Exministryně za ANO Schillerová a Dostálová navrhly změnu v řízení u sporů ohledně dotací

Působnost ministerstva financí v některých řízeních, týkajících se porušení rozpočtové kázně u některých dotací by měla zůstat i nadále zachována. Ve sporech s příjemci dotací by tak ministerstvo zůstalo žalovanou osobou místo finanční správy. Týká se to řízení a dalších postupů podle takzvaných malých rozpočtových pravidel, tedy pravidel územních rozpočtů.

Alena Schillerová

Navrhly to bývalé ministryně hnutí ANO Alena Schillerová a Klára Dostálová v novele zákona o podpoře regionálního rozvoje, kterou předložily ve Sněmovně. Ve středu ji projedná vláda a zřejmě k ní zaujme neutrální stanovisko.

Bývalá ministryně a nynější místopředsedkyně Sněmovny Dostálová sdělila ČTK, že jde o spíše technickou změnu. Předloha reaguje na změnu zákona o podpoře regionálního rozvoje přijatou v roce 2021. Tato novela rušila regionální rady regionů soudržnosti, které rozdělovaly dotace z fondů EU. Jejich činnost převzalo ministerstvo pro místní rozvoj. Novela počítala s tím, že veškerá trvající řízení dokončí ministerstvo financí. Šlo hlavně o odvolání příjemců dotací proti platebním výměrům na odvod za porušení platební kázně. To znamená, že ministerstvo bylo osobou žalovanou v případě, že příjemce podal proti rozhodnutí o odvolání žalobu, popsala Dostálová.

"Bohužel, Nejvyšší správní soud zcela nepochopitelně udělal výklad, že pod pojem 'řízení' nelze vztáhnout 'soudní řízení' a u veškerých starých případů, které řešilo ministerstvo financí, rozhodl, že osobou žalovanou je Finanční správa ČR. Jinými slovy, žalovaným je podle tohoto výkladu zcela jiný subjekt než ten, který v odvolacím řízení rozhodoval," uvedla. Dodala, že ministerstvo financí nemůže proti tomuto rozhodnutí soudu podat ani ústavní stížnost, protože soud rozhodoval pouze o procesním postupu. Proto spolu se Schillerovou připravily tuto novelu, která má do přechodných ustanovení zakotvit, že se to týká i soudních řízení. Navrhují, aby ji Sněmovna schválila již v prvním čtení.

Podle Dostálové se to týká všech příjemců peněz z Regionálních operačních programů. Jde hlavně o samosprávy, organizace zřizované a zakládané obcemi a kraji, dobrovolné svazky obcí, nevládní neziskové organizace nebo například zájmová sdružení právnických osob.

Ministerstvo pro místní rozvoj zaujalo v meziresortním připomínkovém řízení neutrální postoj, stejný postoj doporučilo vládě zaujmout i ministerstvo financí. Naproti tomu ministerstvo vnitra má negativní postoj. "Důvodová zpráva se vůbec nezabývá tím, kolik řízení má být navrženou úpravou dotčeno, po jakou dobu by mohla existovat paralelní působnost obou orgánů v dané oblasti, ani celkovými dopady, které by mohla navržená úprava mít," uvedl resort.

Vláda má podle návrhu stanoviska na vládním webu zaujmout neutrální postoj. V návrhu stanoviska stojí, že vláda sice shledává navrženou změnu jako racionální, protože vede k rychlejšímu správnímu řízení. Stejně jako ministerstvo vnitra však poukazuje na to, že novelizace přechodných ustanovení je z hlediska legislativně technického nestandardním a problematickým řešením.

Lipavská v Maďarsku označil ruský imperialismus za největší hrozbu

26.04.2024 13:40 Podle šéfa české diplomacie Jana Lipavského je ruský imperialismus největší hrozbou pro bezpečnost…

Piráti odmítají návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné

25.04.2024 21:43 Piráti jednoznačně odmítají návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné. Podle nich je…

Fialova vláda se promění. Končí ministryně Langšádlová

25.04.2024 08:51 Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi,…

Vláda schválila úpravy současného zákona o zbraních. Následně ho nahradí…

24.04.2024 21:45 Vláda ve středu schválila novelu zákona o zbraních, která urychlí začátek platnosti dvou zásadních…

ANO by v březnu vyhrálo volby, hlas by mu dala necelá třetina voličů

24.04.2024 08:44 Jen pět politických stran nebo hnutí by se dostalo do Poslanecké sněmovny podle březnového…

Během pátečního Speed Marathonu policie zaznamenala tisíce dopravních…

23.04.2024 20:36 Během pátečního celostátního bezpečnostního opatření dopravní policie zaznamenala celkem 2166…

Bývalý hradní kancléř Mynář čelá obžalobě kvůli dotaci na penzion

23.04.2024 08:22 Státní zástupce podal obžalobu proti bývalému hradnímu kancléři Vratislavu Mynářovi v souvislosti s…

Pavel hodlá pokračovat v jednáních o důchodové reformě

22.04.2024 21:10 Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost…

Ferimu potvrdil odvolací soud tříletý trest za znásilnění

22.04.2024 14:43 Exposlanec Dominik Feri půjde na tři roky do vězení za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o…

Případ Vrbětice se blíží do závěru. Policejní vyšetřování finišuje

21.04.2024 18:41 Policie by v květnu mohla uzavřít vyšetřování explozí v muničních skladech ve Vrběticích. Ministr…

Související:

Nejnovější