EU jedná s africkými zeměmi jedná o investicích a dalších dodávkách vakcín

Prezidenti a premiéři členských zemí Evropské unie dnes v Bruselu se svými kolegy z pěti desítek afrických států zahájili jednání, které má rozšířit jejich spolupráci v době sílícího čínského či ruského vlivu v Africe. EU se chystá nabídnout investice za desítky miliard eur a zavázat se k poskytnutí dalších vakcín proti nemoci covid-19, ale také přesvědčit africké partnery ke kooperaci v boji proti nežádoucí migraci.

Očkování, ilustrační fotografie.

Český premiér Petr Fiala po první části jednání zdůraznil, že africké země jsou pro Česko stále významnějším partnerem.

Lídři evropských a afrických zemí se sešli po téměř pěti letech, v jejichž průběhu bylo z obou stran slyšet volání po lepší spolupráci. Afrika jako kontinent nejohroženější klimatickými změnami a chudobou volá po větších investicích, v nichž Evropa vidí příležitosti pro své firmy.

"Evropa a Afrika sdílejí stejnou vizi. Je jí budoucnost prosperity, stability a rovných příležitostí. Tento summit je skvělou šancí k debatě, jak toho docílit," uvedla na začátku jednání předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová.

Unie na dvoudenním summitu přislíbí Africe balík investic z veřejných i soukromých zdrojů, které by do roku 2027 měly dosáhnout 150 miliard eur (3,6 bilionu korun). Jde o polovinu celkové částky v rámci loni schválené celosvětové investiční strategie, která má být protiváhou čínské iniciativy Nová hedvábná stezka. Nejde o nové peníze, ale o zdroje vyhrazené v unijních fondech, které mají vyvolat soukromé investice.

Šéfové států po slavnostním zahájení zasedli k tématickým kulatým stolům, kde se věnovali například možnostem podpory udržitelné ekonomiky, budování nové infrastruktury či zlepšování bezpečnosti v afrických zemích.

"Vytváření perspektivy pro mladou generaci, rozvoj soukromého podnikání v Africe, to jsou věci, které znamenají také účinná opatření proti nelegální migraci,“ popsal český premiér Petr Fiala snahu mnoha evropských zemí vytvořit prostřednictvím investic v afrických zemích lepší podmínky k životu pro lidi, kteří mnohdy míří do Evropy.

Fiala zdůraznil, že africké státy jsou pro Česko čím dál důležitějšími partnery. "Narůstají zkušenosti českých firem s projekty v Africe, český export se za posledních deset let zdvojnásobil a tomu musí odpovídat i naše politické kroky," řekl novinářům premiér.

Afrika se potýká s nedostatkem vakcín proti covidu-19 a státy EU plánují na summitu přislíbit další pomoc a do poloviny roku dodat celkem 450 milionů dávek, z nichž třetinu již poskytly. Někteří afričtí lídři ale tlačí na vyšší dodávky, neboť na kontinentu je naočkováno jen něco málo přes desetinu populace.

Někteří afričtí vůdci se proto dnes nechali slyšet, že budou usilovat o dočasné zrušení patentů na výrobu vakcín, které by umožnilo rychleji rozjet jejich produkci přímo na kontinentu. "Potřebujeme zajistit jejich zrušení, abychom si mohli vyrábět vlastní vakcíny, to je pro nás velmi důležité," prohlásil jihoafrický prezident Cyril Ramaphosa, který dal najevo nespokojenost se stávajícím návrhem EU. Unie odmítá plán na omezení patentů podpořit, neboť by podle ní situaci neřešilo.

Začátek summitu předznamenalo rozhodnutí francouzského prezidenta Emmanuela Macrona stáhnout vojáky z mise Takuba v Mali. Tato západoafrická země, jejíž přechodná vojenská vláda umožňuje působení ruských žoldnéřů z takzvané Wagnerovy (v ruském přepisu Vagnerovy) skupiny, v Bruselu svého zástupce nemá.

Na odpolední jednání navázala pracovní večeře lídrů, v pátek by mělo po druhé sérii kulatých stolů summit zakončit přijetí společného prohlášení.

Ruské ztráty na Ukrajině vyčíslila BBC. Padly desítky tisíc vojáků

18.04.2024 10:43 Během konfliktu na Ukrajině zahynulo už přes 50.000 příslušníků ruské armády. Uvedla to ve středu…

Rusko se Krymu ani Donbasu nevzdá, prohlásil Fico

17.04.2024 13:22 Slovenský premiér Robert Fico prohlásil, že Rusko nikdy nevrátí Ukrajině anektovaný poloostrov Krym…

Došly nám rakety, přiznává Zelenskyj po zásahu elektrárny pro Kyjev

16.04.2024 15:15 Rusko dokázalo zničit důležitou elektrárnu dodávající elektrickou energii do Kyjeva, protože…

Opozice jde po Netanjahuovi. S pomocí Gance chce sesadit jeho vládu

16.04.2024 11:01 Lídr izraelské opozice Jair Lapid vyzval ministry vlády národní jednoty Bennyho Gance a Gadiho…

Izrael by dnes mohl přikročit k odvetě za íránský útok

15.04.2024 19:34 Izraelská reakce na víkendový íránský útok může přijít už dnes, napsal americký deník Wall Street…

Zelenskyj si kvůli sílícím ruským útokům stěžuje na obcházení sankcí

15.04.2024 10:48 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli vyzval Západ, aby učinil další kroky proti…

Medvěd na Slovensku dnes zranil dva turisty

14.04.2024 20:01 Dnes došlo ve středoslovenském pohoří Poľana k incidentu, kdy medvěd zranil dva turisty. Na místě…

Írán: Noční útok dosáhl všech svých cílů

14.04.2024 13:39 Náčelník štábu íránských ozbrojených sil Mohammad Bagheri dnes uvedl, že noční útok "dosáhl všech…

Netanjahu oznámil, že jeho zemi se podařilo odrazit íránský útok

14.04.2024 11:37 Izraelský premiér Benjamin Netanjahu oznámil, že jeho zemi se podařilo odrazit íránský útok. IDF…

Írán provedl odvetný útok na Izrael, vypustil desítky bezpilotních dronů a…

14.04.2024 08:45 Televizní vysílání v sobotu večer ukázalo, že Íránské Revoluční gardy provedly odvetný útok na…

Související:

Nejnovější