Do pomoci na Ukrajině se zapojuje WHO, OSN chce poslat humanitární pracovníky

OSN souhlasila s nasazením humanitárních pracovníků na pomoc při záplavách v Chersonské oblasti, pokud Rusko umožní bezpečný přístup, uvedl server SkyNews. Světová zdravotnická organizace (WHO) podle serveru The Guardian pak naléhavě poslala nouzové zásoby do částí Ukrajiny zasažených povodněmi.

OSN

Předpokladem pro okamžité vyslání humanitárních pracovníků do postižených oblastí jsou bezpečnostní záruky jak z Moskvy, tak z Kyjeva. Ukrajina je již zaručila OSN, ale čeká na Rusko, uvedlo ukrajinské ministerstvo zahraničí ve svém prohlášení.

WHO se také připravuje na řešení zdravotních rizik, včetně zranění, utonutí a nemocí šířených znečištěnou vodou, jako je cholera. "Nesmíme podceňovat dopady na hygienický systém a zdravotnické služby," řekl generální ředitel WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Na otázku konkrétně o choleře zástupkyně WHO pro technické záležitosti Teresa Zakaria uvedla, že existuje riziko vypuknutí, protože patogen je v prostředí přítomen. Dodala, že WHO spolupracuje s ukrajinským ministerstvem zdravotnictví na možných dodávkách vakcíny, pokud by nemoc vypukla.

"Snažíme se řešit poměrně širokou škálu zdravotních rizik spojených s povodněmi, od zranění přes utonutí až po nemoci přenášené vodou, ale také potenciální důsledky přerušení léčby chronických onemocnění," řekla Zakari.

K protržení přehrady došlo následkem výbuchu v úterý v časných ranních hodinách. Rusko a Ukrajina se ze zničení Kachovské přehrady a vodní elektrárny navzájem obviňují. Povodeň způsobená zničením Kachovské přehrady ohrožuje desítky tisíc lidí, 1400 už je evakuováno a na 1800 domů bylo odplaveno. 

Od té doby hladina vody v Kachovské přehradě v důsledku zničení hráze klesla o několik metrů. Také se zhoršuje poškození přelivné hráze a zemní vložky mezi staniční budovou a stavidlem. Telegramový účet vodohospodářské státní společnosti Ukrhydroenergo upozornil na nebezpečné chemické a jiné infekční látky, které se uvolňují ze hřbitovů, toalet a skládek: "Mohou se dostat do studní a otevřených vod v oblasti zaplavené Rusy po výbuchu vodní elektrárny Kachovka."

Hladina v zaplavených oblastech se má během následujících čtyř dnů ustálit. "Zatím neznáme plný rozsah škod. Nádraží, silnice a železniční přejezdy jsou zničené. Jedná se o složité hydroelektrické zařízení, které musí být po odbahnění co nejdříve obnoveno. Již nyní pracujeme na možnostech výstavby stanice," přiblížil generální ředitel společnosti Ihor Syrota možnou budoucí obnovu přehradní hráze. 

Kritická situace je i na levém břehu Dněpru, který okupuje Rusko. "Ukrajinští obránci létali s dronem nad dočasně obsazeným levým břehem Dněpru v Chersonské oblasti, aby viděli rozsah katastrofy, kterou Rusko způsobilo. V jednom z domů si všimli ženy, který mávala o pomoc. Zdá se, že byla uvězněna ve svém zaplaveném domě. Naši bojovníci jí dokázali dronem doručit malou lahev s vodou," uvedl na twitteru poradce ukrajinského ministra zahraničí Gerashchenko. Rusko podle něj zjevně selhalo v evakuaci, Ukrajina se obrátí na mezinárodní organizace. 
 
 

Ruské ztráty na Ukrajině vyčíslila BBC. Padly desítky tisíc vojáků

18.04.2024 10:43 Během konfliktu na Ukrajině zahynulo už přes 50.000 příslušníků ruské armády. Uvedla to ve středu…

Rusko se Krymu ani Donbasu nevzdá, prohlásil Fico

17.04.2024 13:22 Slovenský premiér Robert Fico prohlásil, že Rusko nikdy nevrátí Ukrajině anektovaný poloostrov Krym…

Došly nám rakety, přiznává Zelenskyj po zásahu elektrárny pro Kyjev

16.04.2024 15:15 Rusko dokázalo zničit důležitou elektrárnu dodávající elektrickou energii do Kyjeva, protože…

Opozice jde po Netanjahuovi. S pomocí Gance chce sesadit jeho vládu

16.04.2024 11:01 Lídr izraelské opozice Jair Lapid vyzval ministry vlády národní jednoty Bennyho Gance a Gadiho…

Izrael by dnes mohl přikročit k odvetě za íránský útok

15.04.2024 19:34 Izraelská reakce na víkendový íránský útok může přijít už dnes, napsal americký deník Wall Street…

Zelenskyj si kvůli sílícím ruským útokům stěžuje na obcházení sankcí

15.04.2024 10:48 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli vyzval Západ, aby učinil další kroky proti…

Medvěd na Slovensku dnes zranil dva turisty

14.04.2024 20:01 Dnes došlo ve středoslovenském pohoří Poľana k incidentu, kdy medvěd zranil dva turisty. Na místě…

Írán: Noční útok dosáhl všech svých cílů

14.04.2024 13:39 Náčelník štábu íránských ozbrojených sil Mohammad Bagheri dnes uvedl, že noční útok "dosáhl všech…

Netanjahu oznámil, že jeho zemi se podařilo odrazit íránský útok

14.04.2024 11:37 Izraelský premiér Benjamin Netanjahu oznámil, že jeho zemi se podařilo odrazit íránský útok. IDF…

Írán provedl odvetný útok na Izrael, vypustil desítky bezpilotních dronů a…

14.04.2024 08:45 Televizní vysílání v sobotu večer ukázalo, že Íránské Revoluční gardy provedly odvetný útok na…

Související:

Nejnovější