Eurostat: Ekonomika EU rostla ve třetím čtvrtletí proti odhadům rychleji

Ekonomika Evropské unie ve třetím čtvrtletí vzrostla podle sezonně přepočtených údajů o 0,4 procenta. Ve své konečné zprávě to dnes uvedl statistický úřad Eurostat. O dvě desetiny bodu tak zvýšil dříve uváděnou hodnotu růstu hrubého domácího produktu (HDP) sedmadvacítky unijních zemí. Tempo růstu zpomalilo proti 0,7 procenta ze druhého kvartálu.

EU (Evropská Unie)

Česká ekonomika podle konečné zprávy o 0,2 procenta klesla, zatímco v polovině listopadu úřad uváděl pokles o 0,4 procenta.

Hospodářský růst 19 zemí používajících euro zpomalil proti předchozím třem měsícům o pět desetin procentního bodu na 0,3 procenta. Meziročně růst HDP v eurozóně zvolnil na 2,3 ze 4,2 procenta ve druhém čtvrtletí, růst za celou EU se pak snížil na 2,5 ze 4,3 procenta.

Z členských zemí vzrostl HDP ve třetím kvartálu mezičtvrtletně nejvýrazněji v Irsku, a to o 2,3 procenta. Za ním následovaly Rumunsko, Kypr a Malta (shodně 1,3 procenta). Největší pokles zaznamenalo Estonsko (-1,8 procenta), Lotyšsko (-1,7 procenta) a Slovinsko (-1,4 procenta). Celkem ekonomika rostla v 18 zemích, hospodářský pokles registrovalo devět států EU.

Související:

Nejnovější