Emmy 2021: Ceny ovládly streamovací služby se seriály Koruna, Dámský gambit a Ted Lasso

Letošní slavnostní udílení amerických televizních cen Emmy ovládla produkce streamovacích služeb, které si poprvé odnesly ocenění ve všech třech hlavních kategoriích. Seriál společnosti Netflix Koruna o britské královské rodině si po třech neproměněných nominacích vysloužil první vítězství v kategorii nejlepší drama, zatímco cenu za nejlepší minisérii získal rovněž netflixovský Dámský gambit. Nejlepším komediálním seriálem se stal Ted Lasso z prostředí amerického fotbalu z platformy Apple TV+.

Cena Emmy (Emmy Award, představuje každoročně udělované americké televizní ocenění, televizní obdoba filmových Oscarů)

Seriál Koruna ovládl i herecké kategorie. Olivia Colmanová, představitelka královny Alžběty II., a Josh O'Connor jako princ Charles získali ocenění za nejlepší ženský a mužský výkon v hlavní roli v dramatu. "Byla bych vsadila peníze na to, že se tohle nestane," řekla Colmanová po přijetí ceny, která je podle ní "krásným koncem velmi neobvyklé cesty". Svůj proslov však náhle se slzami v očích utnula. "Přišla jsem o tatínka během (pandemie) covidu, a jemu by se tohle všechno velice líbilo," vysvětlila.

Seriál o britské monarchii si připsal i obě ocenění pro herce ve vedlejší roli, která získali Tobias Menzies za ztvárnění prince Philipa a Gillian Andersonová jako někdejší britská premiérka Margaret Thatcherová.

"Nemám slov," řekl Peter Morgan, tvůrce a scenárista Koruny. Královské drama kromě všech ocenění za herecké výkony ve své kategorii posbíralo i ceny za scénář a režii a s přehledem tak opanovalo nedělní ceremonii. I s oceněními v technických kategoriích si odneslo 11 sošek, což je jen o jednu méně, než je dosavadní rekord, jenž drží seriál Hra o Trůny z dílny HBO.

Streamovací a produkční společnost Netflix od svého vzniku v roce 2007 získala řadu nominací v hlavních kategoriích cen Emmy, nicméně v nich dosud nevítězila. Za tuto sezonu si však odnesla celkem 44 ocenění, čímž srovnala dosavadní rekord vysílací společnosti CBS z roku 1974.

Nejlepší herečkou v hlavní roli komediálního díla se stala Jean Smartová se seriálem Hacks, cenu pro nejlepšího komediálního herce si podle očekávání kritiků odnesl Jason Sudeikis za seriál Ted Lasso, kde ztvárnil stejnojmenného trenéra.

Ocenění za hlavní mužskou a ženskou roli v minisériích získaly známé postavy stříbrného plátna Kate Winsletová a Ewan McGregor. Zatímco Winsletová v krimi seriálu Mare of Easttown jako detektiv vyšetřovala vraždu, McGregor se převtělil do módního návrháře Halstona.

Soška za herecký výkon tak unikla Anye Taylorové-Joyové za Dámský gambit. Seriál o šachové šampionce bojující se závislostí, který se stal populárním po celém světě a probudil nevídaný zájem o šachové kroužky, si nicméně odnesl hlavní cenu za nejlepší minisérii a získal i ocenění za režii.

Hvězdy televize se v neděli večer místního času sešly v Los Angeles poprvé od počátku pandemie covidu-19; loňský ročník se kvůli nepolevující nákaze konal on-line. Řada herců se však kvůli cestovním omezením připojila dálkově z Londýna, byla mezi nimi například převážná většina herců a tvůrců Koruny.

Ani tentokrát se však slavnostní večer neobešel bez restrikcí, účastníci i v omezeném počtu 500 osob museli dodržovat přísná hygienická opatření. Organizátoři podle agentury AP usilovali o pozitivně naladěný večer, který měl připomenout významnou roli, jež televizní produkce hrála během pandemie a opakovaných uzávěr. I tak však řada oceněných ve svých projevech vzpomínala na své blízké, kteří zemřeli po nákaze koronavirem.

Mezi oceněnými bylo mnoho žen, média však upozornila na to, že si hlavní ceny odneslo velmi málo zástupců etnických menšin. Například všech 12 sošek za nejlepší herecké výkony v hlavních i vedlejších rolích připadlo bělošským hercům a herečkám. Proti televizním cenám se proto začíná pomalu zvedat vlna kritiky, která v posledních letech zasáhla filmové Oscary či Zlaté glóby. Organizace, které prestižní filmová ocenění udělují, přijaly po silném nátlaku diváků, médií, filmových tvůrců a sponzorů řadu reforem svého vnitřního fungování.

Související:

Nejnovější