Do ruské armády se přihlásilo více než půl milionu lidí, říká Putin

Podle prezidenta Vladimira Putina se do ruské armády údajně za poslední rok přihlásilo více než půl milionu lidí s cílem zapojit se do bojů na Ukrajině. Tento počet zahrnuje jak vojáky z povolání, tak dobrovolníky. Podle médií to Putin uvedl na ekonomickém fóru ve Vladivostoku.

Ruská armáda

"Měli jsme v září loňského roku částečnou mobilizaci, během které bylo povoláno 300 tisíc lidí. V průběhu posledních šesti až sedmi měsíců podepsalo 270 tisíc lidí dobrovolně kontrakty na službu v ruské armádě," řekl Putin a dodal, že tento proces pokračuje a denně přichází podepsat kontrakty 1000-1500 lidí.

Když byl dotázán na možnost další mobilizace, Putin ji nevyloučil, ale zdůraznil, že stále přicházejí do armády dobrovolníci, kteří vědí, co je čeká na frontě, a chtějí bránit svou vlast. Stále ale není známo, kolik mužů se zapojilo do invaze na Ukrajinu v únoru 2022, západní odhady však uvádějí číslo mezi 150 000 a 190 000 vojáky.

Exprezident a místopředseda státní bezpečnostní rady Dmitrij Medveděv na začátku září uvedl, že se ruské armádě během letošního roku upsalo dalších 280 tisíc vojáků. Jde ovšem jen o necelou pětinu počtu mužů, o který chce Moskva navýšit kapacity ozbrojených složek.

"Podle ministerstva obrany bylo od 1. ledna přijato zhruba 380 tisíc lidí do řad armády na smluvní bázi," uvedl Medveděv podle deníku Guardian, který se odvolává na ruskou agenturu TASS.

Britské ministerstvo obrany v neděli napsalo, že Moskva od letošního června nabádá občany sousedních zemí, aby se na její straně zapojili do bojů na Ukrajině. Podle internetových reklam spatřených v Arménii či Kazachstánu nabízí 495 tisíc rublů (téměř 115 tisíc korun) za nástup do armády a plat ve výši 190 tisíc rublů (44 tisíc korun).

Dokonce už od května 2023 se Rusko snaží rekrutovat migranty z centrální Asie, jimž zároveň slibuje urychlený proces získání občanství. V zemi je nejméně 6 milionů takových lidí. Například uzbečtí dělníci z Mariupolu byli po konfiskaci pasů donuceni ke vstupu do ruských ozbrojených sil.

"Rusko se chce zřejmě vyvarovat další nepopulární domácí mobilizace před prezidentskými volbami v roce 2024," vysvětlilo ministerstvo, proč je cíleno na cizince. Guardian připomněl, že Moskva v loňském roce oznámila, že plánuje rozšířit svou armádu o 30 procent na jeden a půl milionu mužů.

Není ale vyloučeno, že Putin nepodlehne nátlaku a další mobilizaci nenařídí. Ruské bezpečnostní služby už dříve vyzvaly, aby šéf Kremlu odvolal ministra obrany Sergeje Šojgua, což umožní vyhlásit úplnou mobilizaci ruského lidu proti Ukrajině. Volá se také po odvolání náčelníka generálního štábu ruských sil Valerije Gerasimova.

Agentura Bloomberg citovala zdroje z nitra ruské elity, která je údajně zklamána "slabou" reakcí prezidenta Putina na červnovou vzpouru soukromé žoldnéřské Wagnerové skupiny Jevgenije Prigožina.

Ruská elita proto navrhuje, aby byl odvolán Šojgu i náčelník generálního štábu ruských sil Valerij Gerasimov, neboť to otevře přímější cestu k plnohodnotné mobilizaci.

"Zastánci tvrdé linie v bezpečnostních službách chtějí nahradit Šojgua v rámci přechodu na agresivnější válku. Součástí toho by byla i úplná mobilizace a stanné právo, jak uvádí pět lidí obeznámených se situací," napsala agentura.

Podle serveru Yahoo mezi okupačními silami stále přetrvává nespokojenost s ruskými neúspěchy na bojišti. Ministr obrany Segej Šojgu a náčelník Generálního štábu Ruské federace Valerij Gerasimov ale zatím na svých postech zůstávají a aktuálně nic nenasvědčuje tomu, že budou propuštěni.

O odvolání vedení vojenských sil se v Rusku spekuluje dlouho. Ruští vojenští blogeři přišli už v červenci s informací, že Gerasimov, který vede válečné tažení Moskvy na Ukrajině, byl z velení operace odvolán. Upozornil na to nezávislý ruský server Moscow Times. Poté ale ruské ministerstvo obrany zveřejnilo video, na kterém Gerasimov vystupuje.

Američané se seznámili s plánem Izraelců na evakuaci Rafáhu

05.05.2024 16:04 Izrael v tomto týdnu seznámil představitele americké vlády s plánem na evakuaci civilistů z Rafáhu…

McCainová je přesvědčena, že v Gaze vládne plnohodnotný hladomor

05.05.2024 08:58 Na severu Pásma Gazy vládne plnohodnotný hladomor, prohlásila ředitelka Světového potravinového…

Německá policie šetří napadení europoslance, který vylepoval plakáty

04.05.2024 21:37 Německého europoslance Matthiase Eckeho (SPD) v pátek napadla a vážně zranila skupina útočníků při…

Polsko si stěžuje na ruské kybernetické útoky

04.05.2024 18:02 Polsko v sobotu odsoudilo kybernetické útoky ruské skupiny APT28 a uvedlo, že se rovněž stalo…

Rusko má ukrajinského prezidenta Zelenského na seznamu hledaných osob

04.05.2024 15:59 Rusko vydalo zatykač na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, informovala v sobotu ruská…

Američané si nadále nepřejí izraelský postup do Rafáhu

04.05.2024 10:15 Washington nadále odrazuje Izrael od útoku na Rafáh na jihu Pásma Gazy. Podle amerického ministra…

Izrael chce najít nové zahraniční dodavatele, zvažuje i Česko

03.05.2024 21:50 Izrael se po rozhodnutí turecké vlády o zastavení vzájemného obchodu chystá najít nové zahraniční…

Izrael dává Hamásu týden na přijetí dohody o příměří

03.05.2024 19:49 Izrael dává palestinskému radikálnímu hnutí Hamás týden na přijetí dohody o příměří a propuštění…

Rusko tajně dodává ropu do KLDR, upozornili Američané

03.05.2024 09:26 Rusko tajně dodává rafinovanou ropu do Severní Koreje v množství, které pravděpodobně přesahuje…

NATO znepokojuje ruská hybridní válka. Cílem je i Česko

02.05.2024 21:43 NATO je znepokojeno nedávnými škodlivými aktivitami, které Rusko v rámci hybridní války provádí na…

Související:

Nejnovější