Evropští politici odsoudili násilí páchané v Buči, označují ho za genocidu

Nález těl stovek mrtvých civilistů u ukrajinského města Buča u Kyjeva, odkud se stáhla ruská vojska, vyvolal vlnu reakcí evropských politiků. Podle francouzského prezidenta Emmanuela Macrona je prakticky jasné, že u Buči byly spáchány válečné zločiny, prezident proto vyzval k přijetí dalších protiruských sankcí.

Josep Borrell

Polský premiér Mateusz Morawiecki je přesvědčen, že dochází ke "genocidě" a navrhl ustavení mezinárodní vyšetřovací komise. K potrestání válečných zločinů a genocidy vyzval i španělský premiér Pedro Sánchez. O názorech evropských politiků informovala agentura AFP.

"Záběry z osvobozené Buči jsou nesnesitelné. V ulicích leží stovky zbaběle zavražděných civilistů. (...) Vedení Ruska se musí z těchto zločinů zodpovídat," napsal na twitteru Macron. Informace z Buči nejsou nezávisle potvrzené, ukrajinské úřady hovoří o 410 civilních obětech.

"Existují jasné důkazy o válečných zločinech" a "je v podstatě prokázáno, že to byla ruská armáda," řekl dnes ráno Macron ve vysílání radia France Inter. "Mezinárodnímu právu musí být učiněno zadost. Ti, kdo jsou za tyto zločiny zodpovědní, musí být pohnáni k odpovědnosti, protože bez spravedlnosti nebude mír," dodal.

Evropská unie by podle Macrona měla uvalit na Rusko další sankce, měly by zahrnovat ropu a uhlí. V jeho výčtu ovšem chybí ruský plyn, na kterém je velká část Evropy závislá, poznamenává BBC.

"Tyto krvavé masakry spáchané Rusy, ruskými vojáky, si zaslouží, aby byly pojmenovány pravým jménem. Je to genocida a musí být souzena," řekl novinářům Morawiecki. Varšava proto podle něj navrhuje zřídit mezinárodní komisi, která by tento zločin vyšetřila.

Morawiecki se vyjádřil ke společným unijním sankcím, které podle něj neblokuje Maďarsko, ale Německo. V Maďarsku se v neděli konaly parlamentní volby, které podle předběžných výsledků opět vyhrál dosavadní premiér Viktor Orbán, nyní často kritizovaný za vstřícný postoj ke Kremlu. Orbán sice zakázal převoz zbraní pro Ukrajinu přes své území, podle Morawieckého ale podporuje společné unijní sankce proti Rusku.

"Uděláme vše pro to, aby ti, kdo se dopustili těchto válečných zločinů, nezůstali nepotrestáni a dostali se před soud, v tomto případě před Mezinárodní trestní soud, aby se zodpovídali z těchto údajných případů zločinů proti lidskosti, válečných zločinů a - proč to neříci - také genocidy," řekl španělský ministerský předseda Sánchez na ekonomickém fóru. Ruského prezidenta Vladimira Putina obvinil z "neoprávněné agrese". Putin podle Sáncheze "opět přivedl válku na práh Evropské unie".

Sánchez a Morawiecki jsou první evropští lídři, kteří použili pro dění na Ukrajině výraz genocida, poznamenává AFP.

K přijetí přísnějších sankcí dnes na své cestě do Polska vyzvala i britská ministryně zahraničí Liz Trussová. "(Ruský prezident Vladimir) Putin zatím neukázal, že to s diplomacií myslí vážně," uvedla Trussová.

Evropská unie důrazně odsoudila "zvěrstva spáchaná ruskými ozbrojenými silami v řadě okupovaných ukrajinských měst, která byla nyní osvobozena". Rusko je podle EU zodpovědné za válečné zločiny a porušování práv na území, která byla pod kontrolou jeho sil, a musí se za tyto činy zodpovídat. "Prezident Putin musí tuto válku okamžitě a bezpodmínečně zastavit," končí prohlášení vydané jménem šéfa unijní diplomacie Josepa Borrella.

Ukrajinci objevili v Kyjevské oblasti nejméně 400 zabitých civilistů, uvedla CNN

Po odchodu ruských jednotek z některých regionů nacházejí Ukrajinci další těla zabitých civilistů, dosud jich objevili nejméně 400, informovala dnes s odvoláním na místní představitele stanice CNN. Ukrajinská generální prokurátorka Iryna Venediktovová podle agentury Ukrinform sdělila, že z Kyjevské oblasti úřady dosud odvezly těla 410 zabitých civilistů.

"Prokurátoři a další specialisté zatím ohledali 140 z nich," uvedla Venediktovová, podle níž úřady při vyšetřování pracují s místními obyvateli, dohledávají svědky, oběti, shromažďují fotografie nebo videozáznamy. "Lidé jsou vyděšení, unavení a ztrápení, zažili hrůzu. To také vyžaduje čas a profesionální přístup, aby se vše správně zaznamenalo a nepřišli jsme o šanci najít a potrestat viníky," podotkla prokurátorka.

Snahu najít místní obyvatele, kteří zůstali ve městech pod ruskou okupací, ztěžuje přítomnost min, uvedl podle CNN ukrajinský ministr vnitra Denys Monastyrskyj. "V některých městech (v Kyjevské oblasti) jsou cesty zaminované. Záchranáři říkají, že postupují krok za krokem a neuvádějí počty zabitých civilistů. Budou jich samozřejmě stovky. Mnoho místních lidí se pohřešuje," prohlásil Monastyrskyj.

Podle jeho poradce Vadyma Denysenka bylo v Kyjevské oblasti nalezeno přibližně 400 mrtvých civilistů, konkrétně jmenoval obce Buča, Irpiň nebo Hostomel. Jde však podle něj pouze o předběžné údaje.

Zprávy o vyvraždění stovek civilistů v ukrajinském městě Buča během jeho asi měsíc trvající ruské okupace vyvolaly o víkendu pobouření u ukrajinských i západních představitelů. Ukrajinské úřady i svědci uvedli, že ruští vojáci v Buči zabili stovky civilistů. Mrtví jsou v masovém hrobě, těla ale ležela i na ulicích, některá z nich s rukama svázanýma za zády. Kyjev označil Buču za "novou Srebrenicu", kterou spáchala ruská vojska. Za "zvěrstva" považují události ve městě mimo jiné zástupci Evropské unie, Německa, Británie i Česka a slibují zostření sankcí proti Rusku.

Ruské ministerstvo obrany popřelo, že by ruští vojáci v Buči zabíjeli civilisty. Tvrdí, že fotografie a videa, které se dostaly na veřejnost, jsou "další provokací" ukrajinské vlády a žádá, aby se věcí zabývala Rada bezpečnosti OSN. Mluvčí ruské diplomacie Zacharovová prohlásila, že fotografie byly pořízeny na "příkaz" USA.

Šéf ruského vyšetřovacího výboru Alexandr Bastrykin dnes podle agentury Reuters nařídil vyšetření toho, co označil za ukrajinskou "provokaci". Úřad, jenž v Rusku sehrává roli federální kriminální ústředny, ve svém prohlášení sdělil, že zahájil vyšetřování na základě šíření "záměrně nepravdivé informace" o ruských ozbrojených silách v Buči.

Ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba mezitím vyzval, aby případy zabitých civilistů, které označil za válečné zločiny, v ukrajinských městech osvobozených po ruské okupaci vyšetřil Mezinárodní trestní soud (ICC).

Ukrajinci tvrdí, že zasáhli a zničili ruský strategický bombardér

19.04.2024 11:47 Ukrajinská armáda v pátek oznámila, že zničila ruský strategický bombardér po útoku ruských raket a…

Izraelská odveta vůči Íránu přišla v noci. Oficiálně se o útoku mlčí

19.04.2024 09:06 Izrael v noci na pátek zaútočil na Írán. Uvedla to americká média s tím, že jde o odvetu za jeho…

Ruské ztráty na Ukrajině vyčíslila BBC. Padly desítky tisíc vojáků

18.04.2024 10:43 Během konfliktu na Ukrajině zahynulo už přes 50.000 příslušníků ruské armády. Uvedla to ve středu…

Rusko se Krymu ani Donbasu nevzdá, prohlásil Fico

17.04.2024 13:22 Slovenský premiér Robert Fico prohlásil, že Rusko nikdy nevrátí Ukrajině anektovaný poloostrov Krym…

Došly nám rakety, přiznává Zelenskyj po zásahu elektrárny pro Kyjev

16.04.2024 15:15 Rusko dokázalo zničit důležitou elektrárnu dodávající elektrickou energii do Kyjeva, protože…

Opozice jde po Netanjahuovi. S pomocí Gance chce sesadit jeho vládu

16.04.2024 11:01 Lídr izraelské opozice Jair Lapid vyzval ministry vlády národní jednoty Bennyho Gance a Gadiho…

Izrael by dnes mohl přikročit k odvetě za íránský útok

15.04.2024 19:34 Izraelská reakce na víkendový íránský útok může přijít už dnes, napsal americký deník Wall Street…

Zelenskyj si kvůli sílícím ruským útokům stěžuje na obcházení sankcí

15.04.2024 10:48 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli vyzval Západ, aby učinil další kroky proti…

Medvěd na Slovensku dnes zranil dva turisty

14.04.2024 20:01 Dnes došlo ve středoslovenském pohoří Poľana k incidentu, kdy medvěd zranil dva turisty. Na místě…

Írán: Noční útok dosáhl všech svých cílů

14.04.2024 13:39 Náčelník štábu íránských ozbrojených sil Mohammad Bagheri dnes uvedl, že noční útok "dosáhl všech…

Související:

Nejnovější