Evropská komise snížila odhad letošního růstu české ekonomiky

České hospodářství po loňském rekordním propadu letos opět vzroste, tempo oživení ale bude pomalejší, než se dosud čekalo. Ve své ekonomické prognóze to dnes uvedla Evropské komise (EK), podle níž letos hrubý domácí produkt (HDP) České republiky vzroste o tři procenta. V předchozí prognóze v létě komise počítala s růstem 3,9 procenta.

Ilustrační foto

Na příští rok EK předpověď upravila pouze mírně. Místo původních 4,5 procenta nyní očekává růst o desetinu bodu slabší.

Vliv na zhoršení odhadu může mít podle komise zejména pokračující nedostatek některých surovin a důležitých materiálů. Ten se může projevit na produkci a exportu automobilového průmyslu, který má pro české hospodářství klíčový význam.

"Oživování světové ekonomiky v druhé polovině letošního roku bylo stále citelně ovlivněno narušenými odběratelskými vztahy a nedostatkem materiálů. Tyto problémy sice mírně ustupují, budou však patrně přetrvávat i v první polovině příštího roku. K tomu se přidává energetická krize, která nepříznivě dopadne jak na řadu firem, tak spotřebu domácností," uvedl hlavní ekonom České bankovní asociace Jakub Seidler.

Pro hospodářský výkon v příštím roce tak bude podle hlavního ekonoma společnosti Generali Investments CEE Radomíra Jáče důležité, nakolik se podaří vyřešit problémy v dodávkách potřebných komponent v průmyslu a zejména v odvětví výroby motorových vozidel. "To platí jak pro českou ekonomiku, tak pro řadu dalších evropských zemí," uvedl.

Růst české ekonomiky podle Evropské komise potáhne především spotřeba domácností, která zůstane vysoká i díky pokračující stabilní situaci na trhu práce. Nezaměstnanost v Česku podle prognózy komise letos zůstane s hodnotou 2,7 procenta jednou z nejnižších v celé EU. Naproti tomu inflace převýší unijní průměr a podle komise letos dosáhne 3,3 procenta. Zejména kvůli očekávanému dalšímu růstu cen energií na začátku příštího roku EK očekává, že inflace v Česku mírně vzroste i příští rok, kdy dosáhne 3,4 procenta. Pak by ceny měly začít klesat.

České ministerstvo financí ve své nové prognóze tento týden zhoršilo odhad vývoje ekonomiky na letošní i příští rok. Letos očekává růst HDP o 2,5 procenta a příští rok o 4,1 procenta. Česká národní banka (ČNB) v nové prognóze z minulého týdne odhad vývoje ekonomiky na letošní i příští rok také zhoršila. Letos čeká růst o 1,9 procenta a příští rok o 3,5 procenta.

Související:

Nejnovější