Eurovolby v Česku začaly. Lidé pošlou do Bruselu 21 politiků

Úderem druhé hodiny odpolední se otevřely volební místnosti, v nichž Češi rozhodují o svých zástupcích v Evropském parlamentu na příštích pět let. Na výběr mají ze 30 stran, hnutí a jejich koalic. Podle průzkumů mají největší šanci na úspěch strany zastoupené ve Sněmovně. Volební místnosti se uzavřou dnes ve 22:00 a otevřou se opět zítra ráno, výsledky se ale lidé zítra nedozví.

Volby, ilustrační fotografie.

Hlasování odstartovalo ve zhruba 14 800 volebních místnostech po celé zemi, které budou dnes otevřeny do 22:00 a zítra od 08:00 do 14:00. Výsledky voleb budou zveřejněny až v neděli před půlnocí, po uzavření posledních volebních místností v EU.

Lidé mohou vybírat z celkem 674 kandidátů, ale zvoleno bude jen 21 z nich. Mandáty obhajují strany ANO, ODS, Piráti, SPD, KDU-ČSL, TOP 09 a KSČM.

K volbám může dorazit plnoletý český nebo evropský občan, který je na území Česka registrován k přechodnému nebo trvalému pobytu alespoň 45 dní před volbami. V evropských volbách v Česku ale neexistuje možnost volby ze zahraničí.

K volbám si každý volič musí donést platný doklad totožnosti, tedy buď občanský průkaz nebo cestovní pas. Hlasovací lístky by měly dojít každému do schránky nejpozději tento týden, lze o ně ale zažádat i přímo v místě voleb u volební komise. Lístek příslušné strany se vloží do obálky, kterou volič obdrží na místě od volební komise, a vhodí do urny.

Ze závažných (zejména zdravotních) důvodů lze žádat o možnost hlasovat do přenosné volební schránky. Je možné tak učinit ústně i telefonicky. Rovněž můžeme požádat jiného voliče o asistenci při hlasování ve volební místnosti. Nikoho však nelze zmocnit k tomu, aby volil za voliče.

Češi si volí 21 poslanců s tím, že mohou používat preferenční hlasy (tzv. kroužkování). Česko používá preferenční hlasování, které umožňuje voličům možnost dávat preferenční hlasy v rámci seznamu stran, které si zvolí. Kandidáti, kteří dostanou většinu preferencí, budou s větší pravděpodobností zvoleni.

Preferenční hlasy volič udělí zakroužkováním pořadového čísla kandidáta na volebním lístku. Každý volič má v eurovolbách k dispozici 2 preferenční hlasy. Při zakroužkování více kandidátů se preference nezapočítají.

Ve většině zemí EU se ale bude volit až v neděli. Výjimku tvoří Irsko, Itálie, Slovensko, Malta, Nizozemsko a Lotyšsko. Česká republika je společně s Itálií jedinou zemí, kde se volby odehrají ve dvou dnech. Výsledky voleb se tak dozví Češi až v neděli pozdě večer.

Sčítání začne ve 23:15 poté, co se uzavřou volební místnosti v Itálii. Všude v Evropské unii se musí sčítat ve stejnou dobu. První výsledky budou známé několik minut po uzavření volebních místností díky exit polls. Ty ale nemusí být stoprocentně přesné a nedokážou s naprostou přesností určit vítěze voleb.

Letošní volby do Evropského parlamentu se konají ve stínu bezpečnostních hrozeb, ekonomické nejistoty a vzestupu extremistických a populistických stran. Roste inflace, panuje nedostatek pracovních sil a Evropě se navíc nedostává dostatečných dodávek energie.

Většina členských států v současné době vykazuje rozpočtové deficity při rostoucím veřejném dluhu. Zároveň Evropská unie potřebuje zvýšit své výdaje na bezpečnost, která se ocitla v ohrožení po ruské invazi proti Ukrajině z února 2022.

Národní politické strany k volbám do Evropského parlamentu sice vypisují své vlastní kandidátní listiny pro jednu konkrétní zemi, v evropské instituci už ale poslanci nejsou organizováni podle státní, ale politické příslušnosti. V Evropském parlamentu tak existují politické strany a frakce.

Frakce v Evropském parlamentu je skupina europoslanců, kteří se sdružují na základě podobných politických názorů a ideologií. Tyto frakce jsou tvořeny členy různých národních stran, které mohou být součástí evropských politických stran. Frakce mají důležitou roli při organizaci práce parlamentu, včetně rozdělování funkcí a času pro řečníky, koordinace politických strategií a stanovování parlamentního programu.

Členy jsou jednotliví poslanci Evropského parlamentu, kteří se k frakci připojí na základě svých politických názorů a ideologií. Tito poslanci mohou pocházet z různých národních stran, které jsou členy stejné evropské politické strany, nebo mohou být nezávislí. Jejich vliv je omezen na práci a rozhodování v rámci Evropského parlamentu. Frakce se soustředí na ovlivňování legislativního procesu a politických rozhodnutí přímo v parlamentu.

Vláda schválila novelu zákona, která zakazuje prodej pyrotechniky na…

24.07.2024 21:46 Vláda schválila novelu zákona, která zakazuje prodej pyrotechniky na tržištích, ve stáncích a v…

V Česku rapidně přibylo lidí se žloutenkou

24.07.2024 15:41 V loňském roce se v Česku zdvojnásobil počet případů hepatitidy typu C a E, přičemž žloutenkou typu…

Prezident Pavel se nečekaně zúčastnil zasedání vlády

24.07.2024 13:09 Prezident Petr Pavel se dnes zúčastnil zasedání vlády, kde se jednalo o zprávě týkající se…

V Dukovanech postaví dva nové bloky jihokorejská firma

17.07.2024 15:41 Dva nové bloky jaderné elektrárny v Dukovanech postaví korejská společnost Korea Hydro & Nuclear…

Českem se prohnaly silné bouřky. Voda zatopila D1, na Slovensku se na…

12.07.2024 22:09 Česko dnes odpoledne a večer zasáhly silné bouřky s prudkými srážkami, silným větrem a kroupami.…

Opozice neuspěla. Sněmovna růst poplatků za televizi a rozhlas nezamítla

12.07.2024 16:37 Opoziční hnutí ANO a SPD dnes neuspěla ve Sněmovně se snahou zamítnout vládní návrh na zvýšení…

Babiš ve Sněmovně ostře kritizoval návrh zvýšení televizních poplatků

11.07.2024 10:57 Vládní návrh na zvýšení televizních a rozhlasových poplatků dnes ve Sněmovně znovu kritizoval…

Pavel potvrdil, že lídři se shodnou na znění deklarace summitu NATO

10.07.2024 21:43 Podle prezidenta Petra Pavla, který zastupuje Česko ve Washingtonu, panuje jednomyslná shoda na…

Lednové zvýšení důchodů bude o stovky korun, potvrdil Jurečka

10.07.2024 14:32 Důchody se od ledna 2025 zvýší v průměru o 356 korun. Průměrný starobní důchod bude po řádné…

Volby by v květnu vyhrálo ANO. Babišovo hnutí má podporu třetiny voličů

10.07.2024 11:20 Sněmovní volby by v květnu vyhrálo opoziční hnutí ANO, které by volila třetina voličů. Poslance by…

Související:

Nejnovější