EU se shoduje na rychlém rozšíření sankcí proti Bělorusku

Státy Evropské unie se shodují na rychlém přijetí dalších sankcí proti běloruskému režimu kvůli vyhrocení migrační krize na běloruských hranicích s Polskem a pobaltskými zeměmi. Velvyslanci unijních států dnes podpořili balíček postihů reagujících na "hybridní útok", jehož se podle nich dopouští autoritářský vládce Alexandr Lukašenko svážením migrantů k hranicím.

Evropská unie, ilustrační fotografie.

Běloruské aktivity odsoudili jako nehumánní a nelegální také velvyslanci zemí Severoatlantické aliance. Lukašenko odmítá, že by se zneužíváním migrantů snažil destabilizovat EU.

Polské hranice se v posledních dnech pokoušejí překročit tisíce lidí ze třetích zemí, kvůli nimž vyslala Varšava do akce armádu. Humanitární organizace upozorňují na zoufalou situaci lidí dlouhodobě pobývajících v bídných podmínkách zhoršených mrazivými teplotami. Polský premiér Mateusz Morawiecki mluví o problému celé EU. Sedmadvacítka chce na Lukašenka vyvinout tlak právě prostřednictvím dalších sankcí.

Velvyslanci EU dnes podle diplomatického zdroje ČTK podpořili balíček, který počítá i s postihy vůči letecké společnosti Belavia dopravující migranty do Běloruska. Sankce by již v pondělí mohli schválit unijní ministři zahraničí. Jejich podobu však ještě budou upřesňovat zástupci unijních zemí. Zvláště Irsko bylo dosud proti tomu, aby EU zrušila s Belavií stávající kontrakty na pronájem letadel od unijních firem, které sídlí zejména v Irsku. Jednat se tak bude mimo jiné o tom, zda zakázat jen uzavírání nových smluv nebo zrušit i ty dosavadní. Sankce by také měly zasáhnout zhruba tři desítky běloruských činitelů. Unie již dosud potrestala přes 160 představitelů režimu a 16 institucí či firem.

Polský zástupce dnes podle zdroje agentury Reuters prezentoval napjatou situaci také velvyslancům zemí NATO. "Spojenci dali jasně najevo, že za krizi nese odpovědnost Bělorusko a že Lukašenkovo využívání migrantů jako hybridní taktiky je nehumánní, nepřijatelné a nelegální," citovala agentura diplomata přítomného jednání. Členské země NATO se chystají v nejbližších dnech na situaci reagovat společným prohlášením.

Napjatou situací se dnes zabývali také europoslanci, kteří o možných řešeních debatovali se šéfem unijní diplomacie Josepem Borrellem. Ten zdůraznil, že vedle tlaku na samotného Lukašenka se EU pokouší přesvědčit země, z nichž běloruský vládce láká lidi slibem snadné cesty na západ Evropy, aby s ním nespolupracovaly.

"Snažíme se diplomatickou cestou země původu a tranzitu upozornit, co se děje, a žádáme je o spolupráci, abychom zastavili tento proud," řekl poslancům Borrell. EU se podle něj v létě podařilo přesvědčit o spolupráci Irák, ale i z této země již opět putují lidé do Běloruska, stejně jako ze Sýrie, Afghánistánu, ale i z Libanonu či Spojených arabských emirátů. Unijní představitelé se podle Borrella v nejbližších dnech do některých těchto států vydají k dalšímu jednání.

Europoslanci vyzývali unijní státy, aby se kromě reakce na Lukašenkovo počínání věnovali i pomoci samotným migrantům. Polsko přitom stále odmítá nabízenou spolupráci unijní pohraniční agentury Frontex, která by mohla pomoci s prověřováním uchazečů o azyl. Varšava naproti tomu žádá unijní peníze na stavbu hraničních bariér. V této otázce jsou však členské země nadále rozdělené.

Ukrajina v noci na pátek čelila masivnímu vzdušnému útoku

29.03.2024 12:25 Ukrajina v noci na pátek čelila masivnímu vzdušnému útoku, při kterém protivzdušná obrana…

Rusové se nepouštějí ukrajinské stopy. Nesmyslná propaganda, reagují…

28.03.2024 21:55 Rusové ve čtvrtek prohlásili, že pachatelé teroristického útoku v koncertní síni Crocus City Hall u…

OSN mluví o globální tragédii s jídlem. Lidstvo plýtvá potravinami

28.03.2024 11:27 V roce 2022 skončila každý den ve světových domácnostech miliarda porcí jídla v odpadkovém koši,…

Rusko na Česko nezaútočií, prohlásil Putin před piloty

28.03.2024 09:14 Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou…

Vláda schválila další příspěvek na dodávky munice Ukrajině

27.03.2024 20:02 Prezenční studenti v doktorském studijním programu na vysoké škole by měli mít zákonem garantovaný…

Rusové nestojí o pomoc s vyšetřováním teroru u Moskvy

27.03.2024 15:24 Rusko nepotřebuje pomoc Západu při vyšetřování útoku v koncertním sále Crocus City Hall u Moskvy.…

Na Slovensku zastřelili medvěda, který se vydal do města

27.03.2024 13:09 Třicetitisícové slovenské okresní město Liptovský Mikuláš si může oddechnout. Ministr životního…

NATO uvažuje o sestřelování ruských raket nad svým územím

27.03.2024 10:45 NATO zvažuje možnost, že by sestřelovalo ruské rakety, které se přiblíží k hranicím…

Zelenskyj vyměnil šéfa RNBO Danilova

26.03.2024 21:50 Ředitele ukrajinské Rady národní bezpečnosti a obrany (RNBO) Olexije Danilova byl odvolán z funkce…

Moskevský soud prodloužil vazbu pro novináře Gershkoviche

26.03.2024 18:18 Déle než rok stráví ve vazbě v Rusku americký novinář Evan Gershkovich. Moskevský městský soud mu v…

Související:

Nejnovější