Do ruských ozbrojených sil vstoupilo už 200.000 mobilizovaných, řekl Šojgu

Řady ruských ozbrojených sil od vyhlášení částečné mobilizace rozšířilo už 200.000 lidí, sdělil podle agentury RIA Novosti ruský ministr obrany Sergej Šojgu. Ministr také řekl, že mobilizovaní vojáci nyní absolvují výcvik. Částečnou mobilizaci v Rusku vyhlásil před necelými dvěma týdny prezident Vladimir Putin.

Ruská armáda, ilustrační foto

Po vyhlášení mobilizace ale odcestoval ze země mnohem větší počet Rusů, než kolik se jich nechalo povolat do armády, upozorňují ruská média s odvoláním na vyjádření úřadů v okolních zemích.

"K dnešnímu dni do ozbrojených sil vstoupilo přes 200.000 lidí... Vojáci vytvořených jednotek absolvují výcvik v 80 vojenských prostorech a šesti výcvikových střediscích," sdělil Šojgu. Ministr obrany také podle agentury RIA Novosti zdůraznil, že mobilizované muže vyšle armáda do míst, kde se na Ukrajině bojuje, pouze po "sladění s již nasazenými jednotkami".

Putin i Šojgu sice opakovaně ujišťovali, že všichni nově povolaní do zbraně před vysláním na Ukrajinu projdou výcvikem, velení ukrajinské armády ale tvrdí, že to ve všech případech neplatí. Podle ukrajinské strany byli už někteří mobilizovaní vysláni do míst intenzivních bojů. Z Ruskem anektovaného ukrajinského poloostrova Krym například podle hlášení generálního štábu ukrajinské armády z minulého týdne odjelo do Chersonské oblasti 2000 mobilizovaných.

Šojgu dnes také řekl, že branci, kteří mají nastoupit při podzimním odvodu, nebudou vysláni na Ukrajinu. Vojenskou službu má letos podle ruských úřadů nastoupit 120.000 mužů ve věku mezi 18 a 27 lety.

Od začátku "částečné" mobilizace, vyhlášené Putinem 21. září, vycestovalo z Ruska přinejmenším 355.000 osob, spočítal server Vjorstka na základě údajů úřadů Kazachstánu, Gruzie, Finska, Mongolska a Kyrgyzstánu; další země tyto údaje nezveřejnily, i když se ví, že Rusové odjíždějí i do Arménie, Uzbekistánu a Tádžikistánu. Každopádně jde ale o počet výrazně vyšší než počet zmobilizovaných, o kterém hovořil ministr Šojgu.

V ruských médiích se objevila i vyšší čísla, upozornila ruská redakce BBC. Ruská verze časopisu Forbes s odvoláním na nejmenovaný zdroj z prezidentské kanceláře uvedla, že z Ruska po vyhlášení mobilizace vycestovalo "okolo 700.000 občanů". Nelze však podle něj zjistit, kolik z nich odjelo kvůli turistice. Další zdroj "obeznámený s kremelskými odhady" sdělil, že "od začátku mobilizace z Ruska odjel skoro milion lidi", dodal Forbes.

Do jisté míry o počtech uprchlíků před mobilizací a místech, odkud odjeli, dávají zprávu statistické údaje z trhu nemovitostí. Deník Kommersant napsal, že po vyhlášení mobilizace se v Moskvě ztrojnásobil počet inzerátů nabízejících spěšný prodej bytu. Lidé jsou ochotni prodávat se slevou, ale poptávka po bytech klesla. Analytici přirovnávají nynější situaci ke konci února (po ruské invazi na Ukrajinu), protože tehdy i teď byty prodávají Rusové, kteří se rozhodli odjet ze země.

"Tato tendence může napovídat o vážnosti jejich záměrů: pokud člověk prodává byt, chystá se odjet nadlouho či navždy," dodala BBC.

Témata: Ruská armáda

Politici hnutí Hamás zvažují stěhování. Příměří s Izraelem je tak v…

20.04.2024 11:04 Politické křídlo palestinského hnutí Hamás zvažuje přesun z Kataru, napsal americký deník The Wall…

WHO objevila virus ptačí chřipky v mléce

19.04.2024 21:22 Ve velmi vysokých koncentracích byl virový kmen A ptačí chřipky H5N1 detekován v syrovém mléce…

Ukrajinci tvrdí, že zasáhli a zničili ruský strategický bombardér

19.04.2024 11:47 Ukrajinská armáda v pátek oznámila, že zničila ruský strategický bombardér po útoku ruských raket a…

Izraelská odveta vůči Íránu přišla v noci. Oficiálně se o útoku mlčí

19.04.2024 09:06 Izrael v noci na pátek zaútočil na Írán. Uvedla to americká média s tím, že jde o odvetu za jeho…

Ruské ztráty na Ukrajině vyčíslila BBC. Padly desítky tisíc vojáků

18.04.2024 10:43 Během konfliktu na Ukrajině zahynulo už přes 50.000 příslušníků ruské armády. Uvedla to ve středu…

Rusko se Krymu ani Donbasu nevzdá, prohlásil Fico

17.04.2024 13:22 Slovenský premiér Robert Fico prohlásil, že Rusko nikdy nevrátí Ukrajině anektovaný poloostrov Krym…

Došly nám rakety, přiznává Zelenskyj po zásahu elektrárny pro Kyjev

16.04.2024 15:15 Rusko dokázalo zničit důležitou elektrárnu dodávající elektrickou energii do Kyjeva, protože…

Opozice jde po Netanjahuovi. S pomocí Gance chce sesadit jeho vládu

16.04.2024 11:01 Lídr izraelské opozice Jair Lapid vyzval ministry vlády národní jednoty Bennyho Gance a Gadiho…

Izrael by dnes mohl přikročit k odvetě za íránský útok

15.04.2024 19:34 Izraelská reakce na víkendový íránský útok může přijít už dnes, napsal americký deník Wall Street…

Zelenskyj si kvůli sílícím ruským útokům stěžuje na obcházení sankcí

15.04.2024 10:48 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli vyzval Západ, aby učinil další kroky proti…

Související:

Nejnovější