Dramatické kongresové volby v USA. O většině stále není rozhodnuto

V USA po úterních volbách stále není jasno, která strana získala většinu v Senátu a Sněmovně reprezentantů amerického Kongresu. Předvolební průzkumy předpovídaly velký republikánský úspěch. Zatím však je situace spíš vyrovnaná a je možné, že si demokraté nakonec vedli lépe, než se předpokládalo.

Budova Kapitolu

Američané v úterních volbách hlasovali o obsazení všech 435 křesel ve Sněmovně reprezentantů a o 35 ze 100 křesel v Senátu. Rovněž vybírali guvernéry ve 36 státech a třech teritoriích. V řadě států se také konala místní referenda. Hlavními tématy pro americké voliče podle prvních zveřejněných údajů z celostátních průzkumu u volebních místností byly inflace a potratová politika.

Republikáni podle projekce televize CNN zatím získali ve Sněmovně reprezentantů 203 křesel. O 11 připravili demokraty, kteří získali čtyři křesla navíc a nyní jich mají 187. K získání sněmovní většiny strana potřebuje 218 křesel. V Senátu zůstává výsledek ještě otevřenější, podle CNN mají republikáni zatím 49 a demokraté 48 křesel.

Americký list The New York Times z dosavadních výsledků odhaduje, že kontrolu nad Sněmovnou reprezentantů získají republikáni, zatímco většina v Senátu připadne demokratům. Stále ale nebyly vyhlášeny výsledky soubojů o Senát v Nevadě, Georgii a Arizoně, které mohou rozhodnout o většině. Za rozhodující se považoval také Wisconsin, kde zvítězil republikán Ron Johnson nad demokratem Mandelou Barnesem.

Podle projekcí CNN a NBC se v Georgii rozhodne až ve druhém kole, které se bude konat 6. prosince, protože demokrat Raphael Warnock ani republikán Herschel Walker nezískali potřebných 50 procent hlasů.

V současné Sněmovně reprezentantů mají většinu demokraté. Ve stočlenném Senátu, kde má každý stát dva zástupce, jsou síly mezi demokraty a republikány vyrovnané, demokraté sice mají jen 48 zástupců, spolupracují s nimi však dva nezávislí senátoři. V případě rovnosti hlasů rozhoduje hlas viceprezidenta, tedy nyní demokratky Kamaly Harrisové.

Velký úspěch zaznamenal na Floridě republikánský guvernér Ron DeSantis, který obhájil mandát hladkým vítězstvím nad demokratem Charliem Cristem. V Republikánské straně je považován za největšího rivala bývalého prezidenta Donalda Trumpa, který podle CNN při sledování volebních výsledků zuří a křičí na lidi kolem.

V Arkansasu se novou guvernérkou stane bývalá mluvčí Bílého domu za Trumpovy vlády Sarah Huckabeeová Sandersová. V Texasu podle očekávání obhájil mandát republikánský guvernér Greg Abbott. Republikán J. D. Vance, kterého podpořil Trump, byl zvolen senátorem za stát Ohio.

Zisků však dosáhli i demokraté. Demokrat John Fetterman byl zvolen do Senátu za Pensylvánii. V souboji v klíčovém státě porazil republikána Mehmeta Oze, kterého podpořil exprezident Trump. Novým guvernérem Pensylvánie se podle odhadů stane demokrat Josh Shapiro, který porazil Trumpova republikánského stoupence Douga Mastriana. Demokraté v Massachusetts a Marylandu získali zpět dva guvernérské posty držené republikány. V Michiganu obhájila mandáty přední demokratka Gretchen Whitmerová, v New Yorku Kathy Hochulová.

Pokud republikáni převezmou kontrolu nad Kongresem, bude se druhá polovina Bidenova funkčního období pravděpodobně nést ve znamení patových situací a stranických bojů. Republikánská většina ve Sněmovně reprezentantů či v Senátu by demokratickému prezidentovi mohla v podstatě znemožnit přijetí jakékoliv významnější legislativy. Biden ohlásil tiskovou konferenci na dnešních 22:00 SEČ.

Letošní volby se konají v době, kdy jsou USA nejvíce polarizované za poslední desítky let. Demokraty vedený zvláštní výbor Sněmovny reprezentantů stále vyšetřuje násilné vniknutí Trumpových stoupenců do sídla Kongresu 6. ledna 2021. Obavy z politického násilí prohloubil také říjnový útok na manžela demokratické šéfky Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiové.

Ta při dnešním setkání s parlamentním klubem neřekla, jaké má další plány. Demokraté budou o funkcích v příští Sněmovně reprezentantů rozhodovat po Dnu díkůvzdání, který připadá na 24. listopad.

Témata: volby v USA | USA | Joe Biden

OSN mluví o globální tragédii s jídlem. Lidstvo plýtvá potravinami

28.03.2024 11:27 V roce 2022 skončila každý den ve světových domácnostech miliarda porcí jídla v odpadkovém koši,…

Rusko na Česko nezaútočií, prohlásil Putin před piloty

28.03.2024 09:14 Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou…

Vláda schválila další příspěvek na dodávky munice Ukrajině

27.03.2024 20:02 Prezenční studenti v doktorském studijním programu na vysoké škole by měli mít zákonem garantovaný…

Rusové nestojí o pomoc s vyšetřováním teroru u Moskvy

27.03.2024 15:24 Rusko nepotřebuje pomoc Západu při vyšetřování útoku v koncertním sále Crocus City Hall u Moskvy.…

Na Slovensku zastřelili medvěda, který se vydal do města

27.03.2024 13:09 Třicetitisícové slovenské okresní město Liptovský Mikuláš si může oddechnout. Ministr životního…

NATO uvažuje o sestřelování ruských raket nad svým územím

27.03.2024 10:45 NATO zvažuje možnost, že by sestřelovalo ruské rakety, které se přiblíží k hranicím…

Zelenskyj vyměnil šéfa RNBO Danilova

26.03.2024 21:50 Ředitele ukrajinské Rady národní bezpečnosti a obrany (RNBO) Olexije Danilova byl odvolán z funkce…

Moskevský soud prodloužil vazbu pro novináře Gershkoviche

26.03.2024 18:18 Déle než rok stráví ve vazbě v Rusku americký novinář Evan Gershkovich. Moskevský městský soud mu v…

Rusko se nepouští ukrajinské stopy. V pozadí teroru prý jsou i Američané a…

26.03.2024 15:40 Navzdory slovům prezidenta Vladimira Putina, že páteční teroristický útok v koncertní síni u Moskvy…

Orbánovo Maďarsko čelí podezření, že skrývá Bolsonara

26.03.2024 10:02 Bývalý brazilský prezident Jair Bolsonaro byl nedávno dva dny hostem na maďarském velvyslanectví v…

Související:

Nejnovější