EU poskytne Ukrajině vzhledem ke zhoršující se humanitární situaci dalších 205 milionů eur

Evropská unie poskytne Ukrajině dalších 205 milionů eur (pět miliard korun) vzhledem ke zhoršující se humanitární situaci. Dnes to během návštěvy této země čelící už více než tři měsíce ruské agresi oznámil eurokomisař pro krizové řízení Janez Lenarčič.

Evropský parlament

Díky těmto prostředkům zajistí naši humanitární partneři potraviny, vodu, lékařské vybavení či nouzové ubytování, řekl Lenarčič. Dodal, že sedmadvacítka spolupracuje s ukrajinskými úřady, aby pomoc odpovídala měnícím se potřebám na místě.

Evropská komise v tiskové zprávě uvádí, že Evropská unie od začátku ruské invaze na Ukrajinu vyčlenila na pomoc 700 milionů eur, z této částky je 13 milionů eur určených sousednímu Moldavsku. Kromě této celounijní podpory posílají pomoc Ukrajincům i jednotlivé členské země sedmadvacítky - jde například o sady první pomoci, potraviny, ochranné oblečení, hasičské vozy nebo mobilní nemocnice.

Na Slovensku, v Rumunsku a v Polsku byla zřízena logistická centra pro rychlejší rozdělování pomoci. Více než 500 lidí z Ukrajiny a Moldavska, kteří potřebovali dlouhodobou nebo akutní lékařskou péči, ji dostalo v nemocnicích v zemích Evropské unie.

Podle OSN potřebuje humanitární pomoc 15,7 milionu obyvatel Ukrajiny, kde před propuknutím války žilo na 44 milionů lidí. V důsledku války muselo své domovy opustit více než 14 milionů osob, z nich skoro sedm milionů uprchlo do sousedních zemí. V současnosti přebývá skoro 13 milionů lidí v oblastech bojů, odkud odejít nechtějí nebo nemohou.

Podle dnes zveřejněných dat ministerstva vnitra byla v Česku udělena dočasná ochrana 368 551 lidem z Ukrajiny, ve středu jich přibylo 1008. Cizinecké policii se přihlásilo téměř 289 tisíc osob, dalších 1968 jen za včerejšek. 

Poválečná obnova Ukrajiny je náš zájem i morální povinnost, řekla šéfka EK

Poválečná obnova Ukrajiny je v našem zájmu a je to i naše morální povinnost. Při zahájení festivalu zaměřeném na inovativní stavitelství a udržitelnou architekturu to dnes v Římě řekla šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová. Podle předsedkyně komise ale musí Evropa hledět na to, aby i v krizových podmínkách při investicích do rekonstrukce Ukrajiny dbala také na ekologické aspekty.

Festival New European Bauhaus (Nový evropský Bauhaus) odkazuje na významnou umělecko-průmyslovou školu Bauhaus, která začátkem 20. století znamenala převrat pro moderní architekturu, umění a design.

Von der Leyenová řekla, že akce je i příležitostí pro Ukrajinu, která se bude dlouho vzpamatovávat z válečných škod napáchaných ruskou armádou. Na programu dnes byla například debata, do níž se zapojil starosta zničeného Mariupolu a ukrajinští architekti. "Obnovíme Ukrajinu. Není to jen v našem zájmu. Jde i o morální povinnost... A když už se do toho pustíme, pak bychom to měli udělat správně," řekla šéfka unijní exekutivy v muzeu moderního umění Maxxi.

Na pódiu vedle předsedkyně komise seděl například čerstvý držitel architektonické Pritzkerovy ceny Diébédo Francis Kéré, který u svých staveb často používá udržitelné způsoby stavění a přírodní materiály. Porota jej ocenila za tvorbu, která se vyznačuje skromností, odvahou, adaptací na přírodní podmínky i ekologickými inovacemi.

Německá policie šetří napadení europoslance, který vylepoval plakáty

04.05.2024 21:37 Německého europoslance Matthiase Eckeho (SPD) v pátek napadla a vážně zranila skupina útočníků při…

Polsko si stěžuje na ruské kybernetické útoky

04.05.2024 18:02 Polsko v sobotu odsoudilo kybernetické útoky ruské skupiny APT28 a uvedlo, že se rovněž stalo…

Rusko má ukrajinského prezidenta Zelenského na seznamu hledaných osob

04.05.2024 15:59 Rusko vydalo zatykač na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, informovala v sobotu ruská…

Američané si nadále nepřejí izraelský postup do Rafáhu

04.05.2024 10:15 Washington nadále odrazuje Izrael od útoku na Rafáh na jihu Pásma Gazy. Podle amerického ministra…

Izrael chce najít nové zahraniční dodavatele, zvažuje i Česko

03.05.2024 21:50 Izrael se po rozhodnutí turecké vlády o zastavení vzájemného obchodu chystá najít nové zahraniční…

Izrael dává Hamásu týden na přijetí dohody o příměří

03.05.2024 19:49 Izrael dává palestinskému radikálnímu hnutí Hamás týden na přijetí dohody o příměří a propuštění…

Rusko tajně dodává ropu do KLDR, upozornili Američané

03.05.2024 09:26 Rusko tajně dodává rafinovanou ropu do Severní Koreje v množství, které pravděpodobně přesahuje…

NATO znepokojuje ruská hybridní válka. Cílem je i Česko

02.05.2024 21:43 NATO je znepokojeno nedávnými škodlivými aktivitami, které Rusko v rámci hybridní války provádí na…

Kuleba řekl. kdy půjde Rusko zapojit do mírových rozhovorů

02.05.2024 19:36 Šéf ukrajinské diplomacie Dmytro Kuleba se domnívá, že Rusko bude možné zapojit do mírových jednání…

Američané viní Rusko z používání chemických zbraní na Ukrajině

02.05.2024 09:11 Spojené státy obvinily Rusko z použití chemické zbraně proti ukrajinským silám v rozporu s…

Související:

Nejnovější