Doba přeje očkování. Lidé chtějí ochranu i proti jiným nemocem

Očkování proti covidu-19 zvyšuje ochotu lidí nechat se očkovat i proti jiným onemocněním. Toho je třeba využít a zaměřit se na zvýšení proočkovanosti proti chřipce, pneumokokovým infekcím či klíšťové encefalitidě. Mnoho lidí si ale nepamatuje, proti čemu jsou očkováni, pomohlo by zavedení elektronického očkovacího průkazu.

Očkování, ilustrační foto

Uvedli to účastníci dnešní konference o očkování v Česku, kterou pořádala Všeobecná zdravotní pojišťovna ve spolupráci se Zdravotnickým deníkem. VZP chce své pojištěnce motivovat také tím, že plánuje od příštího roku zvýšit příspěvky, které mohou lidé na očkování čerpat.

Dokončené očkování proti covidu-19 má v Česku více než 5,6 milionu lidí. Po několika vlnách epidemie, která zatížila nemocnice, omezila běžný život a tisíce lidí v jejím důsledku zemřely, je ochota lidí k očkování proti covidu velká. Podle lékaře Milana Trojánka z katedry infekčního lékařství Fakultní nemocnice Bulovka je toho potřeba využít. "Je to dobrá výchozí situace, abychom zvýšili proočkovanost i proti jiným nemocem," uvedl. Jako příklad uvedl chřipku, pneumokoky a klíšťovou encefalitidu.

Zvýšení ochoty lidí nechat se očkovat potvrdil předseda Sdružení praktických lékařů Petr Šonka. Do ordinací praktických lékařů se na podzim z velké části přesune očkování proti covidu, velká očkovací centra se budou postupně zavírat. Kromě toho praktici plánují naočkovat přes milion dávek vakcíny proti chřipce.

Podle Trojánka je problémem, že lidé si často nepamatují, proti čemu jsou očkováni. Pomohlo by zavedení elektronického očkovacího průkazu. To podpořil dětský praktický lékař Daniel Dražan, který je členem výboru České vakcinologické společnosti. O zavedení průkazu diskutovala podle Šonky před časem klinická skupina, která je poradním orgánem ministerstva zdravotnictví. Spravovat by ho měl Ústav zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) a jeho zárodkem by měl být nynější registr, který eviduje očkování proti covidu.

Podle Dražana ke zvýšení proočkovanosti pomáhá také to, pokud je očkování plně hrazeno ze zdravotního pojištění. Například vakcíny proti chřipce a pneumokokům mají zdarma lidé nad 65 let. Proti chřipce to jsou také pacienti po odstranění sleziny nebo s některými závažnými onemocněními. Vakcinaci proti pneumokokům mají z veřejného zdravotního pojištění hrazené také kojenci. Ostatní si musí očkování zaplatit a zpětně požádat svoji zdravotní pojišťovnu o příspěvek.

Tyto příspěvky, které se týkají rovněž virové hepatitidy, meningokoků či rotavirů, chce VZP od příštího roku výrazně navýšit. Děti dnes mohou na různé typy očkování dostat dohromady až 4200 korun ročně, nově by to mělo být 8050 korun. Stejná částka bude i pro dospělé, ti mohou nyní čerpat 3200 korun. Pojišťovna předpokládá, že výdaje navíc se projeví v úsporách na následnou vynaloženou péči. Podle náměstka VZP Ivana Duškova například průměrná cena vakcíny proti covidu činí 380 korun, zatímco jeden den hospitalizace při lehkém průběhu asi 8000 korun a při těžkém průběhu může dosáhnout až 100.000 korun.

Ženíšek je novým ministrem pro vědu ve Fialově vládě

16.05.2024 13:35 Prezident Petr Pavel ve čtvrtek na Pražském hradě jmenoval poslance Marka Ženíška (TOP 09) novým…

Varování před požáry prodlouženo. Platit bude až do pátku

14.05.2024 12:12 Meteorologové už v úterý prodloužili platnou výstrahu před nebezpečím požárů na většině území České…

Soud v případu vraždy v Plzni poslal obviněného do vazby

10.05.2024 17:14 Soud poslal muže, jehož policisté obvinili z úterní vraždy v Plzni, do vazby. K vraždě došlo v…

Ženíšek jako nový ministr pro vědu. Fiala poslal jmenovací návrh Pavlovi

10.05.2024 14:51 Premiér Petr Fiala (ODS) v pátek odešle návrh na jmenování poslance Marka Ženíška (TOP 09)…

Policisté obvinili muže z úterní vraždy ženy v centru Plzně

09.05.2024 11:30 Policie ve středu obvinila sedmatřicetiletého muže z místní komunity bezdomovců z vraždy, kterou se…

Langšádlová skončila, TOP 09 má nového kandidáta na ministra

07.05.2024 15:53 TOP 09 představí nového kandidáta na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Podle informací České…

Ústavní soud se zastal trans lidí. Operace nebude podmínkou změny pohlaví

07.05.2024 10:46 Operace už nebude potřeba k úřední změně pohlaví, podle Ústavního soudu je taková podmínka v…

Česká diplomacie odvolala velvyslance Pivoňku z Ruska

05.05.2024 14:15 Vláda odvolala velvyslance Vítězslava Pivoňku z Ruska, uvedl ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti…

V Plzni našli v řece lidskou hlavu. Případ si převzali kriminalisté

04.05.2024 13:23 Plzeňská policie se od pátečního večera, kdy ve městě probíhaly populární Slavnosti svobody, zabývá…

Tragická nehoda na D1. Srážku několika vozidel nepřežil jeden člověk

04.05.2024 11:00 Tragická dopravní nehoda se v sobotu dopoledne stala na dálnici D1 v Moravskoslezském kraji. Ve…

Související:

Nejnovější