Epidemická situace v Británii se zlepšuje, v Anglii kleslo reprodukční číslo

Epidemická situace se ve většině Spojeného království zlepšuje, ukazují data, která dnes zveřejnil britský statistický úřad (ONS). Podle jeho týdenního hlášení počty infikovaných klesají v Anglii, Skotsku a Walesu, ale ne v Severním Irsku. Nejznatelnější je přitom pokles počtu infikovaných mezi mladšími věkovými skupinami. Například v Anglii v týdnu do 31. července připadal jeden nakažený na 75 lidí. O týden dříve ale statistický úřad evidoval jednoho nakaženého na 65 lidí.

ilustrační fotografie, photo by Mat Napo

Údaje statistického úřadu jsou považovány za spolehlivější než oficiální data britské vlády, která výrazně spoléhají na míru testování a hlášení infikovaných, uvedla agentura AP. Průzkum statistického úřadu je naopak založen na testování náhodného vzorku populace, který se následně extrapoluje.

Reprodukční číslo podle dnešního odhadu vládní zdravotní agentury Public Health England (PHE) nyní v Anglii činí 0,8 až 1,1, což je pokles proti minulému týdnu, kdy to bylo 1,1 až 1,4. Aktuální odhad znamená, že každých deset nakažených průměrně nakazí dalších osm až 11 lidí. Pokud je reprodukční číslo pod hodnotou jedna, má se za to, že epidemie zpomaluje.

Spojené království, které má zhruba 66 milionů obyvatel, za uplynulý den zaznamenalo 31.808 případů nákazy koronavirem a 92 s ním spojených úmrtí. Od začátku pandemie eviduje Spojené království zhruba 130.000 koronavirových úmrtí, což je v absolutních číslech sedmá nejvyšší bilance na světě. Současný pokles v šíření nákazy v zemi přitom hodně vědců překvapil. Řada odborníků předpovídala, že se kvůli nakažlivější mutaci delta a zrušení protikoronavirových restrikcí epidemie v létě prudce zhorší.

V Anglii, kde zdravotní politiku řídí centrální vláda, se většina restrikcí uvolnila 19. července, ve stejný den se část opatření zmírnila i ve Skotsku. To společně s Walesem a Severním Irskem přijímá ohledně epidemických opatření vlastní rozhodnutí. Ve Walesu se většina restrikcí uvolní o víkendu.

Pokles počtu nakažených, který v uplynulém týdnu v Británii vedl ke 13procentnímu poklesu hospitalizací pacientů s covidem-19, je připisován několika důvodům. Jedním z nich je, že lidé jsou navzdory zrušení restrikcí stále opatrní. Dále pak, že jsou kvůli letním prázdninám zavřené školy a že skončilo mistrovství Evropy ve fotbale, kdy se mnoho lidí rozhodlo vyrazit sledovat zápasy do hospod či společně se dívat na fotbal doma. Dalším důvodem je úspěšná očkovací kampaň. Podle dnešních údajů je proti covidu-19 zatím ve Spojeném království naočkováno 74 procent obyvatel starších 18 let. Britská vláda tento týden přistoupila na doporučení odborníků začít nabízet vakcínu od společnosti Pfizer i lidem ve věku 16 a 17 let.

Stávající optimistický vývoj epidemie nicméně vědci označují za křehký. Šíření by se podle nich mohlo opět zrychlit začátkem školního roku a s nástupem chladnějšího podzimního počasí, kdy se budou lidé více zdržovat ve vnitřních prostorách.

Rusové se nepouštějí ukrajinské stopy. Nesmyslná propaganda, reagují…

28.03.2024 21:55 Rusové ve čtvrtek prohlásili, že pachatelé teroristického útoku v koncertní síni Crocus City Hall u…

OSN mluví o globální tragédii s jídlem. Lidstvo plýtvá potravinami

28.03.2024 11:27 V roce 2022 skončila každý den ve světových domácnostech miliarda porcí jídla v odpadkovém koši,…

Rusko na Česko nezaútočií, prohlásil Putin před piloty

28.03.2024 09:14 Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou…

Vláda schválila další příspěvek na dodávky munice Ukrajině

27.03.2024 20:02 Prezenční studenti v doktorském studijním programu na vysoké škole by měli mít zákonem garantovaný…

Rusové nestojí o pomoc s vyšetřováním teroru u Moskvy

27.03.2024 15:24 Rusko nepotřebuje pomoc Západu při vyšetřování útoku v koncertním sále Crocus City Hall u Moskvy.…

Na Slovensku zastřelili medvěda, který se vydal do města

27.03.2024 13:09 Třicetitisícové slovenské okresní město Liptovský Mikuláš si může oddechnout. Ministr životního…

NATO uvažuje o sestřelování ruských raket nad svým územím

27.03.2024 10:45 NATO zvažuje možnost, že by sestřelovalo ruské rakety, které se přiblíží k hranicím…

Zelenskyj vyměnil šéfa RNBO Danilova

26.03.2024 21:50 Ředitele ukrajinské Rady národní bezpečnosti a obrany (RNBO) Olexije Danilova byl odvolán z funkce…

Moskevský soud prodloužil vazbu pro novináře Gershkoviche

26.03.2024 18:18 Déle než rok stráví ve vazbě v Rusku americký novinář Evan Gershkovich. Moskevský městský soud mu v…

Rusko se nepouští ukrajinské stopy. V pozadí teroru prý jsou i Američané a…

26.03.2024 15:40 Navzdory slovům prezidenta Vladimira Putina, že páteční teroristický útok v koncertní síni u Moskvy…

Související:

Nejnovější