navíc zatím zaznamenán jen asi jediný případ, kdy Patriot dokázal sestřelit ruskou stíhačku. Primárně je určen k ničení raket.

Povolení dodávek ze strany USA znamená, že spojenci, kteří se dříve odvolávali na Bidenovi administrativu, by mohli nyní začít Ukrajině F-16 dodávat. Například britský ministr obrany Ben Wallace v Berlíně po setkání se svým německým protějškem Borisem Pistoriusem řekl, že jakékoliv rozhodnutí o dodávkách stíhaček F-16 Ukrajině bude záviset na Spojených státech.

Ačkoli Británie a Nizozemsko oznámily na summitu Rady Evropy na Islandu svůj záměr vybudovat mezinárodní koalici, která by pomohla Ukrajině získat stíhačky F-16, "je na Bílém domě... aby rozhodl, zda stíhačky F-16 mohou být na Ukrajinu dodány," řekl Pistorius.

Wallace na tiskové konferenci poukázal na to, že Spojené království nemá žádné stíhačky F-16 a zdůraznil, že nemá v plánu poslat do Kyjeva žádnou ze svých stíhaček Typhoon. "To, čím můžeme přispět, je výcvik a podpora, a opakuji, s omezeními, protože nemáme piloty F-16," řekl.

Dodal, že Londýn by stále mohl dovolit jiným zemím, aby dodávaly Ukrajině stíhačky nebo jiné vojenské vybavení. "Pokud se na nás nějaká země obrátí a řekne, že chceme Ukrajině dát tanky, s tímto procesem pomůžeme," řekl.

Pistorius řekl, že Německo nemůže "hrát aktivní roli" v možné mezinárodní koalici, protože postrádá "výcvikové kapacity, související schopnosti nebo letadla". Zdrženlivost v této otázce vyjádřil i německý kancléř Olaf Scholz. Řekl, že Berlín nemá v plánu přispívat na dodávku stíhaček F-16 na Ukrajinu.

Naopak polský prezident Andrzej Duda na summitu Rady Evropy v islandském hlavním městě Reykjavík deklaroval ochotu své země podílet se na výcviku ukrajinských pilotů na zmíněných strojích. Upozornil na to server Ukrinform.

Témata: Dánsko | F-16

Ptačí chřipka znepokojuje vědce. Šíří se už i mezi krávami

27.04.2024 21:00 Ptačí chřipka, známá také jako H5N1, vyvolává ve Spojených státech obavy. Byla potvrzena u…

Situace na frontě se pro ukrajinskou armádu zhoršuje, tvrdí její velitel

27.04.2024 19:12 Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes na Telegramu informoval o zhoršující se situaci na…

Není pravděpodobné, že Putin nařídil vraždu Navalného, tvrdí tajné služby

27.04.2024 16:54 Podle amerických zpravodajských služeb není pravděpodobné, že prezident Ruska Vladimir Putin osobně…

Hamás zvažuje izraelský návrh na příměří v Pásmu Gazy

27.04.2024 14:25 Palestinské militantní hnutí Hamás v sobotu nad ránem prohlásilo, že zvažuje izraelský protinávrh…

Biden je ochotný debatovat se svým republikánským oponentem Trumpem

27.04.2024 11:38 Joe Biden v pátek vyjádřil ochotu debatovat se svým pravděpodobným republikánským oponentem…

Blinken: Pro Rusko by bylo obtížnější pokračovat v invazi na Ukrajinu bez…

27.04.2024 09:51 Podle amerického ministra zahraničí Antonyho Blinkena by pro Rusko bylo obtížnější pokračovat v…

Biden je připravený na předvolební debaty s Trumpem

26.04.2024 21:37 Listopadovým prezidentským volbám v USA by měly předcházet předvolební duely obou kandidátů.…

Erdogan nakonec v květnu do Washingtonu nepřijede

26.04.2024 19:08 Květnové setkání tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s americkým protějškem Joem Bidenem v…

ČEZ čelí v Rusku žalobě. Stejně jako další energetické firmy

26.04.2024 16:22 Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal…

Putin pojede na první zahraniční návštěvu po znovuzvolení

26.04.2024 11:13 Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to…

Související:

Nejnovější