Dočasnou ochranu v Česku loni získalo 473.216 ukrajinských uprchlíků

Dočasnou ochranu v České republice loni získalo 473.216 ukrajinských uprchlíků před válkou. Víc než polovina z nich do konce března, pak už měsíční počty převážně klesaly. Za prosinec úřady vydaly 8746 příslušných víz, za uplynulých sedm dní 1293. Týdenní počet je téměř o tisícovku nižší než o týden dřív, vliv na to zřejmě mělo uzavření úřadů během vánočních svátků. Vyplývá to z údajů ministerstva vnitra na twitteru. Ruská armáda vpadla na Ukrajinu loni 24. února.

Uprchlíci z Ukrajiny na pražském hlavním nádraží.

Víza dočasné ochrany umožňují držitelům přístup k veřejnému zdravotnímu pojištění, vzdělání či na trh práce v České republice. Ještě v únoru je dostalo několik tisíc Ukrajinců, do konce března počet vyskočil na téměř 252.000. Za duben přesáhl 67.000, za květen byl zhruba 42.600. Proti předchozímu měsíci se pak počet udělených víz zvýšil jen v srpnu, v ostatních měsících postupně klesal. Za prosinec víza poprvé získalo méně než 10.000 ukrajinských uprchlíků.

Podle odhadů ministerstva vnitra se zhruba pětina ukrajinských uprchlíků už z Česka vrátila domů. Zatím se také nenaplnily předpovědi, že s nastupující zimou se mohou do zahraničí vydat Ukrajinci, které ruské útoky na infrastrukturu připravují o teplo, elektřinu a vodu.

Cizinecké policii se od začátku bojů přihlásilo 662.358 běženců z Ukrajiny, vyplývá z čísel ministerstva vnitra. Víc než pětina z nich do konce března, přes půl milionu se počet dostal koncem září. Cizinecké policii o sobě musejí uprchlíci dát vědět do tří dnů od příjezdu do České republiky, v posledních sedmi dnech to udělalo 17.008 z nich. O týden dřív jich bylo 12.666. Ohlašovat se nemusejí děti do 15 let, které tvoří mezi běženci asi třetinu.

Česko přiznává uprchlíkům dočasnou ochranu zatím do konce března. Sněmovna v polovině loňského prosince schválila návrh, který ochranu podle dohody EU prodlužuje o rok. Úřadům to umožní zjistit přesnější údaje o tom, kolik uprchlíků se v Česku skutečně nachází. Žadatelé o prodloužení dočasné ochrany se totiž budou muset do konce března elektronicky zaregistrovat. Senát bude o předloze rozhodovat zřejmě před polovinou ledna.

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) ve sněmovní debatě mimo jiné uvedl, že v Česku našlo práci 115.000 běženců z Ukrajiny, z toho 80 procent pracuje na běžný poměr nebo na dohody s odvody. Podle ministra klesá počet žadatelů o humanitární dávku. Nejvíce jich bylo 237.655 v květnu, za listopad podle údajů k prvnímu prosincovému dni 81.743, sdělil Jurečka.

Ministerstvo práce minulý týden navrhlo změny humanitární dávky pro uprchlíky. Upravit chce částku i pravidla vyplácení. Dávka by odpovídala životnímu minimu. Získali by ji jen lidé bez příjmů či s nízkými příjmy. Humanitární dávka nyní činí 5000 korun a nají na ni nárok lidé bez bezplatného ubytování se stravou a hygienickými potřebami. Vyplácí se jim za měsíc, kdy získali vízum k ochraně. V případě potřeby mohou pětitisícový příspěvek pobírat ještě pět měsíců, poté se snižuje na životní minimum.

Od dubna by se měla změnit také podoba solidárních příspěvků na ubytování ukrajinských uprchlíků. Podporu by měly dostávat nejen domácnosti, ale pobírat by ji mohly i firmy či organizace. Zohledňovat by se měl nově i příjem běženců, oznámil v polovině prosince Jurečka.

 

Témata: uprchlíci | Ukrajina

Feriho čeká v dubnu odvolací jednání soudu

28.03.2024 19:41 V dubnu se k soudu vrátí případ bývalého poslance Dominika Feriho, který byl obviněn ze znásilnění.…

Zemanův stav se nadále zlepšuje, odhad termínu propuštění ale nezná

28.03.2024 17:06 Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle…

Fialova vláda uvalila sankce na lidi z proruské skupiny působící v Česku

27.03.2024 17:32 Vláda se ve středu rozhodla uvalit sankce na trojici subjektů z proruské sítě, která se pokoušela…

BIS za účasti prezidenta zhodnotila bezpečnostní situaci

26.03.2024 12:59 Petr Pavel v úterý jako první prezident od dob Václava Havla navštívil sídlo Bezpečnostní…

Zemanův stav se zlepšuje, propuštění z nemocnice se ale nechystá

25.03.2024 15:50 Hospitalizace exprezidenta Miloše Zemana v pražské Fakultní nemocnici Motol pokračuje. Lékaři v…

Česko eviduje další úmrtí člověka nakaženého černým kašlem

25.03.2024 11:42 V České republice letos zemřel druhý člověk, který byl nakažen černým kašlem. Zemřelá pacientka…

Zemana přeloží na standardní pokoj. Hospitalizace pokračuje

22.03.2024 11:10 Bývalý prezident Miloš Zeman je už přes týden hospitalizován v pražské Fakultní nemocnici Motol.…

Za několik dní začne platit letní čas. Kdy přeřídit hodinky?

20.03.2024 21:44 Na dnešní den 20. března připadl den jarní rovnodennosti, po meteorologickém tak začalo i…

Zeman je stabilizovaný, v pátek by ho mohli přeložit

20.03.2024 19:16 Exprezident Miloš Zeman, který po operaci zůstává v pražské Fakultní nemocnici Motol, je při vědomí…

Zemanův zdravotní stav se nemění, uvedla nemocnice

19.03.2024 14:08 Zdravotní stav bývalého prezidenta Miloše Zemana se v noci z pondělí na úterý nezměnil. Zeman od…

Související:

Nejnovější