Djokovič měl dostat výjimku pro grandslam díky prodělání koronaviru

Světová jednička Novak Djokovič dostal výjimku k účasti na Australian Open na základě prosincového prodělání koronaviru. V soudních dokumentech to uvedli jeho právníci s tím, že srbský tenista od australských úřadů dostal také písemné povolení ke vstupu od Austrálie.

Novak Djokovič

Djokovič do Melbourne přicestoval obhajovat titul na Australian Open a zároveň zaútočit na rekordní jednadvacátou grandslamovou trofej díky výjimce z jinak povinného očkování. To se však u australské veřejnosti setkalo s vlnou nevole.

Po příletu byl kvůli špatnému typu víza, které vstup s výjimkou neumožňovalo, zadržen a umístěn do detenčního hotelu. Původně měl Djokovič do minulého čtvrtka opustit Austrálii, jeho právníci se však snaží zvrátit rozhodnutí u soudu.

Dlouho nebylo jasné, proč dvě nezávislé komise Djokovičovi, který je odpůrcem povinného očkování, výjimku udělily. Z dokumentů pro soudní řízení však vyplývá, že ji dostal díky pozitivnímu testu na koronavirus ze 16. prosince. Agentura SID však poukázala na to, že o den později se Djokovič fotil s dětmi v jeho tréninkovém centru v Bělehradu.

Právníci čtyřiatřicetiletého tenisty také uvedli, že Djokovič díky pozitivnímu testu dostal 1. ledna od australských imigračních úřadů písemné povolení ke vstupu do země. "Je v něm uvedeno, že splnil podmínky pro vstup do Austrálie a nemusí do karantény," uvedli v dokumentech pro soud.

Podle právníků však imigrační úředníci Djokovičovi po příletu oznámili, že onemocnění nemůže v Austrálii nahradit očkování. Srbský tenista argumentoval rozhodnutím nezávislé státní komise, ale neúspěšně.

"Vysvětlil jsem jim, že jsem měl nedávno koronavirus a díky tomu mám v souladu s australskými opatřeními nárok na výjimku," uvedl podle soudních dokumentů Djokovič. Je přesvědčený, že víza i všechny doklady pro obě komise, které o udělení výjimky rozhodovaly, měl v pořádku.

Djokovič, jemuž v případě vyhoštění hrozí až tříletý zákaz vstupu do Austrálie, dnes také požádal o přesunutí z detenčního hotelu do jiného zařízení, kde by mu bylo umožněno trénovat. Australian Open odstartuje 17. ledna.

Související:

Nejnovější