Důvěra v českou ekonomiku po únorovém poklesu letos v březnu meziměsíčně stoupla

Důvěra v českou ekonomiku po únorovém poklesu letos v březnu meziměsíčně stoupla o 2,2 bodu na hodnotu 93,9 bodu. Důvodem bylo zvýšení důvěry podnikatelů. U spotřebitelů naopak mírně klesla. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Mezi podnikateli vzrostla důvěra v průmyslu a obchodu, kdežto ve stavebnictví a vybraných službách se snížila. Meziročně celková důvěra poklesla. Loni v březnu činila 96,8 bodu.

Ilustrační foto

Indikátor důvěry podnikatelů vzrostl v březnu oproti únoru celkově o 2,7 bodu na hodnotu 95,2. "Růst důvěry v ekonomiku v březnu pozitivně ovlivnili především podnikatelé v průmyslu, a to výrazným meziměsíčním zvýšením očekávané výrobní činnosti v následujících třech měsících. Ještě výraznějšímu růstu důvěry ale brání přetrvávající slabé vyhlídky očekávané poptávky pro následující měsíce," sdělil vedoucí oddělení konjunkturálních průzkumů ČSÚ Jiří Obst.

Mezi podnikateli v průmyslu důvěra v ekonomiku výrazně stoupla z únorových 88,7 bodu na 95,4 bodu. V obchodu se zvýšila meziměsíčně o 5,2 na 99,6 bodu. U podnikatelů ve stavebnictví naopak důvěra značně poklesla - o rovných šest bodů na hodnotu 100,2. Ve vybraných službách se také snížila, když opadla z únorových 94,6 na 93,8 bodu.

Důvěra spotřebitelů v české hospodářství se v březnu na rozdíl od podnikatelů mírně snížila, a to ve srovnání s únorem o 0,6 bodu na hodnotu 87,1. Domácnosti podle statistiků hůře hodnotí zejména svou současnou finanční situaci. Více než třetina z nich uvádí, že měsíčně sotva vyjde s financemi. Domácnosti se ale méně obávají zhoršení celkové ekonomické situace.

 

Témata: ekonomika

Průměrná mzda loni nominálně stoupla, ale reálně poklesla

05.03.2024 15:34 Průměrná mzda činila v loňském roce 43 341 korun, v meziročním srovnání byla o více než tři tisíce…

Související:

Nejnovější