Do fondu, kam mají banky poslat miliardy, nedorazilo za dva roky nic

Do státního Národního rozvojového fondu, kam banky slíbily poslat sedm miliard korun, nedorazilo téměř za dva roky od získání licence zatím nic. Uvedly to dnes Hospodářské noviny (HN) na základě vyjádření Národní rozvojové banky (NRB), pod niž fond spadá.

Andrej Babiš

Podle NRB zatím nebyly vybrány žádné projekty, které by banky mohly podpořit. Čtyři největší banky se zavázaly poslat peníze právě až na konkrétní vybrané projekty. Zřízení fondu dohodl v roce 2019 s bankami tehdejší premiér Andrej Babiš (ANO) místo sektorového zdanění bank, které prosazovala ČSSD, s níž bylo hnutí ANO ve vládě.

Cílem rozvojového fondu mají být investice do projektů umožňujících sociální a ekonomický rozvoj. Česká spořitelna, Komerční banka, Československá obchodní banka a UniCredit Bank slíbily do projektů v rámci fondu investovat až sedm miliard, což má vést k získání dalších zdrojů. V první fázi tak zakladatelé fondu počítali, že by se mohlo podařit podpořit projekty až za 35 miliard. V listopadu 2020 získal fond bankovní licenci nutnou k zahájení činnosti. Mluvčí NRB Marie Lafantová nyní potvrdila HN, že banky do fondu zatím žádné peníze nevložily.

"Aktuálně konzultujeme přibližně osm projektů, zejména z oblasti dopravy a udržitelné mobility, energetiky, dostupného bydlení a kultury. Projekty jsou ale teprve v přípravné fázi, takže jejich realizaci lze očekávat až za několik let," řekla deníku Lafantová. Banky podle dohody pošlou peníze až na konkrétní projekty. "Samozřejmě nedostatek věcně připravených projektů vnímáme jako problém i my. A proto probíhají intenzivní jednání mezi fondem, Národní rozvojovou bankou a investorskými bankami," doplnila mluvčí NRB.

Také banky uvádějí, že s fondem o případných projektech jednají. "Jde o projekty z oblasti dopravní infrastruktury nebo od samospráv. Jednotlivé projekty ovšem jako investoři nyní nemůžeme komentovat," řekl HN mluvčí Československé obchodní banky Patrik Madle. "Pevně věříme, že v tomto roce dojde k prvním investicím," řekl deníku mluvčí České spořitelny Filip Hrubý.

"Nechci nikomu sahat do svědomí, zda to bylo takto vymyšleno dopředu, anebo zda prostě nebyly projekty a jejich nositelé," komentoval minulý týden fungování Národního rozvojového fondu v rozhovoru pro Lidové noviny koordinátor Národní ekonomické rady vlády (NERV) a šéf státní Exportní garanční a pojišťovací společnosti (EGAP) Jan Procházka.

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) již dříve připustil zavedení mimořádné daně z neočekávaného zisku. Mohla by se podle něj týkat právě například bank i dalších sektorů. Příjmy z daně by mohly být použity třeba na kompenzace vysokých cen energií. Podle šéfky klubu ANO a bývalé ministryně financí Aleny Schillerové ale mimořádná daň nevyřeší strukturální deficit státního rozpočtu. V neděli Schillerová v pořadu Partie Terezie Tománkové na CNN Prima News opět prosazovala, aby banky spíše přispívaly do fondu na investice.

Témata: banky | Andrej Babiš

Hnutí ANO volby jasně vyhraje, ukazují průzkumy

20.10.2024 18:01 Podle aktuálních volebních průzkumů by hnutí ANO Andreje Babiše s výrazným náskokem vyhrálo říjnové…

Babiš řekl, s kým chce po volbách koalici

20.10.2024 15:30 Předseda opozičního hnutí ANO a bývalý premiér Andrej Babiš v pořadu Partie na CNN Prima News jasně…

Bartošek a Hladík skončili ve vedení lidovců

19.10.2024 14:08 Ministr životního prostředí Petr Hladík odmítl nominaci na řadového místopředsedu KDU-ČSL a rozhodl…

Výborný porazil Jurečku a vrací se do čela KDU-ČSL

18.10.2024 18:31 Předsedou KDU-ČSL byl na pátečním stranickém sjezdu zvolen ministr zemědělství Marek Výborný, který…

Digitalizace stavebního řízení bude trvat ještě roky, oznámil Kupka

16.10.2024 18:26 Ministr dopravy Martin Kupka (ODS) a ministr pro místní rozvoj Petr Kulhánek (STAN) představili…

Spor mezi lékaři a Válkem bobtná. Protestovat chtějí celé nemocnice

16.10.2024 15:44 Česká lékařská komora (ČLK) a další zdravotnické odbory ostře kritizovaly dosavadní jednání s…

Vodafone měl výpadek. Návod pro případ, že vám služby stále nefungují

16.10.2024 10:32 Jednoho ze tří velkých mobilních operátorů v České republice postihl ve středu ráno výpadek.…

Vláda oznámila vznik nového středoškolského oboru

15.10.2024 18:13 Česká vláda oznámila vznik nového středoškolského oboru nazvaného všeobecné lyceum, který bude…

Volby do Sněmovny by jasně vyhrálo ANO

15.10.2024 11:29 Pokud by se volby do Poslanecké sněmovny konaly v září, jasným vítězem by bylo opoziční hnutí ANO,…

Platy v politice nakonec porostou o necelých 7 procent, naznačil Jurečka

13.10.2024 17:38 Jen o 6,9 procenta místo původně avizovaných 14 procent mají stoupnout platy politiků v příštím…

Související:

Nejnovější