Dvě pětiny domácností očekávají významný dopad růstu cen energií do svých rozpočtů

Téměř dvě pětiny domácností v Česku očekávají významný dopad růstu cen energií do svých rozpočtů. Snížením jiných výdajů plánuje reagovat 35 procent, čtyři procenta předpokládají drastické dopady s potřebou pomoci od státu. Víc než pětina Čechů se domnívá, že zdražování energií je přechodné, dvakrát tolik lidí růst cen považuje za dlouhodobý jev. Vyplývá to z průzkumu agentury Ipsos pro společnost ABB mezi víc než tisícovkou dotázaných.

Ilustrační fotografie.

Zdražování elektřiny a plynu pro spotřebitele podnítil nárůst cen na velkoobchodním trhu. Většina velkých dodavatelů oznámila zvýšení cen pro zákazníky, někdy až o desítky procent. Situaci na energetickém trhu zkomplikovalo také ukončení dodávek skupinou Bohemia Energy pro jejích 900.000 zákazníků, kteří si musí najít nového dodavatele. Končící vláda schválila pro příští rok snížení daně z přidané hodnoty u energií na nulu, zástupci nastupujícího kabinetu jsou pro adresnější pomoc poškozeným klientům končicích dodavatelů.

Významný dopad zdražení energií do rozpočtu očekává 39 procent domácností v ČR. Proti tomu 41 procent sice dopady očekává, ale nemyslí si, že by měly vyšší náklady na energie zásadně ovlivnit rodinné rozpočty.

"Zatímco 22 procent obyvatel se domnívá, že růst cen energií je jen přechodný, tak více než dvojnásobek si naopak myslí, že jde o dlouhodobý jev. Ať už se však bude tržní cena vyvíjet jakkoli, veřejnost se na přechodu k čisté energetice bude podílet, a to minimálně šetrnějším chováním," uvedl ředitel ABB Elektrotechnika Vladimír Janypka.

Snížit spotřebu elektřiny a tepla kvůli rostoucím cenám chce určitě čtvrtina lidí dotázaných v průzkumu, dalších 44 procent bude úspory zvažovat. Lidé nejčastěji plánují okamžité úspory omezením svícení, vypínáním dalších spotřebičů a tlumením topení. Úspornější spotřebiče nakoupí třetina a komplexní řešení formou chytré domácnosti zvažuje 15 procent dotázaných. Pětina chce využít domácí obnovitelné zdroje energie jako například solární panely a tepelná čerpadla.

Ipsos se v listopadovém průzkumu dotazoval 1050 lidí ve věku 18 až 65 let, kteří bydlí ve vlastním či nájemním bydlení. ABB se sídlem ve Švýcarsku podniká v energetice a automatizaci. V Česku provozuje sedm výrobních závodů a čtyři výzkumná a vývojová centra, zaměstnává víc než 3500 lidí.

Témata: energetika | domácnosti

Související:

Nejnovější