Díky nižší poptávce po plynu se podle Trafigury Evropa může vyhnout problémům

Díky známkám slabší poptávky po plynu a solidní úrovni jeho zásob se Evropa v zimě může vyhnout katastrofě, příští zima by ale mohla být obtížnější. Uvedl to dnes manažer Ben Luckock ze společnosti Trafigura, která se zabývá obchodováním s energiemi.

Ilustrační foto

"Máme zde mnoho důkazů, že lidé dělají správnou věc a snižují spotřebu energií," řekl Luckock na energetické konferenci v Londýně. "Tuto zimu bychom se mohli vyhnout katastrofě, více nás znepokojuje ta následující zima," dodal podle agentury Reuters.

Obavy z nedostatku plynu v Evropě vyvolává omezování dodávek této suroviny z Ruska. Situace kolem vývozu plynu z Ruska se zkomplikovala, když Rusko letos v únoru zahájilo útok na Ukrajinu a Evropská unie v odvetě přijala sérii protiruských sankcí.

Rusko omezování dodávek zdůvodňuje technickými problémy způsobenými sankcemi. Evropská unie ale tvrdí, že technické problémy jsou pouhou záminkou a že Moskva používá plyn jako zbraň k prosazení svých zájmů.

V srpnu se velkoobchodní cena plynu pro evropský trh přechodně vyšplhala až ke 350 eurům (zhruba 8600 Kč) za megawatthodinu (MWh). Od té doby sice výrazně klesla, nadále však zůstává vysoko nad úrovněmi z poloviny loňského roku, kdy se pohybovala v blízkosti 20 eur za MWh. Dnes kolem 15:30 SELČ cena klíčového termínového kontraktu na plyn s dodáním v listopadu ve virtuálním obchodním uzlu Title Transfer Facility (TTF) v Nizozemsku ztrácela zhruba tři procenta na 165 eur za MWh.

Podle údajů organizace Gas Infrastructure Europe (GIE) byly zásobníky plynu v Evropské unii začátkem tohoto týdne plné z více než 89 procent. V Německu, které je největším spotřebitelem plynu v Evropě, činila naplněnost zásobníků přes 92 procent a v České republice přes 86 procent.

Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela v pondělí řekl, že spotřeba plynu v České republice od ledna do konce srpna meziročně klesla o 18 procent. Zásobníky jsou podle něj teď naplněné z více než 89 procent a je v nich přes tři miliardy metrů krychlových plynu.

Témata: energetika | zemní plyn

Průměrná mzda loni nominálně stoupla, ale reálně poklesla

05.03.2024 15:34 Průměrná mzda činila v loňském roce 43 341 korun, v meziročním srovnání byla o více než tři tisíce…

Související:

Nejnovější