Do kontrol na hranicích se začnou zapojovat vojáci

Do kontrol na státní hranici mezi Českem a Slovenskem se ode dneška začínají zapojovat vojáci. Armáda vyčlenila 320 vojáků z jednotek pozemních sil a aktivních záloh ve čtyřech rotacích po 80 členech. Část vojáků měla dnes brzy ráno v Břeclavi nástup a instruktáž, na ostraze hranic se budou podílet ve smíšených hlídkách. Záložníci jsou při podobné akci nasazení poprvé.

Do kontrol na hranicích se zapojují i vojáci

Podle zpravodaje ČTK byli dnes ráno vojáci například na lávce přes řeku Moravu mezi Mikulčicemi na Hodonínsku a Kopčany na Slovensku. Armáda na twitteru zveřejnila snímky z kontrol na přechodu na dálnici D2. Vojáci by měli působit v Jihomoravském, Zlínském i Moravskoslezském kraji, včetně zelené hranice.

Do Moravskoslezského kraje bylo podle policejní mluvčí Pavly Jirouškové na kontrolu hranice přiděleno 36 vojáků. Ve dvanáctihodinové směně tak hranice v regionu vždy střeží zhruba stovka lidí, z nichž je 18 vojáků a zbytek jsou policisté a příslušníci celní správy. Do kontrol se zapojují policisté z celého regionu, které posílili také kolegové z Olomouce a Hradce Králové. "Vojáci už se aktivně zapojili do kontrol na hranici, většinou hlídají zelenou hranici," sdělila ČTK Jiroušková.

O dočasném obnovení kontrol rozhodla vláda kvůli rostoucí migraci hlavně syrských uprchlíků. Kontroly začaly ve čtvrtek 29. září. Původně měly trvat do soboty, tento týden ale vláda schválila jejich prodloužení o dalších dvacet dní, tedy do 28. října.

"V případě potřeby plní armáda úkoly Policie ČR. Naši připravenost k ochraně vnitřních hranic se Slovenskem jsme prověřili během dvoudenního cvičení Morava, které se uskutečnilo koncem srpna," uvedl v tiskové zprávě náčelník štábu Velitelství pro operace Václav Vlček.

Podle dostupných údajů policisté od počátku kontrol prověřili více než 250.000 lidí, odhalili přes 1900 migrantů a zajistili zhruba pět desítek převaděčů. Zadržení převaděči jsou podle informací policejního prezidenta Martina Vondráška v největším počtu z Ukrajiny, dále z Česka, Sýrie, Moldavska a Gruzie.

Jihomoravská policie zveřejnila ve čtvrtek souhrnné informace za první týden kontrol v kraji. "Na dálnici, železnici, silničních přechodech či zelené hranici jsme v rámci Jihomoravského kraje během této doby zajistili 996 nelegálních migrantů většinou ze Sýrie," uvedl policejní mluvčí Pavel Šváb. Z organizování a umožnění nedovoleného překročení státní hranice se do čtvrtka zodpovídalo 33 zadržených převaděčů.

Dosud nejdramatičtější moment od zavedení kontrol se na jižní Moravě odehrál 1. října. Převaděč s dodávkou, v níž převážel 29 utečenců ze Sýrie, havaroval na kraji Břeclavi poté, co se od hraničního přechodu snažil ujet policejní hlídce. Dodávka narazila do zaparkovaných aut a do domu, zranilo se 21 lidí, mezi nimi i děti.

Moravskoslezští policisté od počátku dočasného obnovení kontrol na hranicích podle policejní mluvčí zkontrolovali zhruba 96.000 lidí. Zajistili 121 migrantů, nejčastěji ze Sýrie, a jednoho převaděče.

Policisté zadrželi na hranicích se Slovenskem přes 200 migrantů a dva převaděče

Čeští policisté za uplynulých 24 hodin zadrželi při kontrolách na hranicích se Slovenskem dalších 208 migrantů a dva převaděče. Z více než 25.000 kontrolovaných osob jich nesplnilo podmínky pro vstup do Česka 50, na Slovensko policie vrátila 95 cizinců. Policie to dnes uvedla na twitteru. Podle dostupných údajů od počátku kontrol od minulého čtvrtka hlídky prověřily na hranicích více než 250.000 lidí, odhalily přes 1900 migrantů a zajistily zhruba pět desítek převaděčů. Na Slovensko policisté vrátili asi 700 osob.

Sedmadvacet bývalých česko-slovenských hraničních přechodů i takzvanou zelenou hranici na pomezí obou států policie kontroluje od čtvrtka 29. září kvůli zvýšené migraci, především Syřanů. Kontroly měly původně trvat do soboty, vláda ale schválila jejich prodloužení do 28. října.

O dočasném obnovení kontrol rozhodla vláda kvůli rostoucí migraci hlavně syrských uprchlíků, kteří přicházejí do EU po takzvané balkánské trase především z Turecka. Celková doba dočasného znovuzavedení kontrol na národní úrovni nesmí podle unijních pravidel překročit dva měsíce.

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) tento týden odhadl, že policii budou stát kontroly hranic za měsíc 110 milionů korun. Peníze bude chtít z rozpočtové rezervy.

Slováci vybrali peníze pro českou iniciativu na nákup munice pro…

18.04.2024 21:50 Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro…

Fiala a Rakušan zradili ČR, řekl Babiš na schůzi k migračnímu paktu

18.04.2024 13:02 Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší…

Česko bude nadále podporovat firmy vyvážející zboží na Ukrajinu

17.04.2024 21:58 Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na…

Ukrajina dostane první kusy dělostřelecké munice v červnu, uvedl Fiala

17.04.2024 19:00 Ukrajina by mohla dostat první dělostřelecké granáty pořízené v rámci české iniciativy v červnu,…

Zeman se po letech konečně omluvil Šarapatkovi

17.04.2024 16:49 Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku…

Česko eviduje výpadek léku Algifen. Lékaři znají alternativy

16.04.2024 12:28 Z výrobních důvodů panuje v Česku krátkodobý výpadek léku Algifen NEO. Ministerstvo zdravotnictví v…

Fialu přijali v Bílém domě. Biden ocenil spojenectví s Českem

15.04.2024 23:40 Americký prezident Joe Biden přijal v pondělí odpoledne místního času v Oválné pracovně Bílého domu…

Česko má nasmlouváno 180 tisíc granátů pro ukrajinskou armádu, řekl Fiala

15.04.2024 21:53 Česko má nasmlouváno 180 tisíc kusů dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu a pracuje na…

V Česku přibylo za týden téměř 1500 nových případů černého kašle

15.04.2024 16:02 V Česku během uplynulého týdne přibylo dalších 1494 nových případů černého kašle, uvedl Státní…

Volby do Sněmovny by vyhrálo hnutí ANO

14.04.2024 21:23 Podle posledního průzkumu agentury Kantar pro Českou televizi (ČT) by opoziční hnutí ANO vyhrálo…

Související:

Nejnovější