Duda chce ukončit spor Varšavy s Bruselem o polskou justici

Polský prezident Andrzej Duda dnes před novináři oznámil, že poslal do Sejmu, dolní komory parlamentu, návrh novely zákona o nejvyšším soudu, od kterého si slibuje ukončení sporu Varšavy s Bruselem a uvolnění peněz určených Polsku z fondů Evropské unie.

Andrzej Duda

Mezitím ale i Evropský soud pro lidská práva, který není institucí EU, podle agentury Reuters poukázal na "systémové nedostatky" při jmenování soudců v Polsku, kde vládnoucí strana Právo a spravedlnost (PiS) od příchodu k moci v roce 2015 prosazuje změny v justici. Ty podle kritiků i Evropské komise mohou omezit nezávislost soudů.

"Prezident - jak ocenila i opozice - překládá zákonodárnou iniciativu, která má vyřešit dvě důležité věci," řekl Duda podle listu Gazeta Wyborcza a dodal, že chce vyřešit spor o disciplinární komoru nejvyššího soudu. Ta má řešit kázeňské prohřešky soudců, ale podle kritiků je nástrojem vládnoucí strany k odstranění nepohodlných soudců.

Duda navrhuje tuto komoru zrušit. Stávající soudci komory by si mohli vybrat, zda přejdou do jiných komor nejvyššího soudu, nebo odejdou na odpočinek. Vzniknout má nová komora profesní odpovědnosti, která zajistí, že se bude se všemi soudci zacházet stejně. Jedenáctku soudců nového orgánu by měl vybrat prezident ze 33 soudců, vylosovaných ze všech polských soudců.

Novela má současně dát polské vládě nástroj k ukončení sporu s Evropskou komisí, kvůli kterému Varšava nemá schválený plán obnovy své ekonomiky po koronavirové krizi, a tak ani nedisponuje miliardami eur z fondů EU na tento účel. "Tento spor nepotřebujeme, a tak jsem se rozhodl pro tento krok, který určitě vyvolá i kritiku," řekl. Dodal, že tváří tvář novým hrozbám plynoucím z komplikované mezinárodní situace potřebuje Polsko klid a rozvahu a vyzval k rychlému schválení zákona v parlamentu.

Kritici Dudův návrh již strhali. "Není to nic než pokus dostat z EU peníze prostřednictvím falešného přejmenování (disciplinární komory), ale nadále budou porušovat rozhodnutí Soudního dvora EU," uvedl podle agentury AFP Laurent Pech, který přednáší evropské právo na jedné z britských univerzit.

Soudní dvůr EU v říjnu potrestal Polsko pokutou milion eur denně za to, že ignorovalo jeho rozhodnutí nařizující disciplinární komoru zrušit. Polská vláda odmítla pokutu platit. Evropská komise minulý měsíc požádala Varšavu, aby dlužné pokuty uhradila, jinak by mohla tuto částku odečíst z peněz určených v unijních fondech pro Polsko.

Výhrady ke stavu polské justice po reformách prosazených PiS má i Štrasburk. Evropský soud pro lidská práva shledal, že postup při jmenování soudců do občanskoprávního senátu polského nejvyššího soudu "byl nepřiměřeně ovlivněn zákonodárnou a výkonnou mocí", a tedy daný senát "není nezávislým a nestranným soudem", jak uvedl soud v dnešním prohlášení.

Náměstek polského ministra spravedlnosti Sebastian Kaleta vzápětí uvedl, že štrasburský soud používá "dvojí metr" vůči "starým" a "novým" demokraciím. "Zacházejí s Polskem jako s kolonií, toto rozhodnutí postrádá smysl," napsal na twitteru.

Témata: Polsko | Andrzej Duda

Macron zdůraznil potřebu posílení obrany Evropy a zvýšení vlastní zbrojní…

25.04.2024 17:50 Francouzský prezident Emmanuel Macron v projevu na pařížské Sorbonně zdůraznil potřebu posílení…

Sánchez by mohl rezignovat kvůli vyšetřování manželky

25.04.2024 14:49 Španělský premiér Pedro Sánchez ve středu uvedl, že zvažuje možné odstoupení v reakci na oznámení…

Rusko vetovalo rezoluci OSN ohledně jaderného zbrojení ve vesmíru

25.04.2024 11:07 Rusko ve středu vetovalo návrh rezoluce OSN předložené Spojenými státy a Japonskem, která vyzývá…

Izrael připravuje ofenzivu v Rafáhu. Civilisté půjdou do stanů

24.04.2024 18:35 Izrael se podle tamních médií brzy chystá provést ofenzivu do města Rafáh na jihu Pásma Gazy, kde…

Fico skoncoval s RTVS. Nahradí ji televize a rozhlas pod novým názvem a…

24.04.2024 16:18 Vláda slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) ve středu schválila kritizované změny fungování…

Šojgu má problém. Náměstek ruského ministra měl brát úplatky

24.04.2024 14:01 Ruskem otřásá korupční aféra na nejvyšších místech. Moskevský soud ve středu poslal do vazby…

Hackeři napadli ČTK a zveřejnili výmysl o atentátu na Pellegriniho

23.04.2024 15:08 Zpravodajský web České noviny, který provozuje tisková agentura ČTK, se v úterý stal terčem…

Izrael připravuje evakuaci Rafahu v Gaze. Ofenziva do města se zřejmě blíží

23.04.2024 12:33 V období sílícího napětí mezi Izraelem a Íránem se izraelská armáda chystá na evakuaci…

Ukrajina může v sebeobraně útočit i na ruské území, říká Stoltenberg

22.04.2024 09:07 Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg prohlásil po zasedání Rady NATO-Ukrajina v Bruselu, že…

Írán touží po obnovení jednání o jaderné dohodě

21.04.2024 21:49 Írán je navzdory tomu, že Američané pomáhali Izraeli s obranou při nedávném íránském útoku, v…

Související:

Nejnovější