Eurovolby v Česku začaly. Lidé pošlou do Bruselu 21 politiků

Úderem druhé hodiny odpolední se otevřely volební místnosti, v nichž Češi rozhodují o svých zástupcích v Evropském parlamentu na příštích pět let. Na výběr mají ze 30 stran, hnutí a jejich koalic. Podle průzkumů mají největší šanci na úspěch strany zastoupené ve Sněmovně. Volební místnosti se uzavřou dnes ve 22:00 a otevřou se opět zítra ráno, výsledky se ale lidé zítra nedozví.

Volby, ilustrační fotografie.

Hlasování odstartovalo ve zhruba 14 800 volebních místnostech po celé zemi, které budou dnes otevřeny do 22:00 a zítra od 08:00 do 14:00. Výsledky voleb budou zveřejněny až v neděli před půlnocí, po uzavření posledních volebních místností v EU.

Lidé mohou vybírat z celkem 674 kandidátů, ale zvoleno bude jen 21 z nich. Mandáty obhajují strany ANO, ODS, Piráti, SPD, KDU-ČSL, TOP 09 a KSČM.

K volbám může dorazit plnoletý český nebo evropský občan, který je na území Česka registrován k přechodnému nebo trvalému pobytu alespoň 45 dní před volbami. V evropských volbách v Česku ale neexistuje možnost volby ze zahraničí.

K volbám si každý volič musí donést platný doklad totožnosti, tedy buď občanský průkaz nebo cestovní pas. Hlasovací lístky by měly dojít každému do schránky nejpozději tento týden, lze o ně ale zažádat i přímo v místě voleb u volební komise. Lístek příslušné strany se vloží do obálky, kterou volič obdrží na místě od volební komise, a vhodí do urny.

Ze závažných (zejména zdravotních) důvodů lze žádat o možnost hlasovat do přenosné volební schránky. Je možné tak učinit ústně i telefonicky. Rovněž můžeme požádat jiného voliče o asistenci při hlasování ve volební místnosti. Nikoho však nelze zmocnit k tomu, aby volil za voliče.

Češi si volí 21 poslanců s tím, že mohou používat preferenční hlasy (tzv. kroužkování). Česko používá preferenční hlasování, které umožňuje voličům možnost dávat preferenční hlasy v rámci seznamu stran, které si zvolí. Kandidáti, kteří dostanou většinu preferencí, budou s větší pravděpodobností zvoleni.

Preferenční hlasy volič udělí zakroužkováním pořadového čísla kandidáta na volebním lístku. Každý volič má v eurovolbách k dispozici 2 preferenční hlasy. Při zakroužkování více kandidátů se preference nezapočítají.

Ve většině zemí EU se ale bude volit až v neděli. Výjimku tvoří Irsko, Itálie, Slovensko, Malta, Nizozemsko a Lotyšsko. Česká republika je společně s Itálií jedinou zemí, kde se volby odehrají ve dvou dnech. Výsledky voleb se tak dozví Češi až v neděli pozdě večer.

Sčítání začne ve 23:15 poté, co se uzavřou volební místnosti v Itálii. Všude v Evropské unii se musí sčítat ve stejnou dobu. První výsledky budou známé několik minut po uzavření volebních místností díky exit polls. Ty ale nemusí být stoprocentně přesné a nedokážou s naprostou přesností určit vítěze voleb.

Letošní volby do Evropského parlamentu se konají ve stínu bezpečnostních hrozeb, ekonomické nejistoty a vzestupu extremistických a populistických stran. Roste inflace, panuje nedostatek pracovních sil a Evropě se navíc nedostává dostatečných dodávek energie.

Většina členských států v současné době vykazuje rozpočtové deficity při rostoucím veřejném dluhu. Zároveň Evropská unie potřebuje zvýšit své výdaje na bezpečnost, která se ocitla v ohrožení po ruské invazi proti Ukrajině z února 2022.

Národní politické strany k volbám do Evropského parlamentu sice vypisují své vlastní kandidátní listiny pro jednu konkrétní zemi, v evropské instituci už ale poslanci nejsou organizováni podle státní, ale politické příslušnosti. V Evropském parlamentu tak existují politické strany a frakce.

Frakce v Evropském parlamentu je skupina europoslanců, kteří se sdružují na základě podobných politických názorů a ideologií. Tyto frakce jsou tvořeny členy různých národních stran, které mohou být součástí evropských politických stran. Frakce mají důležitou roli při organizaci práce parlamentu, včetně rozdělování funkcí a času pro řečníky, koordinace politických strategií a stanovování parlamentního programu.

Členy jsou jednotliví poslanci Evropského parlamentu, kteří se k frakci připojí na základě svých politických názorů a ideologií. Tito poslanci mohou pocházet z různých národních stran, které jsou členy stejné evropské politické strany, nebo mohou být nezávislí. Jejich vliv je omezen na práci a rozhodování v rámci Evropského parlamentu. Frakce se soustředí na ovlivňování legislativního procesu a politických rozhodnutí přímo v parlamentu.

Korespondeční volba pro Čechy žijící v zahraničí prošla Sněmovnou

21.06.2024 15:49 Češi žijící v zahraničí pravděpodobně budou moci v příštích řádných volbách do Poslanecké sněmovny…

ANO v evropské politice odchází z Renew i ALDE

21.06.2024 11:57 Hnutí ANO opustí liberální frakci Renew Europe v Evropském parlamentu (EP) a také Alianci liberálů…

Policie připustila chyby při zásahu během střelby na FF UK

20.06.2024 14:01 Policisté ve čtvrtek uvedli, že se chtějí poučit z chyb během zásahu při prosincovém útoku na…

Feri podal ve své kauze dovolání k Nejvyššímu soudu

19.06.2024 18:42 Exposlanec Dominik Feri, který si odpykává tříletý trest odnětí svobody za znásilnění dvou dívek a…

Univerzita si bude stěžovat na odložení případu střelby na FF UK

17.06.2024 18:29 Univerzita Karlova (UK) v pondělí podá stížnost proti policejnímu usnesení o odložení případu…

Jeden mrtvý po explozi munice ve vojenském prostoru Libavá

17.06.2024 16:08 Ve vojenském prostoru Libavá nedaleko Olomouce došlo dopoledne během plánovaného výcviku…

V Jičíně došlo k nehodě při závodech, pět lidí se zranilo

15.06.2024 21:32 Záchranáři zasahovali v sobotu dopoledne u nehody při motocyklových závodech v Jičíně. Událost si…

Střelec z Filozofické fakulty UK se chtěl pomstít, vyplývá z vyšetřování

12.06.2024 13:01 Muž, který loni v prosinci střílel na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze a také dříve v…

Cizinec podezřelý z terorismu měl říct, že si ho najali za peníze

12.06.2024 11:35 Jihoameričan, který je v souvislosti se žhářským útokem na autobusy pražské MHD podezřelý z…

Fiala potvrdil, že Jihoameričan se v Praze pokusil zapálit autobusy. Hrozí…

10.06.2024 17:40 Jihoameričan, jehož v uplynulých dnech zadrželi policisté, se pokusil o žhářský útok na autobusy…

Související:

Nejnovější