Draghi navrhuje další sankce. Dle francouzského ministra povedou ke kolapsu

Italský premiér Mario Draghi podporuje další zpřísnění sankcí proti Rusku a navrhuje, aby se nové postihy zaměřily zejména na oligarchy a ruskou centrální banku. Premiér to dnes řekl v projevu k poslancům. Podle něj by měl vzniknout veřejný mezinárodní registr movitých Rusů s majetkem přesahujícím deset milionů eur (250 milionů Kč).

Rusko, Kreml.

Do sankcí by se podle něj měla zapojit i Banka pro mezinárodní vypořádání plateb (BIS), která funguje jako centrální banka centrálních bank.

"Navrhl jsem nová cílená opatření proti oligarchům... a další zvýšení tlaku na ruskou centrální banku," řekl Draghi, bývalý šéf Evropské centrální banky (ECB).

Banka BIS až dosud odmítala komentovat, zda se do sankcí proti Rusku přímo zapojí. Její mluvčí Jill Fordenová ale v pondělí ujistila, že BIS rozhodně Rusku neposkytne možnosti, jak sankce obejít.

Draghi ve svém projevu také odsoudil rozhodnutí prezidenta Vladimira Putina, který nařídil pohotovost ruským jaderným silám. Podle Draghiho jde o "extrémní formu vydírání", která si žádá rychlou, jednotnou a ráznou reakci. Podle premiéra je tento Putinův krok důsledkem efektivní ukrajinské obrany.

Sankce povedou ke kolapsu ruské ekonomiky, řekl francouzský ministr

Sankce, které na Rusko uvalily západní státy v odvetě za invazi na Ukrajinu, povedou ke kolapsu ruské ekonomiky. Stanici France Info to dnes řekl francouzský ministr financí Bruno Le Maire. Dodal, že Západ je připraven sankce ještě zpřísnit a povede proti Moskvě ekonomickou válku. Bývalý ruský prezident a nynější místopředseda ruské bezpečnostní rady Dmitrij Medveděv v reakci na slova francouzského ministra varoval, že ekonomické války se v historii lidstva často změnily ve války skutečné.

"Povedeme proti Rusku totální ekonomickou a finanční válku," uvedl Le Maire. "Způsobíme kolaps ruské ekonomiky. Hospodářská a finanční rovnováha je zcela ve prospěch Evropské unie, která právě objevuje svou ekonomickou sílu," dodal ministr financí.

"Nějaký francouzský ministr dnes prohlásil, že Rusku vyhlásili ekonomickou válku. Pozor na jazyk, pánové! A nezapomeňte, že v lidských dějinách se ekonomické války poměrně často změnily ve války skutečné," napsal na twitteru Medveděv.

Spojené státy, sedmadvacítka a další země uvalily sankce na ruskou centrální banku, ruské oligarchy a čelné představitele, včetně prezidenta Vladimira Putina, a zakázaly některým ruským bankám přístup do mezinárodního platebního systému SWIFT. Tvrdé sankce mimo jiné přivodily kolaps rublu a ochromily ruskou ekonomiku.

Celková výše ruských aktiv, která spojenci zmrazí, činí podle Le Mairea téměř jeden bilion dolarů. Ministr připustil, že dopady sankcí budou kvůli svému vůdci trpět i obyčejní Rusové.

Světoví lídři se v pondělí shodli na potřebě dalšího zesílení sankcí proti Rusku. Elysejský palác pak uvedl, že "je třeba naléhavě zvýšit cenu války pro prezidenta Putina." Už zavedené sankce ale podle francouzského prezidenta Emmanuela Macrona bolí víc, než Putin předpokládal.

Polský ministr zahraničí vyzval k dalším sankcím proti Rusku

Polský ministr zahraničí Zbigniew Rau dnes vyzval k zavedení dalších sankcí proti Rusku, pokud Moskva neukončí svůj vojenský vpád na Ukrajinu. Uvedla to agentura Reuters.

"Pokud by válka měla trvat déle, rozsah sankcí by se měl zvýšit. V tom mezi námi panuje shoda," řekl Rau po setkání se svými protějšky z Německa a Francie.

Polsko již přijalo kolem 400.000 uprchlíků z Ukrajiny, ale celkový počet může dosáhnout i jednoho milionu, dodal Rau.

"(Ruský prezident )Vladimir Putin se mýlil. Spekuloval, že dovolíme, abychom byli rozděleni, ale naopak jsme v těchto těžkých dobách semknutější. Stojíme při Ukrajině, protože si uvědomujeme, co je v sázce," uvedla německá ministryně zahraničí Annalena Baerbocková podle agentury PAP. Upozornila, že válka na Ukrajině způsobí Rusku velké škody.

"Naši sílu určuje naše jednota, rychlost rozhodování a odvaha těchto rozhodnutí," řekl francouzský ministr Jean-Yves Le Drian. Sankce, které již vážně ovlivnily ruskou ekonomiku, by měly být uplatněné také proti Bělorusku, které se rovněž podílí na agresi vůči Ukrajině, dodal podle PAP.

Témata: sankce | Rusko

Biden je připravený na předvolební debaty s Trumpem

26.04.2024 21:37 Listopadovým prezidentským volbám v USA by měly předcházet předvolební duely obou kandidátů.…

Erdogan nakonec v květnu do Washingtonu nepřijede

26.04.2024 19:08 Květnové setkání tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s americkým protějškem Joem Bidenem v…

ČEZ čelí v Rusku žalobě. Stejně jako další energetické firmy

26.04.2024 16:22 Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal…

Putin pojede na první zahraniční návštěvu po znovuzvolení

26.04.2024 11:13 Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to…

Ukrajina stáhla americké tanky Abrams z bojiště. Kvůli dronům

26.04.2024 08:56 Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při…

Macron zdůraznil potřebu posílení obrany Evropy a zvýšení vlastní zbrojní…

25.04.2024 17:50 Francouzský prezident Emmanuel Macron v projevu na pařížské Sorbonně zdůraznil potřebu posílení…

Sánchez by mohl rezignovat kvůli vyšetřování manželky

25.04.2024 14:49 Španělský premiér Pedro Sánchez ve středu uvedl, že zvažuje možné odstoupení v reakci na oznámení…

Rusko vetovalo rezoluci OSN ohledně jaderného zbrojení ve vesmíru

25.04.2024 11:07 Rusko ve středu vetovalo návrh rezoluce OSN předložené Spojenými státy a Japonskem, která vyzývá…

Izrael připravuje ofenzivu v Rafáhu. Civilisté půjdou do stanů

24.04.2024 18:35 Izrael se podle tamních médií brzy chystá provést ofenzivu do města Rafáh na jihu Pásma Gazy, kde…

Fico skoncoval s RTVS. Nahradí ji televize a rozhlas pod novým názvem a…

24.04.2024 16:18 Vláda slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) ve středu schválila kritizované změny fungování…

Související:

Nejnovější