EK vede vůči Česku 19 řízení kvůli tomu, že zákonodárci nestíhají schválit legislativu

Evropská komise vede vůči Česku od začátku roku 19 řízení kvůli tomu, že zákonodárci nestíhají v daných termínech schválit legislativu vycházející z evropských směrnic. Státu proto hrozí pokuty teoreticky až v miliardách korun. Novinářům to řekl před dnešním jednáním Sněmovny, která má o některých takových normách rozhodovat, ministr pro legislativu Michal Šalomoun (za Piráty).

Ilustrační foto

Šéfka nejsilnějšího opozičního klubu ANO Alena Schillerová pro ČTK mimo jiné uvedla, že pokud si Šalomoun není schopný pro své priority domluvit přednostní projednání, svědčí to hlavně o jeho schopnostech a pozici v koalici.

Na konci minulého roku, kdy kabinet Petra Fialy (ODS) přebíral vládu od koalice ANO a ČSSD, chybělo Česku 36 takzvaných transpozic. Pokud by se sečetly všechny pokuty, vyšlo by to podle Šalomouna na dvě miliardy korun. Manko kabinet Spolu a PirSTAN stáhl podle Šalomouna na 22 směrnic, další ale mezi tím přibývají.

Jako příklad uvedl Šalomoun návrh zákona o sdílení videonahrávek, k jehož projednávání ve třetím čtení se poslanci v pátek nedostali kvůli přestávkám vyvolaným opozičními hnutími ANO a SPD. "Reálná pokuta hrozí ve výši kolem 70 až 80 milionů korun," uvedl Šalomoun. Česku sice podle něj nyní pomáhají prázdniny, během nichž Evropská komise není tolik aktivní, v srpnu by však EK mohla žalobu podat. Například za zpoždění novely zákona o svobodném přístupu k informacím hrozí pokuta 48 milionů korun.

V Poslanecké sněmovně nyní čeká na projednání deset zákonů s opožděnou implementací evropských předpisů. Další pak ještě nebyly zařazeny na schůzi. Osm z těchto návrhů zákonů měla dolní komora Parlamentu projednat minulý pátek.

"Pokud v pátek zařadili oproti předchozím dohodám novelu, kterou berou zdravotnictví 14 miliard korun a s níž má celá opozice dlouhodobě problém, jen těžko si pak ministr může stěžovat na opozici, že se na jeho body nedostalo," reagovala Schillerová vzhledem k projednávání sporné novely ohledně snížení plateb za státní pojištěnce. "To musí jít spíš za svými koaličními kolegy, kteří si určují priority každé schůze Sněmovny a program takto sestavili," dodala bývalá ministryně financí.

Předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová ČTK sdělila, že zástupci koalice jednají s opozicí, aby umožnila přijetí zákonů. "Apelujeme na jejich konstruktivní přístup, neblokování schůzí nesmyslnými obstrukcemi a přijetí spoluzodpovědnosti za včasné schválení patřičných norem," uvedla. Podotkla, že všechny tyto předlohy kabinet zdědil po vládě předsedy hnutí ANO Andreje Babiše a dohání teď manko, které současná opozice dopustila svou laxností. "Pokud tedy bude opozice naše výzvy ignorovat, ponesou vinu za udělené pokuty od Evropské komise. Ty se v krajním případě mohou vyšplhat až do výše několika miliard korun. Něco takového si nemůžeme dovolit," uvedla.

Pokud si Šalomoun není schopen pro své priority domluvit přednostní projednání, pak to svědčí podle Schillerové hlavně o jeho schopnostech a postavení v koalici. "Kdyby si koalice navíc na začátku volebního období sama nezkrátila pracovní dobu a nenadiktovala, že bude každý měsíc o celý jednací týden méně a také, že Sněmovna nebude jednat ve středu odpoledne tak, jak bylo dříve zvykem, vůbec by tu situaci řešit nemusel," doplnila šéfka klubu ANO.

"Ve veřejném prostoru se často objevuje argument, že evropské předpisy nám diktuje někdo z Bruselu a nám nezbývá, než je jen poslušně přijmout. Pravda je ale taková, že na jejich přípravě se od samého počátku podílejí i čeští úředníci v příslušných pracovních skupinách Evropské komise, úředníci při Radě EU a také čeští europoslanci a ministři. Česká republika tak má možnost aktivně ovlivňovat podobu evropské legislativy. U její tvorby jsme vždy od samého počátku a je jen na nás si vybojovat kompromisy, které jsou pro nás důležité,“ uvedl Šalomoun.

OSN mluví o globální tragédii s jídlem. Lidstvo plýtvá potravinami

28.03.2024 11:27 V roce 2022 skončila každý den ve světových domácnostech miliarda porcí jídla v odpadkovém koši,…

Rusko na Česko nezaútočií, prohlásil Putin před piloty

28.03.2024 09:14 Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou…

Vláda schválila další příspěvek na dodávky munice Ukrajině

27.03.2024 20:02 Prezenční studenti v doktorském studijním programu na vysoké škole by měli mít zákonem garantovaný…

Rusové nestojí o pomoc s vyšetřováním teroru u Moskvy

27.03.2024 15:24 Rusko nepotřebuje pomoc Západu při vyšetřování útoku v koncertním sále Crocus City Hall u Moskvy.…

Na Slovensku zastřelili medvěda, který se vydal do města

27.03.2024 13:09 Třicetitisícové slovenské okresní město Liptovský Mikuláš si může oddechnout. Ministr životního…

NATO uvažuje o sestřelování ruských raket nad svým územím

27.03.2024 10:45 NATO zvažuje možnost, že by sestřelovalo ruské rakety, které se přiblíží k hranicím…

Zelenskyj vyměnil šéfa RNBO Danilova

26.03.2024 21:50 Ředitele ukrajinské Rady národní bezpečnosti a obrany (RNBO) Olexije Danilova byl odvolán z funkce…

Moskevský soud prodloužil vazbu pro novináře Gershkoviche

26.03.2024 18:18 Déle než rok stráví ve vazbě v Rusku americký novinář Evan Gershkovich. Moskevský městský soud mu v…

Rusko se nepouští ukrajinské stopy. V pozadí teroru prý jsou i Američané a…

26.03.2024 15:40 Navzdory slovům prezidenta Vladimira Putina, že páteční teroristický útok v koncertní síni u Moskvy…

Orbánovo Maďarsko čelí podezření, že skrývá Bolsonara

26.03.2024 10:02 Bývalý brazilský prezident Jair Bolsonaro byl nedávno dva dny hostem na maďarském velvyslanectví v…

Související:

Nejnovější