Ke zrušení silniční daně i biosložky v palivech je nutná novela zákona

Ke zrušení silniční daně je potřeba novela zákona o dani silniční, kterou má předložit ministerstvo financí. Pro zrušení povinnosti přidávat biosložku do paliv je nutná novela zákona o ochraně ovzduší. Předložit ji má ministerstvo životního prostředí (MŽP), uvedl dnes na dotaz ČTK mluvčí ministerstva financí Tomáš Weiss.

Ilustrační foto

Podnikatelé nebudou muset podle něho hradit za silniční daň již dubnové zálohy za první čtvrtletí, buďto včasným schválením novely zákona, anebo dočasně generálním pardonem ministra financí.

Vláda v reakci na růst cen ve středu rozhodla o zrušení povinného přimíchávání biosložky do pohonných hmot a o zrušení silniční daně pro osobní automobily, dodávky a nákladní auta do 12 tun. Podle dopravců jsou ale opatření nedostatečná, požadují dočasné zastropování cen a následné snížení spotřební daně.

Ministr Nekula podporuje zrušení přimíchávání biosložky do paliv

Ministr zemědělství Nekula (KDU-ČSL) s vládním návrhem na zrušení přimíchávání biosložky do paliv na středečním zasedání souhlasil. Prioritou je pěstování plodin pro potravinářské, nikoliv technické využití. Současné ceny řepky jsou zároveň natolik vysoké, že to dále prodražuje pohonné hmoty. ČTK to dnes sdělil mluvčí ministerstva zemědělství Vojtěch Bílý.

Vláda v reakci na růst cen ve středu rozhodla o zrušení povinného přimíchávání biosložky do pohonných hmot. Předseda Unie nezávislých petrolejářů ČR Ivan Indráček dnes ale upozornil, že distributoři pohonných hmot budou muset nadále biosložku do paliv přidávat. Ukládá jim to zákon, podle kterého musí snižovat emise z paliv. Pro zrušení povinnosti přidávat biosložku do paliv je nutná novela zákona o ochraně ovzduší. Předložit ji má podle ministerstva financí resort životního prostředí.

"K dalším důvodům podpory ukončení přimíchávání biosložky do pohonných hmot patří náhrada výpadku slunečnicového oleje dováženého z Ukrajiny. Nejlépe jej přitom dokáže nahradit řepkový olej, který má velmi dobré nutriční hodnoty a je široce uplatnitelný v kuchyni," uvedl Bílý. Dodal, že biosložka podle výrobců automobilů poškozuje některé motory.

Mluvčí Zemědělského svazu ČR Vladimír Pícha ve středu ČTK řekl, že zrušení přidávání biosložky do paliv je špatný krok, který se v cenách pohonných hmot nijak neprojeví. Pravděpodobně neovlivní ani osevní postupy zemědělců. Většina řepky se totiž používá na výrobu potravin, navíc je už dávno zasetá v zemi. "Pokud se vypěstovaná řepka nezpracuje u nás na biosložku, velice snadno se vyveze na zahraniční trhy, kde je po ní velká poptávka," doplnil.

Cena semene řepky olejné v letos v lednu podle údajů Státního zemědělského intervenčního fondu byla 15.534 koruny za tunu, meziročně to byl růst o 5192 korun za tunu. Prezident Agrární komory ČR Jan Doležal dříve řekl, že za nárůstem ceny je snižující se pěstební výměra a zvyšující se poptávka po řepkovém oleji.

Jedním z největších zpracovatelů řepkového semene a výrobcem metylesteru, který se přimíchává do bionafty, je společnost Preol z holdingu Agrofert.

Unie petrolejářů: Distributoři pohonných hmot musí nadále přimíchávat biosložku do paliv

Distributoři pohonných hmot budou muset nadále přimíchávat biosložku do paliv. Ukládá jim to zákon, podle kterého musí snižovat emise z paliv. Zákon by se musel nejdříve změnit, současný rekordní růst cen tak toto opatření nezmírní. ČTK to dnes řekl předseda Unie nezávislých petrolejářů ČR Ivan Indráček.

Indráček vychází z informací, které vláda sdělila ve středu. "Aby se to stalo faktem, musí to projít Parlamentem. My to přimícháváme na základě zákona o ovzduší. Musí to projít Parlamentem, Senátem, prezidentem, musí to nabýt účinnosti. I kdyby to prošlo na první čtení, tak si reálně dovedu představit, že to platí od 1. července," řekl Indráček.

Distributoři mají povinnost snižovat emise z prodaných paliv, děje se tak právě přimícháváním biosložky. Podle Indráčka jde o jednu z nejlevnějších variant, další variantou je třeba nákup takzvaných emisních úspor. "I když nám stát řekne, že ji nemusíme přimíchávat, tak ji budeme přimíchávat. Pokud by nám zakázali přimíchávat biosložku, budeme hledat jiné cesty, jak snižovat emise. Půjde o dražší varianty, takže poroste cena pohonných hmot," upozornil Indráček.

Pokud je za rozhodnutím vlády také zbavení povinnosti snižovat emise, potom zrušení povinnosti přimíchávat biosložku bude mít efekt. Vláda ale ve středu takovou informaci neuvedla. "Pokud by to vláda udělala, nafta by mohla jít o 1,5 koruny dolů, možná i o více, třeba až o dvě koruny," řekl Indráček.

Problémem jsou také smlouvy, které dodavatelé s výrobci biosložky mají. Musí splnit již uzavřené kontrakty, nebo budou platit penále. Okamžitý efekt by tak zrušení biosložky v palivech nemělo. Největším výrobcem biopaliv v Česku je lovosická firma Preol, která patří do skupiny Agrofert ze svěřenských fondů bývalého premiéra Andreje Babiše (ANO). Spolu s dalším podnikem z holdingu Agrofert, společností Primagra z Milína na Příbramsku, má na dodávkách biosložek pro státního distributora paliv Čepro dlouhodobě zhruba poloviční podíl.

Indráček očekává, že cena pohonných hmot na komoditní burze v Rotterdamu se bude snižovat. Tamní burza určuje ceny pohonných hmot i u českých čerpacích stanic. "Cena v Rotterdamu je podle mě přepálená a půjde dolů," řekl Indráček. Zlevnění by se pak mohlo u českých čerpacích stanic projevit v řádu dní.

Vláda v reakci na růst cen ve středu rozhodla o zrušení povinného přimíchávání biosložky do pohonných hmot a o zrušení silniční daně pro osobní automobily, dodávky a nákladní auta do 12 tun. Podle dopravců jsou ale opatření nedostatečná, volají po dočasném zastropování cen a následném snížení spotřební daně. Zemědělský svaz uvedl, že zrušení přimíchávání biosložky do paliv je špatný krok, který se v cenách pohonných hmot neprojeví.

Cenu benzinu a nafty tvoří několik složek. Zejména to je cena ropy, která záleží na typu ropy (dražší bývá ropa s nižším obsahem síry), dále spotřební daň (u benzinu to je 12,84 Kč na litr, u nafty 10,95 Kč na litr), daň z přidané hodnoty ve výši 21 procent (počítá se z ceny zahrnující spotřební daň), cena za dopravu, zpracování v rafinerii, dopravu do čerpacích stanic, dále marže zpracovatelů ropy a marže čerpacích stanic (pohybuje se okolo jedné koruny na litr).

Distributoři PHM se rozhodnutí o biosložce přizpůsobí podle platných zákonů

Distributoři pohonných hmot analyzují středeční rozhodnutí vlády o zrušení povinnosti přidávat biosložku do paliv. Paliva musí podle nich splňovat platnou legislativu v rámci českého i evropského trhu. ČTK to dnes řekli zástupci společností Čepro a Orlen Unipetrol.

Čepro je státním distributorem paliv, má zároveň síť zhruba 200 čerpacích stanic pod značkou EuroOil. "Společnost Čepro vždy plnila a plní v oblasti biopaliv své povinnosti a dodržuje povinné minimální množství biopaliv v pohonných hmotách vyplývající z legislativy České republiky. Pokud se změní zákonné minimum a sníží se, tak se tomu s péčí řádného hospodáře přizpůsobíme," řekl ČTK mluvčí Marek Roll.

Podobně reagoval tOrlen Unipetrol. "V tuto chvíli vládní rozhodnutí analyzujeme uvnitř naší společnosti i na úrovni naší oborové asociace ČAPPO (Česká asociace petrolejářského průmyslu a obchodu), abychom mohli přijmout takové rozhodnutí, v rámci kterého budeme reflektovat jak vládní opatření, tak naši povinnost dodržovat stávající legislativu v rámci českého i evropského trhu," řekl mluvčí Pavel Kaidl. Unipetrol pohonné hmoty nejen prodává a distribuuje, ale také vyrábí.

Vláda v reakci na růst cen ve středu rozhodla o zrušení povinného přimíchávání biosložky do pohonných hmot a o zrušení silniční daně pro osobní automobily, dodávky a nákladní auta do 12 tun. Podle dopravců jsou ale opatření nedostatečná, požadují dočasné zastropování cen a následné snížení spotřební daně. Zemědělský svaz uvedl, že zrušení přimíchávání biosložky do paliv je špatný krok, který se v cenách pohonných hmot neprojeví.

Předseda Unie nezávislých petrolejářů ČR Ivan Indráček dnes uvedl, že distributoři pohonných hmot budou muset nadále přimíchávat biosložku do paliv. Ukládá jim to zákon, podle kterého musí snižovat emise z paliv. Zákon by se musel nejdříve změnit, současný rekordní růst cen tak toto opatření nezmírní, dodal Indráček.

Cenu benzinu a nafty tvoří několik složek. Zejména to je cena ropy, která záleží na typu ropy (dražší bývá ropa s nižším obsahem síry), dále spotřební daň (u benzinu to je 12,84 Kč na litr, u nafty 10,95 Kč na litr), daň z přidané hodnoty ve výši 21 procent (počítá se z ceny zahrnující spotřební daň), cena za dopravu, zpracování v rafinerii, dopravu do čerpacích stanic, dále marže zpracovatelů ropy a marže čerpacích stanic (pohybuje se okolo jedné koruny na litr).

Témata: pohonné hmoty

Česká diplomacie odvolala velvyslance Pivoňku z Ruska

05.05.2024 14:15 Vláda odvolala velvyslance Vítězslava Pivoňku z Ruska, uvedl ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti…

V Plzni našli v řece lidskou hlavu. Případ si převzali kriminalisté

04.05.2024 13:23 Plzeňská policie se od pátečního večera, kdy ve městě probíhaly populární Slavnosti svobody, zabývá…

Tragická nehoda na D1. Srážku několika vozidel nepřežil jeden člověk

04.05.2024 11:00 Tragická dopravní nehoda se v sobotu dopoledne stala na dálnici D1 v Moravskoslezském kraji. Ve…

WHO připravuje plán nouze pro případ izraelského postupu do Rafahu

03.05.2024 16:51 Světová zdravotnická organizace (WHO) má připravený nouzový plán pro případ izraelské pozemní…

TOP 09 hledá nového nástupce Langšádlové. Tuleja se vzdal nominace

03.05.2024 15:05 Kandidát na ministra pro vědu, výzkum a inovace Pavel Tuleja (TOP 09) se v pátek rozhodl vzdát…

Ruská kyberšpionáž se týká i Česka. Ministerstvo se ozvalo

03.05.2024 14:14 Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního…

V Česku se řítil vlak bez strojvedoucího po trati. Nakonec vykolejil

02.05.2024 17:20 Vlak bez personálu i cestujících se v úterý samovolně rozjel ze stanice. Jízda jednotky Regionova…

Pohonné hmoty mají zlevňovat kvůli poklesu cen ropy

02.05.2024 14:05 Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení…

Policisté našli pohřešovanou dívku z Ústí nad Labem mrtvou

02.05.2024 12:45 Smutná zpráva ve čtvrtek přišla z Ústeckého kraje. Pohřešovaná patnáctiletá dívka z Ústí nad Labem…

Zemřel zakladatel ODS Miroslav Macek

01.05.2024 16:03 Miroslav Macek se narodil 7. prosince 1944 v Litomyšli a po absolvování lékařské fakulty Univerzity…

Související:

Nejnovější