Do Polska přišlo během čtvrtka téměř 30 tisíc lidí z Ukrajiny

Z Ukrajiny do Polska ve čtvrtek přišlo asi 29.000 lidí, informoval dnes mluvčí polského ministra pověřeného koordinací tajných služeb Stanislaw Žaryn. V první den ruského útoku proti Ukrajině tisíce lidí, hlavně žen a dětí, dorazily do města Přemyšl na jihovýchodě Polska. Zaplnili místní nádraží, kde pro ně úřady připravily lehátka, jídlo a pití i lékařskou péči.

Polsko, ilustrační fotografie.

Přibližně polovina z Ukrajinců, kteří přišli do Polska, podle Žaryna prohlásila, že utíkají před válkou. "Jde o lidi, na které musí být nahlíženo jako na válečné uprchlíky, Polsko je přijme podle obvyklých postupů," řekl. Varšava se podle něj připravuje na větší příliv lidí prchajících před ozbrojeným konfliktem. "Polsko přijme každého, kdo utíká před válkou. Každý, kdo chce v Polsku získat pomoc, ji na polském území získá. I lidé bez cestovního pasu," řekl dnes šéf kanceláře premiéra Mateusze Morawieckého Michal Dworczyk.

"V 90 procentech na nádraží přijíždějí ženy s dětmi, je tady i trochu starších a postižených lidí," řekl o situaci v Přemyšli starosta města Wojciech Bakun. "Spojuje je to, že utíkají před válkou," dodal. O Přemyšli řekl, že je to první místo, které je pro ně bezpečné.

"Slyšela jsem výbuchy vedle domu, kde bydlím," řekla agentuře AFP 36letá Olha z Kyjeva, která našla útočiště v Přemyšli. "Rychle jsem si sbalila kufry," dodala. Chtěla by se dostat za svým přítelem do Švýcarska. Internetovému portálu bulvárního deníku Fakt většina oslovených lidí řekla, že chce jet z Přemyšli dál do Polska a že mají kde zůstat. Mířili k příbuzným, známým, někteří si v Polsku objednali ubytování.

Dnes v Přemyšli očekávají další vlaky z Ukrajiny, do města se Ukrajinci prchající kvůli ruské agresi sjíždějí také auty od hraničního přechodu v Medyce. K této obci se z polského vnitrozemí také vydaly tisíce lidí, aby od hranice odvezly své příbuzné nebo známé z Ukrajiny. Naopak směrem na Ukrajinu míří mladí muži, aby chránili své rodiny ve vlasti nebo se zapojili do obrany země. Ukrajina vyhlásila všeobecnou mobilizaci. "Jsem v Polsku legálně a pracuji, ale vracím se. Budu zemi bránit," řekl podle serveru Onet muž, který se představil jako Dima a který na hranici přijel s kamarády z práce. V Polsku žije silná ukrajinská komunita, jde až o 1,5 milionu lidí.

Mluvčí regionálního oddělení pohraniční stráže Piotr Zakielarz řekl, že provoz na hranicích usnadnilo rozhodnutí polské vlády upustit od kontroly, zda jsou příchozí z Ukrajiny očkovaní proti covidu-19, také není nutné nařizovat jim karanténu. Ministr zdravotnictví Adam Niedzielski dnes oznámil, že se mohou nechat naočkovat v Polsku.

Polsko na hraničních přechodech s Ukrajinou zřídilo devět přijímacích center, kde se uprchlíci mohou najíst, napít a odpočinout si. Získat tam mohou také informace o podmínkách pobytu v Polsku.

Podle Maďarska se na ukrajinské straně hranice tvoří několikakilometrové kolony

Na ukrajinské straně před hranicí s Maďarskem se vytvořily kolony aut dlouhé tři až pět kilometrů, uvedl dnes na sociálních sítích maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó. Řekl také, že Maďarsko zřídí humanitární koridor pro občany třetích zemí, kteří prchají kvůli konfliktu na Ukrajině.

Maďarsko občany těchto států pustí na své území bez víz a dopraví je nejbližší letiště od hranice s Ukrajinou, kterým je to v Debrecíně. Budapešť tak reaguje na žádosti zemí, jako je Izrael, Írán, Indie nebo Mongolsko, uvedl na facebooku Szijjártó.

Na žádost Kyjeva maďarští celníci na hranicích urychlí odbavování dodávek humanitární pomoci. Podle portálu Hungary Today mezi lidmi přicházejícími z Ukrajiny jsou hlavně příslušníci tamní maďarské menšiny, která čítá asi 150.000 lidí. Vláda premiéra Viktora Orbána očekává, že do Maďarska může ze sousední země přijít až 600.000 lidí.

Do dnešní půlnoci se přes hranici snažili dostat i muži, kteří se chtěli vyhnout odvodu do armády. Ukrajina v souvislosti s útokem z Ruska vyhlásila všeobecnou mobilizaci, zemi nesmějí opustit muži ve věku od 18 do 60 let.

Rumunský ministr vnitra Lucian Bode dnes informoval, že za čtvrtek přes šestici hraničních přechodů do jeho země přešlo 10.624 lidí z Ukrajiny, 3660 z nich pak pokračovalo do Bulharska a Maďarska. Ti, kteří v Rumunsku nepožádají o politický azyl, v zemi mohou legálně zůstat 90 dnů. Vláda pro lidi prchající kvůli ruské invazi na Ukrajinu zrušila karanténní opatření v souvislosti s covidem-19 a připravila mobilní zdravotnické týmy, které jim v případě potřeby poskytnou pomoc.

Témata: Polsko | Ukrajina | Maďarsko

Rusové se nepouštějí ukrajinské stopy. Nesmyslná propaganda, reagují…

28.03.2024 21:55 Rusové ve čtvrtek prohlásili, že pachatelé teroristického útoku v koncertní síni Crocus City Hall u…

OSN mluví o globální tragédii s jídlem. Lidstvo plýtvá potravinami

28.03.2024 11:27 V roce 2022 skončila každý den ve světových domácnostech miliarda porcí jídla v odpadkovém koši,…

Rusko na Česko nezaútočií, prohlásil Putin před piloty

28.03.2024 09:14 Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou…

Vláda schválila další příspěvek na dodávky munice Ukrajině

27.03.2024 20:02 Prezenční studenti v doktorském studijním programu na vysoké škole by měli mít zákonem garantovaný…

Rusové nestojí o pomoc s vyšetřováním teroru u Moskvy

27.03.2024 15:24 Rusko nepotřebuje pomoc Západu při vyšetřování útoku v koncertním sále Crocus City Hall u Moskvy.…

Na Slovensku zastřelili medvěda, který se vydal do města

27.03.2024 13:09 Třicetitisícové slovenské okresní město Liptovský Mikuláš si může oddechnout. Ministr životního…

NATO uvažuje o sestřelování ruských raket nad svým územím

27.03.2024 10:45 NATO zvažuje možnost, že by sestřelovalo ruské rakety, které se přiblíží k hranicím…

Zelenskyj vyměnil šéfa RNBO Danilova

26.03.2024 21:50 Ředitele ukrajinské Rady národní bezpečnosti a obrany (RNBO) Olexije Danilova byl odvolán z funkce…

Moskevský soud prodloužil vazbu pro novináře Gershkoviche

26.03.2024 18:18 Déle než rok stráví ve vazbě v Rusku americký novinář Evan Gershkovich. Moskevský městský soud mu v…

Rusko se nepouští ukrajinské stopy. V pozadí teroru prý jsou i Američané a…

26.03.2024 15:40 Navzdory slovům prezidenta Vladimira Putina, že páteční teroristický útok v koncertní síni u Moskvy…

Související:

Nejnovější