Erdogan řekl Putinovi, že úsilí o mír na Ukrajině by podpořilo jednostranně vyhlášené příměří

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan dnes telefonicky hovořil se svými protějšky z Ruska a Ukrajiny Vladimirem Putinem a Volodymyrem Zelenským. Putinovi řekl, že úsilí o mír na Ukrajině by podpořilo jednostranně vyhlášené příměří a vize spravedlivého řešení. Zelenskému nabídl, že Ankara je připraven být prostředníkem v jednání o míru mezi Ruskem a Ukrajinou. Informovaly o tom tiskové agentury s odvoláním na kancelář tureckého prezidenta.

Recep Tayyip Erdogan

Putin podle Kremlu v rozhovoru s tureckým protějškem zdůraznil "destruktivní roli západních států", které zásobují Ukrajinu zbraněmi a také jí poskytují informace umožňující zaměřit tyto zbraně na ruské síly. Rusko je podle prezidenta otevřeno "seriózním jednáním o Ukrajině", pokud ovšem Kyjev splní ruské požadavky a uzná "novou územní realitu", tedy Putinem ohlášené připojení čtyř ukrajinských regionů k Rusku.

Erdogan také podle turecké strany Zelenskému nabídl diplomatickou pomoc stran Záporožské jaderné elektrárny, kterou nyní okupují ruská vojska. Oba prezidenti spolu rovněž hovořili o humanitární pomoci a energetické pomoci Ukrajině, která se potýká s výpadky elektřiny kvůli ruským útokům na její kritickou infrastrukturu.

Kyjev už 316 dnů nehodlá kapitulovat a ukrajinská protiofenzíva od loňského léta osvobodila asi 40 procent území, které ruská vojska uchvátila po vpádu z loňského 24. února. Ukrajina si klade za cíl vytlačit ruská vojska nejen do pozic před začátkem války, ale obnovit územní celistvost Ukrajiny v mezinárodně uznávaných hranicích, tedy včetně Krymu, který Rusko anektovalo na jaře 2014, a té části Donbasu, kterou Rusové posledních osm let ovládali prostřednictvím proruských separatistů.

Kyjev i Moskva před několika dny odmítly možnost příměří po dobu novoročních svátků. Dnes, v předvečer pravoslavných Vánoc, k němu vyzval moskevský patriarcha Kirill, který stojí v čele ruské pravoslavné církve. Navrhl zastavit palbu od pátečního poledne do sobotního poledne, aby se věřící mohli zúčastnit svátečních bohoslužeb. Pravoslavná církev slaví Vánoce 7. ledna podle juliánského kalendáře, bohoslužby se obvykle konají v noci ze 6. na 7. ledna. Návrh Kirilla vyslyšel Putin, který dnes nařídil ruské armádě zastavit palbu na frontové linii na Ukrajině od pátečního poledne do sobotní půlnoci.

Ruská pravoslavná církev, žehnající militarizaci Ruska a vraždění a genocidě Ukrajinců, není žádná autorita, ale propagandista války, a tak její návrh není ničím jiným než součást propagandy a cynická past, zareagoval na patriarchův návrh Mychajlo Podoljak z kanceláře ukrajinského prezidenta.

Putin a Erdogan podle tureckého komuniké hovořili také o energetice a o obilné dohodě, umožňující vývoz ukrajinského obilí z černomořských přístavů. Erdogan ale také Putinovi řekl, že je třeba podniknout konkrétní kroky k vyčištění syrského pohraničí u hranic s Tureckem od kurdských bojovníků, napsala agentura Reuters.

Turecko podobně jako Západ a další země odsoudilo ruskou invazi na Ukrajinu, zároveň se ale snaží udržet dobré vztahy s Moskvou a jako jediná členská země NATO se nepřipojilo k protiruským sankcím. V některých záležitostech působí Ankara jako neutrální prostředník, zaštítila například OSN zprostředkované dohody o vývozu obilí z Ruskem blokovaných ukrajinských přístavů a snažila se také o zajištění mírových rozhovorů.

Ukrajina může v sebeobraně útočit i na ruské území, říká Stoltenberg

22.04.2024 09:07 Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg prohlásil po zasedání Rady NATO-Ukrajina v Bruselu, že…

Írán touží po obnovení jednání o jaderné dohodě

21.04.2024 21:49 Írán je navzdory tomu, že Američané pomáhali Izraeli s obranou při nedávném íránském útoku, v…

Rusové tvrdí, že na Ukrajině dobyli další vesnici

21.04.2024 15:58 Rusko v neděli prostřednictvím ministerstva obrany prohlásilo, že příslušníci jeho armády dobyli…

ISW: Rusko může vystupňovat útoky, než přijde americká pomoc

21.04.2024 12:32 Rusko může při vojenských operacích na Ukrajině zohlednit schválené poskytnutí další pomoci z USA,…

Navalná varovala před nevypočitatelným Putinem. Může prý sáhnout po…

21.04.2024 10:17 Vdova Julija Navalná varovala před „nevypočitatelným“ ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Podle…

Američané mohou chystat další vojenskou pomoc Kyjevu. Sněmovna je pro

20.04.2024 21:00 Spojené státy americké nejspíš poskytnou další vojenskou pomoc Ukrajině, která přes dva roky čelí…

Český europoslanec chce zpřísnit pravidla pro ukrajinský dovoz

20.04.2024 17:32 Europoslanec Martin Hlaváček (za ANO) se už podruhé snaží na půdě Evropského parlamentu dosáhnout…

KLDR opět testovala nové zbraně

20.04.2024 12:24 Severokorejský režim pokračuje v testování svých zbraní. Podle státních médií proběhly testy …

Politici hnutí Hamás zvažují stěhování. Příměří s Izraelem je tak v…

20.04.2024 11:04 Politické křídlo palestinského hnutí Hamás zvažuje přesun z Kataru, napsal americký deník The Wall…

WHO objevila virus ptačí chřipky v mléce

19.04.2024 21:22 Ve velmi vysokých koncentracích byl virový kmen A ptačí chřipky H5N1 detekován v syrovém mléce…

Související:

Nejnovější