E.ON sníží od poloviny února milionu stálých zákazníků ceny energií pod strop

Energetická společnost E.ON sníží od poloviny února všem svým stálým zákazníkům bez fixací ceny energií pod vládou stanovené cenové maximum. U elektřiny budou ceny nižší o šest procent, než činí cenový strop, u plynu o osm procent. Zlevnění se bude týkat více než milionu zákazníků. Roční úspora u klientů, kteří nepoužívají elektřinu či plyn k vytápění, bude v řádu vyšších stovek korun, u ostatních vyšší. Informovala o tom dnes společnost E.ON. Dosud tuzemští dodavatelé snižovali ceny pouze u produktů s fixací. Nové ceníky připravují i další dodavatelé.

Energetika, ilustrační fotografie.

Většina dodavatelů energií od začátku roku nabízí novým zákazníkům tarify s cenami vycházejícími z vládního cenového maxima. To činí pro letošní rok 5000 korun za jednu megawatthodinu (MWh) elektřiny bez DPH a 2500 korun za jednu MWh plynu. K tomu je potřeba připočítat distribuční poplatky. Takzvané stropy platí pro domácnosti, firmy i veřejné instituce.

E.ON nyní reaguje na pokles cen energií na energetické burze. "Od poloviny února bude mít více než milion našich stálých zákazníků ceny elektřiny i plynu pod vládou stanoveným stropem. Navíc jsme dostáli svým závazkům i vůči zákazníkům s fixovanými cenami, z nichž některé jsou v porovnání se současnou cenovou hladinou velmi nízké. Na cenách pod cenovým stropem tak budou v podstatě opět všichni naši zákazníci,“ řekla generální ředitelka společnosti E.ON v České republice Claudia Viohl.

Oproti aktuálním ceníkům sníží společnost cenu plynu pro stálé zákazníky o 13 procent a cenu elektřiny o 18 procent. V součtu tak budou nové ceny elektřiny o šest procent pod cenovým stropem, u plynu o osm procent pod stropem. Pro většinu stálých zákazníků budou nové ceny platit od 15. února, u několika zbývajících ceníků zavede E.ON nové ceny od začátku března.

Úprava ceníků podle společnosti uspoří běžným zákazníkům, kteří nepoužívají elektřinu ani plyn k vytápění, asi 760 korun ročně u elektřiny a 860 korun u plynu za rok. U domácností, které vytápějí elektřinou, bude podle E.ON roční úspora kolem 1900 korun a u plynu zhruba 3750 Kč.

Podle šéfky E.ON pomohly ke snížení cen kromě poklesu cen na burze také úspory zákazníků. "Naši klienti od podzimu meziročně spotřebovali o 20 procent méně energie, než se předpokládalo. Měli jsme tak pro ně k dispozici více energie, kterou jsme pořídili ještě za výhodnější ceny. A za vyšší ceny jsme pak naopak dokupovali jen menší množství, než bylo původně potřeba,“ vysvětlila Viohl.

Zároveň upozornila, že i přes současný příznivý vývoj na energetickém trhu není v rámci krize vyhráno. Apelovala proto na nutnost investicí do energetické infrastruktury. Rovněž připustila, že možné úpravy ceníků směrem dolů i nahoru mohou být v současné době mnohem častější než v minulosti.

Úpravy ceníků nyní chystají i další dodavatelé. "Nové ceníky u řady produktů jak u plynu, tak u elektřiny připravujeme a v blízké době se je chystáme oznámit," řekl ČTK mluvčí ČEZ Roman Gazdík. Snížení cen stávajícím zákazníkům už potvrdila také společnost MND, přesné ceny zveřejní v příštím týdnu. "MND současně nabídnou stávajícím zákazníkům možnost zajistit si do budoucna ceny plynu významně pod vládním stropem, a to na období od 1. ledna 2024 až do 31. května 2025," uvedla společnost. Situaci na trhu vyhodnocuje také Pražská energetika. "Kalkulujeme možnou novou nabídku pro zákazníky. Jakmile to situace dovolí a bude zřejmé, že pokles cen na velkoobchodním trhu má trvalý charakter, představíme ji zákazníkům," uvedl mluvčí Karel Hanzelka.

Na pokles cen energií na trhu reagovali někteří dodavatelé poprvé už v lednu. Tehdy ceny elektřiny a plynu snížili pod cenový strop například E.ON nebo innogy. Dosud však šlo vesměs o nabídky pro nové zákazníky s fixací cen na určité období.

Velkoobchodní cena elektřiny v posledních týdnech klesla ke 180 eur (asi 4300 Kč) za MWh bez DPH. U plynu sestoupila pod 68 eur (zhruba 1630 Kč) za MWh. Loni v létě se ceny obou komodit pohybovaly i výrazně nad vládou stanoveným limitem.

Témata: E.ON | energetika

Průměrná mzda loni nominálně stoupla, ale reálně poklesla

05.03.2024 15:34 Průměrná mzda činila v loňském roce 43 341 korun, v meziročním srovnání byla o více než tři tisíce…

Související:

Nejnovější