EK věnuje Česku 180 miliard. Pokud zabrání Babišově střetu zájmů

Evropská komise dnes schválila český národní plán obnovy, získání celých 180 miliard korun z mimořádného krizového fondu Evropské unie ale podmínila tím, že české úřady zabrání možnému střetu zájmů veřejných činitelů. Podle premiéra Andreje Babiše (ANO) se evropské peníze v ČR rozdělují transparentně, vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) uvedl, že při splnění mechanismů navržených v plánu obnovy není vyplácení peněz ohroženo. Opoziční strany pochybují o tom, že za současné vlády je Babišův střet zájmů možné vyřešit.

Ursula von der Leyenová v Praze s premiérem Babišem

O českém národním plánu obnovy dnes s Babišem v Praze jednala předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová. "Evropská komise bude kontrolovat, že jsou finanční prostředky vynakládány moudře. Máme také nástroje na ochranu rozpočtu, protože především jde o prostředky daňových poplatníků v Evropské unii," uvedla.

Babiš nemá pocit, že by od jeho vstupu do vlády mělo Česko systémový problém i s ohledem na střet zájmů, řekl. "Je tam požadavek na zajišťování a sběr informací o osobách, které stojí za subjekty, které dostávají finance. Tyto milníky musí být splněny předtím, než bude v polovině roku 2022 vyplacena první velká částka," doplnila šéfka komise. Státní tajemnice pro evropské záležitosti Milena Hrdinková ČTK řekla, že při vyjednáváních se ČR zavázala čerpání z fondu efektivně kontrolovat. Metodiku nastaví ministerstvo průmyslu a obchodu.

Podle Evropské komise český národní plán obnovy splňuje stanovená ekologická či digitální kritéria. První finance by do Prahy mohly přijít v září, pokud českou investiční strategii definitivně schválí členské státy. "Nezaplatíme, pokud tento problém (střet zájmů) nebude vyřešen, a navíc budeme vymáhat zpět peníze z předfinancování," řekl dnes novinářům jeden z unijních činitelů, podle něhož se mají české úřady s požadavky komise vyrovnat nejpozději do poloviny příštího roku. Příspěvky může ČR čerpat do roku 2026, na předfinancování letos dostane 13 procent z celkových 180 miliard korun.

"Jediné, co stačí, je, když bude česká vláda dodržovat opatření, ke kterým se sama zavázala. Pokud ten materiál odeslaný vládou do Bruselu bude naplněn, tak problém nevznikne, tím to pokládám za vyřešené," řekl Hamáček. Také předsedkyně Evropské komise uvedla, že opatření v českém návrhu plánu obnovy odeslaném do Bruselu by měla zabránit komplikaci z hlediska střetu zájmů, dodal Hamáček.

Odlišně se na věc dívají opoziční strany. Peníze bude možné získat pouze v případě, pokud české úřady zabrání tomu, aby Babiš "opět odkláněl peníze pro své firmy", uvedl na twitteru předseda Pirátů Ivan Bartoš. "To si lze za současné vlády ale jen těžko představit. Je to šílené," doplnil. Koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) na twitteru napsala, že Babišův střet zájmů ohrožuje budoucnost ČR. "Vyřešit to můžeme spolu už na podzim," odkázala na říjnové sněmovní volby, ve kterých chce opozice Babiše v čele vlády nahradit.

Unijní exekutiva v letos zveřejněném auditu dospěla k závěru, že systémový problém se Babišovým střetem zájmů české úřady neřeší. Babiš podle auditorů stále ovládá holding Agrofert, ačkoli jej vložil do svěřenských fondů. Komise proto nehodlá firmám z této skupiny vyplácet dotace ze strukturálních fondů. Babiš tvrdí, že střet zájmů nemá a že dodržuje české zákony.

Z Národního plánu obnovy budou mít podle Babiše prospěch všichni. "Všem občanům přinese například lepší komunikaci s úřady, elektronizaci zdravotnictví, kvalitní a bezpečné cestování na železnici, podporu digitálních dovedností ve školách nebo modernizaci sociálních služeb," uvedl předseda vlády. Značná část peněz podle něj půjde do zdravotnictví, například na onkologickou prevenci a péči.

Podpořeni budou také podnikatelé, start-upy, kulturní a kreativní sektor, poznamenal Babiš. "Obce a města by měly přivítat investice do rychlejšího internetového připojení, brownfieldů, adaptace na klimatickou změnu, ochranu přírody, obnovu lesů po kůrovcové kalamitě," vyjmenoval.

Von der Leyenová uvedla, že český plán předpokládá například i vytváření dobíjecích stanic pro elektromobily, investice do obnovitelných zdrojů energie nebo do infrastruktury pro recyklaci odpadů. Peníze podle hodnocení Evropské komise zamíří také na výměny uhelných kotlů a zlepšení energetické účinnosti budov, do vodohospodářství, justice či stavebních úřadů.

Fond pro oživení a odolnost obsahuje víc než 700 miliard eur (více než 18 bilionů Kč). Členským zemím má pomoci oživit hospodářství zasažené koronavirovou pandemií či je lépe připravit na její případné opakování. EU si na financování fondu vzala společnou půjčku na finančních trzích.

Andrej Babiš se rozchází se svou manželkou Monikou

19.04.2024 19:20 Předseda hnutí ANO a někdejší premiér Andrej Babiš se rozchází se svou manželkou Monikou.

Do letošních eurovoleb se hlásí 30 uskupení

19.04.2024 17:44 Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského…

Slováci vybrali peníze pro českou iniciativu na nákup munice pro…

18.04.2024 21:50 Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro…

Fiala a Rakušan zradili ČR, řekl Babiš na schůzi k migračnímu paktu

18.04.2024 13:02 Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší…

Česko bude nadále podporovat firmy vyvážející zboží na Ukrajinu

17.04.2024 21:58 Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na…

Ukrajina dostane první kusy dělostřelecké munice v červnu, uvedl Fiala

17.04.2024 19:00 Ukrajina by mohla dostat první dělostřelecké granáty pořízené v rámci české iniciativy v červnu,…

Zeman se po letech konečně omluvil Šarapatkovi

17.04.2024 16:49 Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku…

Česko eviduje výpadek léku Algifen. Lékaři znají alternativy

16.04.2024 12:28 Z výrobních důvodů panuje v Česku krátkodobý výpadek léku Algifen NEO. Ministerstvo zdravotnictví v…

Fialu přijali v Bílém domě. Biden ocenil spojenectví s Českem

15.04.2024 23:40 Americký prezident Joe Biden přijal v pondělí odpoledne místního času v Oválné pracovně Bílého domu…

Česko má nasmlouváno 180 tisíc granátů pro ukrajinskou armádu, řekl Fiala

15.04.2024 21:53 Česko má nasmlouváno 180 tisíc kusů dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu a pracuje na…

Související:

Nejnovější