Expert se vyjádřil k možnému jmenování nového předsedy ÚS Zemanem

Jmenování nového předsedy Ústavního soudu (ÚS) ještě před tím, než skončí ten současný, by bylo protiústavním krokem, míní expert na soudnictví David Kosař. V rozhovoru s ČTK varoval před rozkolísáním systému a těžko předvídatelnými důsledky. Nového předsedu ÚS lze jmenovat až poté, co se funkce uvolní, zdůraznil Kosař, jenž je vedoucím Katedry ústavního práva a politologie Právnické fakulty Masarykovy univerzity v Brně.

Miloš Zeman

Některá média v minulých dnech spekulovala o tom, že se prezident Miloš Zeman chystá ještě před březnovým odchodem z funkce jmenovat šéfem ÚS Josefa Fialu, nynějšího řadového člena. Prezident se k věci dosud nevyjádřil, jeho kancléř Vratislav Mynář údajný plán označil za spekulace. V čele soudu do srpna stojí Pavel Rychetský. Fialu by tedy Zeman musel jmenovat s odloženou platností, což je možnost, kterou sice ústava výslovně nezakazuje, ale podle Kosaře nikdo nepočítal s tím, že by někdo základní zákon státu vykládal právě tímto způsobem.

"Byl by to nebezpečný nesystémový krok, na který lze právně čistým způsobem těžko reagovat," uvedl Kosař.

S většinou kolegů se Kosař podle svých slov shoduje na tom, že předčasné jmenování nového předsedy lze následně hodnotit jako paakt, nicotné rozhodnutí. Je však otázkou, kdo, kde a jakým způsobem se může proti takovému paaktu bránit, případně jakým způsobem lze rozhodnutí nahradit či překlenout.

"Nový prezident by případně měl vyjádřit názor, že k paaktu nepřihlíží, a jmenovat někoho nového," naznačil Kosař. Právní cesty, jak takový paakt napadnout u soudu, si lze podle něj také představit, ale jsou krkolomné. Největší šanci by prý měl jiný člen ÚS, který by se domáhal toho, že má subjektivní právo, aby byl brán v potaz jako potenciální předseda. Prezident totiž pro tuto funkci vybírá pouze z členů ÚS – a tím, že by Zeman konal předčasně, ochudil by ostatní ústavní soudce o možnost být vybrán novým předsedou. V situaci případného "dvojvládí" by podle Kosaře bylo také důležité to, komu končící předseda Rychetský funkci fakticky předá a jak se k situaci postaví ostatní členové soudu.

Obecně se Kosař domnívá, že by veřejnost, odborníci i politici měli vytvářet tlak na to, aby prezident podobným způsobem nerozhodnul, případně aby jeho kandidát nabídku nepřijal. Pokud ji přijme, měla by jej odborná obec v podstatě ostrakizovat, míní Kosař. Ostrakizace znamená vyobcování z profesní komunity a přerušení kontaktů.

Bývalý předseda Nejvyššího správního soudu Josef Baxa dnes v souvislosti se spekulací o možném Zemanově kroku poukázal na princip dělby moci. Politici se podle něj vždy snaží ovlivňovat moc soudní, a to i prostřednictvím personálních rozhodnutí. "Neměli by ale v justici nacházet horlivé pomocníky," řekl ČTK Baxa s tím, že k uskutečnění podobného plánu "vždycky musí být dva". Kosař ale s poukazem na dlouhodobou justiční krizi v Polsku řekl, že se "bohužel vždy najde někdo, kdo tu funkci chce tolik, že ji přijme".

"Jsou to spekulace," řekl dnes Frekvenci 1 na dotaz k údajnému Zemanovu plánu kancléř Mynář. "Z oficialit nás čeká ještě jmenování členů bankovní rady ČNB a vím, že pan prezident ještě přemýšlí o nominaci na jedno uvolněné místo na post ústavního soudce. Čekají nás do konce mandátu také některé státní návštěvy v podobě Slovenska - případně Izraele, Srbska, Rakouska a Německa," uvedl Mynář.

Zeman je při vědomí, hospitalizace bude pokračovat

18.03.2024 14:10 Lékaři v pondělí zhodnotili zdravotní stav exprezidenta Miloše Zemana, který od minulého týdne leží…

Evropská komise obdržela návrh Česka na stavbu továrny na penicilin

17.03.2024 15:22 Evropská komise obdržela návrh Česka na výstavbu továrny na penicilin. Pokud bude návrh schválen,…

Případy školáků s černým kašlem se mají posuzovat individuálně

15.03.2024 17:13 Žádné dítě, které není očkováno proti černému kašli, nebude vyřazeno z výuky. Výklad Hygienické…

Zeman je po operaci a ve vážném stavu, uvedla nemocnice

15.03.2024 12:52 Bývalý prezident Miloš Zeman, který byl ve čtvrtek operován kvůli kritickému nedokrvení nohy, je ve…

Miloš Zeman je po operaci v nemocnici

14.03.2024 19:09 Bývalý prezident Miloš Zeman byl hospitalizován v Motolské nemocnici kvůli náhlému nedokrvení nohy,…

Pohonné hmoty malinko zlevnily. Výhledově ceny opět porostou

14.03.2024 13:32 V Česku se od března zastavilo zhruba půldruhého měsíce trvající zdražování pohonných hmot. Benzin…

ANO by v únoru vyhrálo volby. Nový průzkum mu přisuzuje "jen" 31 procent

14.03.2024 09:09 V únorových sněmovních volbách by hnutí ANO získalo 31 procent hlasů. Na druhém místě by se…

Sněmovna bude Babišovo chování řešit příští týden v úterý

13.03.2024 17:49 Poslanecká sněmovna se bude příští týden zaobírat chováním bývalého premiéra Andreje Babiše (ANO).…

Tragédie u Řevnic zastavila vlaky. Pád sloupu nepřežil dělník

13.03.2024 15:18 Tragédie se ve středu stala u středočeských Řevnic. Po pádu starého sloupu elektrického vedení…

Poslanci se sejdou na mimořádné schůzi kvůli Babišovi

12.03.2024 21:11 Strany vládní koalice se v úterý dohodly na svolání mimořádné schůze Poslanecké sněmovny kvůli…

Související:

Nejnovější