Důchody budou zase ještě vyšší. Valorizovaná složka se kvůli inflaci ještě o něco zvýší

KOMENTÁŘ Lukáše Kovandy - Česká národní banka včera zvýšila svůj odhad letošní inflace. Růst spotřebitelských cen ke konci letošního roku bude dosahovat až takřka k úrovni čtyř procent. Inflace je ovšem rychlejší, než se předpokládalo, už nyní.

CZK

Dramaticky zdražují například stavebniny, ale také ojetiny, pohonné hmoty, služby, jídlo v restauracích. Na podzim zdraží elektřina, roste cena nemovitostí i bydlení. Ale také stoupá třeba cena piva či tabáku a některých potravin.  

Přitom míra růstu spotřebitelských cen vstupuje do vzorečku pro výpočet zákonně valorizovaných důchodů. Z důvodu vyšší inflace tak letos valorizovaná složka bude činit podle nejnovějších dat průměrně 497 korun. O tolik by měl být tedy valorizován průměrný starobní důvod. To je o více, než se dosud čekalo. Dosud totiž platilo, že důchody se budou valorizovat průměrně pouze o 458 korun.  

Vzhledem k tomu, že důchodci budou nad rámec valorizace dostávat od příštího roku již chválených 300 korun, měli by se celkově polepšit o 797 korun, tedy takřka o osm stovek. A nikoli jen o 758 korun, jak se dosud mínilo.

Témata: důchody | CZK | newsbox.cz

Související:

Nejnovější